fonradar

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Bitişi Hk

Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
68
işçilerle belirli süreli iş sözleşmesi yapıldığında sözleşme bitişinde işçilere kıdem ihbar tazminatı ödememiz gerekiyormu
 
mesela 1 yılı doldurmuş bir işçi 2 yıllık bir iş için belirli süreli sözleşme imzaladı
ama bir yıl dolduktan sonra çıktı bu durumda tazminat vermemiz gerekiyormu
 
belirli süreli iş sözleşmesi

kendisi istifa etmiş ise kıdem tazminatı ödenmez. iş akdini fesh eden işveren ise kıdem tazminatı ödenir[/b]
 
teşekkür ederim birde eğer 2 yıllık sözleşmenin sonuna kadar çalıştı .sözleşme sona erdi bu durmda işçiye tazminat ödemek gerekirmi bu konuda çak fazla görüş var bunun doğrusu hangisi tama olaraka bende anlayamadım doğrusu
 
merhaba arkadaşlar,

hafta içinde belirli süreli iş sözleşmesi sonunda kısem tazminatı ödenir, diye bir cevabım olmuştu. Bu vesile ile onu düzelteyim. Yaptığım araştırmalar sonucunda, belirli süreli iş sözleşmesinde, sözleşme sonunda ne kıdem tazminatı nede ihbar tazminatı ödenmiyormuş. Eğer sözleşme uzatılırsa süresiz iş sözleşmesi olarak addedildiğinden (eğer geçerli ispat varsa, uzatılmasında sakınca yok) tazminat ödeniyor.

Bu konu hakkında kaynak soracak olursanız, akşam eve gidince kaynağın yazarını ve kitap isminide yazarım.

Saygıyla
 
Belirli süreli iş söz.Kıdem Tazminatı

Merhaba,
Konu daha önce forum sayfasında tartışılmıştır.Aşağıdaki linkte sorunun cevabı mevcuttur.
forum.alomaliye.com/viewtopic.php?t=604&highlight=
forum.alomaliye.com/viewtopic.php?p=10553&highlight=#10553
 
merhaba arkadaşlar,

Dr. Sinan Binbir (Sosyal Politika Uzm.-ÇSGB.-İş müfettişi)
Can Altındağ (ÇSGB.İş müfettişi)
Kitap Adı = 4857 sayılı iş kanunu ve ilgili mevzuat

Kısaca bir alıntı
Kod:
Bununla birlikte, yeni Kanuna göre "belirli süreli iş sözleşmesi esaslı bir neden olmadıkça birden fazla üstüste zincirleme yapılamaz." Aksi halde başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Belirli süreli iş sözleşmeleri "kural olarak" sürenin kendiliğinden sone erdiği için, herhangibir ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmez. Ancak, uygulamada ardı ardına yapılan belirli süreli zincirleme hizmet sözleşmeleri YARGITAY tarafından da "hakkın kötüye kullanılması sayılmakta ve bu durumlarda belirli süreli iş sözleşmeleri, belirsiz süreli iş sözleşmelerine dönüştüğü kabul edilmektedir.

Bir örnek karar
Kod:
YARGITAY 9.H.D.,E.2002/8670,2002/23433,T:09.12.2002
Belirli süreli iş sözleşmeleri; sözleşmenin kurulduğu zaman taraflar arasındaki hukuki ilişkinin sona erdiği anın bilindiği ya da öngörülebildiği bir hukuki durumu düzenler. İhbar tazminatı, İş kanunu'nun 13/C maddesinde belirsiz süreli iş sözleşmelerinin sona erdirilmesine ihbar önellerine uyulmaması hallerinde diğer tarafa ödenmek üzere öngörüldüğü için belirli süreli iş sözleşmesinin [u]haksız[/u] feshi durumunda dahi ihbar tazminatı hakkı doğmaz.

denilmekte. YARGITAY 9.HD.E:2001/5272, K:2001/4939, T:28.03.2001 tarihli bir kararı daha var. Çok uzun olmadığı için buraya yazamadım, (kusura bakmayın artık) ondada hem ihbar hemde kıdem tazminatı hakkı doğmaz diyor.

Umarım yeterince açıklayıcı ve faydalı olmuştur.
 
sözleşme sona erdiyse kıdemde ödenmez ihbarda ödenmez.teşekkürler.
 
Merhaba,
Arkadaşlar daha önce yukarıda Sayın Kemal'inde belirtmiş olduğu linklerde bu konu çok derin bir şekilde tartışıldı. Konuya bende müdahil olmuştum. Bulduğum bir kaç Yargıtay kararı işçi lehine idi. Ardından konu derinleşince biraz daha araştırdım ve Yargıtay (hemde aynı daire) tarafından işveren lehine verilmiş kararlar buldum. Kararlar arasındaki farkları inceledim ve şöyle bir kanıya ulaştım.

1- Eğer sözleşme belirli süreli ve sözleşmede süre bitiminde uzatılma söz konusu ise ve içeriğinde "süre bitiminden .... ay/gün önce uzatılmayacağı bildirilmezse kendiliğinden ... ay/yıl uzar" şeklinde bir ibare varsa ve işveren süre bitiminden önce sözleşmeye göre uzatılmayacağını bildirir ise Yargıtay tarafından sözleşmenin "İşveren" tarafından feshedildiğine ve bu nedenle "Kıdem Tazminatı" ödenmesi gerektiğine hükmediliyor.

2- Eğer sözleşmede süre ile ilgili madde "Sözleşme süre bitiminde kendiliğinden sona erer" şeklinde düzenlenmişse bu defa Yargıtay kararı işveren lehine olmaktadır.

Not : Belirli süreli sözleşmelerde hiç bir şekilde "İhbar Tazminatı" ödenmez. süre bitiminden önce işveren tarafından feshedilmesi halinde ise İş Kanunu hükümlerine göre "İhbar Tazminatı" değil, Borçlar Kanunu 325. madde hükümlerine göre bir tazminat söz konusu olacaktır.
 
Üst