Bize de garip geldi. Açıklama istediğimizde sebeb olarak sadece saatleriniz değiştiği için sözleşme yenilememiz gerekiyor diyorlar ve sözleşme belirli süreli olarak değişmiş. Şimdi ben bu sözleşmeyi imzalamaz isem bana ne yapabilirler?
İmzalasınızda(yukarıda izah etmeye çalıştım bu durum,anlaşılır-kabüledilebilir bir durum değil-maalisef ilave katkı sunanda olmamış) aleyhinize bir durum doğmayacak,bu sözleşme"belirli süreli"denilerek veya bu yeni sözleşmenin bitim tarih in de yada işveren yönünden İş Kanunu M.25/IIdeki haklı sebebler dışında, tazminat alacağınız-hak edeceğiniz şekilde fesih yapılması halinde, önceki hizmet süreleriniz dikkate alınarak işlem yapılması, yani kıdem tazminatı açısından
ilk(8 yıl öncesinden)başlangıçtan itibaren hizmet süresinin esas alınması gerekecek.Çünkü olayımıza bağlı olarak,öteden beridir aralıksız çalışan işcinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ,mevzuata uygun çalışma süreleri nedeniyle değiştirilemez,(süre yönünden zaten mevzuata uygun olan süre uygulanmalıydı,işveren bu süreye riayet de etmemiş )belirli süreli sözleşme yapılamaz,yapılması da gerekmez,bu değişiklik(yani sözleşmenin sadece adının belirli süreli olması)da yetmez,kurtarmaz, illaki ve illaki bu iş ilişkisinin sözleşme türleri yönünden adı-manası-tanımı(ne dersek diyelim)yin de belirsiz süreli sözleşme kapsamında çalışıyor-çalışmış olacaksınız.
İmzalamamanız halinde sonucun nereye veracağınıda çok iyi bilmek lazım.Zira bu gibi(anlaşmazlık) durumlarda olay yargıya taşınıyor,davaların temyiz aşaması ile birlikte sonuçlanması süresi ,davanın kendine özgü durumuna göre asgari 1.5-2-2.5- hatta 3 yıl sürebiliyor.
Dava konusu olması halinde iddialarınızın ispatı ve ayrıca mahkemece araştırılması gerekecek.
Sonuç ne olur derseniz?
Buraya kadar ifade ettiğim hususlar çerçevesinde mahkeme bu yönde bir kanaate varır ise(zira her türlü bilgi,belge,beyan dinlenecek,incelenecek) yüksek ihtimal kazanacaksınız,tabi muhtemeldir ki işveren de bu nokta veya farklı noktalardan savunma yapacak!
Tavsiyem;
Epeyi hizmetiniz sözkonusu,konuyu etraflıca düşününüz,tek başınıza hareket etmeyiniz,hatta bizim paylaşımlarımız ile birlikte bir avukat ile de görüşünüz,nihai kararı ondan sonra veriniz,fesih süreçlerini de onunla birlikte yürütünüz.