fonradar

Belirsiz İş Sözleşmesinin Yenilenmesi..

lrtysh

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Ocak 2011
Mesajlar
431
Konum
İstanbul
Merhabalar,

1991...1996...2000 yıllarına ait çalışanlarımızın sözleşmelerini yenilemem gerekiyor sizce yenilemem doğru olur mu?(yada yenilenebilir mi?)

Ayrıca yenilerken ücret kısmına şuanki güncel aldığı ücreti yazsam bir sorun olur mu?

Tarih olarak ilk işe giriş tarihini yazacağım..
 
Şöyle izah ediyim..Eski sözleşmelerde İŞ AKDİ SÖZLEŞMESİ adı altında sözleşmeler yapılmış..Bende bunları Belirsiz iş sözleşmelerine ceviriyorum..Ayrıca benim çalıştığım sektörde denetimler var o açıdan bulunsun istedim.
 
Sizin olayınızı bilmiyorum ama genel değerleme yapabiliriz.
Zaman içinde devam eden iş ilişkilerinde sözleşmenin tarafları,değişen bir takım nedenler(ekonomik,teknik,sosyal koşullar ,üretim ve verimlilik gerekleri,iç-dış piyasa şartları,farklı coğrafi bölgelerde faaliyete geçme zorunluluğu ve kısmende mevzuat değişikiği gibi benzeri sebebler)ile başlangıçta öngörülmeyen farklı koşullarla karşılaşılabilir,bu nedenlerle de çalışma koşullarında değişiklik yapma ihtiyacı hissedilebilir.
Burada önemli olan işcinin korunması durumu gözetilerek, sözleşmede yapılması(sözleşmenin yenilenmesi )gereken değişiklik hususu arasındaki dengenin kurulmasıdır
Elbette taraflar anlaşarak değişiklik yapabilirler.

(Not.özür bir önceki iletiyi zamanında farkedemedim)
 
Son düzenleme:
Çalışanların haklarında herhangi bir değişiklik olmuyor..Sadece maaş konusunda güncelleme yapıyorum sözleşmede onun dışında herşey aynı.
Tşkler cevabınız için.
 
Bu arada maaşları güncellediğim için sözleşmede atıyorum 01.07.2012 tarihinde yenilenmiştir yazacağım..
 
Şöyle izah ediyim..Eski sözleşmelerde İŞ AKDİ SÖZLEŞMESİ adı altında sözleşmeler yapılmış..Bende bunları Belirsiz iş sözleşmelerine ceviriyorum..Ayrıca benim çalıştığım sektörde denetimler var o açıdan bulunsun istedim.
Evet sadece sebeb bu ise gerekmez.
1475 yürürlükte iken iş akdi-hizmet akdi sözleşmesi gibi kavramlar kullanılır iken,4857 de iş sözleşmesi ifadesine yer verilmiştir.
 
Değiştirelim diyen benim .. Şuan denetim için gelmediler ama gelecekler ve sözleşmeleri illaki görecekler ve hatta çalışanlara soruyorlar sözleşmenin bir nüshasını aldın mı diye.. Bende sözleşmelerde İŞ AKDİ SÖZLEŞMESİ adı altında basit bir şekilde sözleşme yapılmış ve çoğunda 1 yıllık geçici yazıyor bende bu firmaya yeni girdiğim için bunları değiştirmek istiyorum.
 
Düzenlenmesini düşündüğünüz yeni sözleşme de,önceden düzenlenen sözleşme maddeleri ile bu sözleşme de belirtilmemiş olan mevcut çalışma koşullarını (yazılı olmayan işyeri uygulamaları dahil)birleştirerek Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi yapılmasını öneririm.
1 yıllık geçici dedikleriniz de "esaslı neden" olgusu ortadan kalkmış ise (büyük ihtimal kalkmıştır)önceden yenilenmemiş olsa da zaten belirsiz süreliye dönüşmüş durumda.
 
Evet eski sözleşmedeki maddeleri içeriyor.
Bir sorum olacaktı şimdi biri söyledi kafam karıştı..Bu bayram mesaileri ücret ödemeleri prim listesinde Prim,ikramiye vb bölümünde mi görünmesi gerekiyor? Ben normal maaşların olduğu kazanç bölümünde diye biliyorum.(Umarım sorumu anlamışınızdır:)
 
Sorumu tekrarlıyım :) Personelin Almış Olduğu Fazla Mesai Ücreti Hizmet Listesinde Ücretlere mi eklenir..Yoksa İkramiye bölümünde mi görünmesi gerekir? Tahminimce fazla mesaileri ücret olduğundan dolayı ücret bölümünde görünmelidir. Şöyle diyim havadan bir para vermiyoruz.. İkramiye prim gibi..
 
Merhabalar
Ben özel bir tıp merkezinde radyoloji Teknikeri olarak 8 yıldır çalışıyorum. Bir yıldır yasal süreler ile çalışılmaya başlandı. Sözleşmelerimizi bu sürelere göre değiştirmek istiyorlar. Ancak sözleşme türü olarak belirli süreli iş sözleşmesi hazırlamışlar. Bildiğim kadarıyla bu şekilde tazminat hakkımız olmuyor. Ne yapmalıyım?
 
