Belirli süreli iş sözleşmesi en az ne kadar olmalı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceyda86
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesi en az ne kadar olmalı?

Tekrar merhabalar,
Ben bu konuyla ilgili bir soru daha sormak istiyorum.Benim bu şirkette henüz 1 yılı doldurmamış olmam herhangi bir hak talep etmemi engellermi? Net olmamakla beraber bu yönde bazı şeyler duydum

1 günlük çalışan bile olsanız, şartlar oluştuğunda doğan hakkınızı talep edebilirsiniz.
Sn. nguroy un da belirttiği gibi, sözleşme süresinin geri kalan dönemine ait ücretlerinizin ödenmesini talep etme hakkını kazanmış durumdasınız.

Dün itibarı ile eski şirketime sözleşmenin geriye kalan 5 aylık süresinde hak ettiğim ücretin 10 gün içinde ödenmesini istediğime dair bir dilekçe ilettim.Kendileri böyle yapmamı istedi.Gerekirse daha sonra noterden de tebligat göndereceğim.
Fakat sözleşmedeki bir madde dikkatimi çekti! Sözleşmemde;
Süresi belirli dönemleri kapsayan sözleşmelerde taraflar 4857 sayılı iş kanunu 17. md hükümlerine göre belirlenen 2-4 haftalık ihbar öneline uyarak fesih haklarını kullanabilirler diyor.
Ancak şirketin bu kuralı dayandırdığı 17.madde açıkca bu kanunun sadece belirsiz süreli anlaşmalar için olduğunu ifade ediyor.Bu durumda benim bu maddenin yazdığı bir sözleşmeyi imzalamam hak talep edemeyeceğim anlamına gelirmi? Yoksa kanunda yazan madde mutlak geçerli sayılırmı?

Sözleşmeler yasaya aykırı olamaz.
Bu nedenle sizinle yapılmış olan belirli süreli iş sözleşmesinin biteceği tarih zaten baştan belirtilmiş olup ihbar öneli söz konusu olmamalıydı.
Yasa maddesi gayet açık. İhbar öneli belirsiz süreli iş akidlerinin sonlandırılmasında uyulması gereken. bir koşuldur.

çok teşekkürler Sn. NGUROY.bu durumda eğer dilekçeme cevap gelmezse noterden bir tebligat çekeceğim şirkete ve bunun da olumlu cevaplanmaması durumunda gerekli yasal yollara başvuracağım

Evet çekeceğiniz ihtarnamede bu söylediğim noktayı belirtiniz. sözleşme bitim tarihinin zaten öncden belirlendğini bu nedenle ihbar öneli olamıyacağını , iş akdiniizn süre hitamından önce işveren tarafından haksız biçimde sona erdirildiğini bu nedenle hem maddi hemdi manevi kayıplarınızın olduğunu yazın.
Kalan ücretlerinizi talep ettiğinizi net şekilde belirtin.

Dilekçede zaten belirttim bu hususları fakat bu zihniyetteki bir şirketin o dilekçeyi kabul ederek ödeme yapacağını düşünmüyorum.Tebligatta da tekrar belirtirim.Bir de ben dilekçede aylık ücretlerime ek olarak aylık sigorta prim ücretlerimi de istedim.Sanırım buna da hakkım vardır değil mi?

Firmanın niyeti belli o yüzden dilekçeyle falan oyalanmayın bence biran önce ihtarnamenizi çekin gitsin. Aylık prim ücretlerinizi çalışdığınız takdirde devlet alacaktı siz değil, dolayısıyla size verilmesi zaten mümkün değil diye düşünüyorum...

tabi ki devlete ödenecek o para ama sözleşmeyle o parayı da benim için ödemeyi taahhüt ediyorlar diye düşünüyorum.yani sözleşme süresinde sigorta primi olarak belli bir meblayı ödemeyi taahhüt ediyorlar ama bunu da gerçekleştirmiyorlar.

myerlikaya ' Alıntı:
tabi ki devlete ödenecek o para ama sözleşmeyle o parayı da benim için ödemeyi taahhüt ediyorlar diye düşünüyorum.yani sözleşme süresinde sigorta primi olarak belli bir meblayı ödemeyi taahhüt ediyorlar ama bunu da gerçekleştirmiyorlar.
Siz SGK mu musunuz???
Sİze ödeyecek olduğu kalan miktarı sözleşme feshi olarak tanımlayıp, gereken yasal kesintileri yapıp, ilgili kurumlara vergisini ödeyecek zaten.
Kabaca,
Çalıştığınız süre için prim ödenir kuruma, çalışacağınız süre için değil ;)

Kusura bakmayın son dönemde çok ilgilendiğim için bu konularla sanırım biraz fazla kaptırdım kendimi! Kendimce yorum yapıyorum :) bunun bir aşama sonrası kanun hükmünde kararname çıkarabilme yetkisini kendimde görmektir sanırım :)
Şu ana kadar konuyla ilgilenen ve sorularımı cevaplayan herkese çok teşekkür ederim

myerlikaya ' Alıntı:
:) bunun bir aşama sonrası kanun hükmünde kararname çıkarabilme yetkisini kendimde görmektir sanırım :)
Yuppiiii,
yanlız değilmişim :) :)

myerlikaya ' Alıntı:
Kusura bakmayın son dönemde çok ilgilendiğim için bu konularla sanırım biraz fazla kaptırdım kendimi! Kendimce yorum yapıyorum :) bunun bir aşama sonrası kanun hükmünde kararname çıkarabilme yetkisini kendimde görmektir sanırım :)
Şu ana kadar konuyla ilgilenen ve sorularımı cevaplayan herkese çok teşekkür ederim

:D :D :D