-Bu tür iş de çalışma süresinin, yasal sınırlara çekilmiş olması(olumlu)bu ayrı bir konu.
-Bu işyerinde aralıksız 8 yıldır çalışıyor olmakla ,iş sözleşmesinin belirsiz süreli olduğu tartışmasızdır.
-Çalışma sürelerinin mevzuata uygun olarak düzenlenmesi/düzenlenmek istenmesi durumu,sözleşmenin yenilenmesini gerektirmez.
-Çalışma sürelerinin mevzuatın uygun gördüğü şekilde düzenlenmesi durumu,tarafların lehine veya aleyhine,başka bir ifadeyle "iş ve sözleşme şartlarında esaslı değişiklik"kapsamında bir durum da değil,zaten olması gerek yasal bir durumdur.İlgili mevzuatın ön gördüğü süreler üzerinde çalışmış/çalıştırılmış olmanız, yasal olmayan aykırı bir durum idi.
-Yasal süreler içinde çalışmanız/çalıştırılmanız durumu,part-tıme çalışma da olmayıp,kısmi süreli sözleşme de yapılamaz,zira zaten bu iş de çalışılması gereken süre zaten Kanunen belirlenmiş.
-İletiniz bağlamında,bazı günler çalışıp/bazı günler çalışmama durumu da sözkonusu değil.
-İşin mahiyeti gereği, bu işde ki çalışma süresinin (Yasal sınırının) örneğin günde 4 saat olması durumu, belirli süreli sözleşme yapılmasını asla gerektirmez.
-Belirli süreli sözleşme İş Kanunu M.11 kapsamındaki olgular dikkate alınarak yapılır.Kaldı ki sizin durumunuz çak daha farklı,yani "belirsiz süreli sözleşme"ile çalışmakta iken,"belirli süreli sözleşme"düzenlenmesi/düzenlenmiş olması anlaşılır bir durum değildir.Bu sözleşme düzenlenmiş olsa dahi hukuken korunmaz,mevcut iş ilişkiniz sözleşme türleri yönünden,"belirsiz süreli"dir,farklı işleme tabi tutulamaz.
(olay enteresan geldi bana,(başkaca sebeb ne olabilir?yanlış veya noksanımız var ise lütfen paylaşalım)
 
Bize de garip geldi. Açıklama istediğimizde sebeb olarak sadece saatleriniz değiştiği için sözleşme yenilememiz gerekiyor diyorlar ve sözleşme belirli süreli olarak değişmiş. Şimdi ben bu sözleşmeyi imzalamaz isem bana ne yapabilirler?
 
Bize de garip geldi. Açıklama istediğimizde sebeb olarak sadece saatleriniz değiştiği için sözleşme yenilememiz gerekiyor diyorlar ve sözleşme belirli süreli olarak değişmiş. Şimdi ben bu sözleşmeyi imzalamaz isem bana ne yapabilirler?
İmzalasınızda(yukarıda izah etmeye çalıştım bu durum,anlaşılır-kabüledilebilir bir durum değil-maalisef ilave katkı sunanda olmamış) aleyhinize bir durum doğmayacak,bu sözleşme"belirli süreli"denilerek veya bu yeni sözleşmenin bitim tarih in de yada işveren yönünden İş Kanunu M.25/IIdeki haklı sebebler dışında, tazminat alacağınız-hak edeceğiniz şekilde fesih yapılması halinde, önceki hizmet süreleriniz dikkate alınarak işlem yapılması, yani kıdem tazminatı açısından
ilk(8 yıl öncesinden)başlangıçtan itibaren hizmet süresinin esas alınması gerekecek.Çünkü olayımıza bağlı olarak,öteden beridir aralıksız çalışan işcinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ,mevzuata uygun çalışma süreleri nedeniyle değiştirilemez,(süre yönünden zaten mevzuata uygun olan süre uygulanmalıydı,işveren bu süreye riayet de etmemiş )belirli süreli sözleşme yapılamaz,yapılması da gerekmez,bu değişiklik(yani sözleşmenin sadece adının belirli süreli olması)da yetmez,kurtarmaz, illaki ve illaki bu iş ilişkisinin sözleşme türleri yönünden adı-manası-tanımı(ne dersek diyelim)yin de belirsiz süreli sözleşme kapsamında çalışıyor-çalışmış olacaksınız.
İmzalamamanız halinde sonucun nereye veracağınıda çok iyi bilmek lazım.Zira bu gibi(anlaşmazlık) durumlarda olay yargıya taşınıyor,davaların temyiz aşaması ile birlikte sonuçlanması süresi ,davanın kendine özgü durumuna göre asgari 1.5-2-2.5- hatta 3 yıl sürebiliyor.
Dava konusu olması halinde iddialarınızın ispatı ve ayrıca mahkemece araştırılması gerekecek.
Sonuç ne olur derseniz?
Buraya kadar ifade ettiğim hususlar çerçevesinde mahkeme bu yönde bir kanaate varır ise(zira her türlü bilgi,belge,beyan dinlenecek,incelenecek) yüksek ihtimal kazanacaksınız,tabi muhtemeldir ki işveren de bu nokta veya farklı noktalardan savunma yapacak!
Tavsiyem;
Epeyi hizmetiniz sözkonusu,konuyu etraflıca düşününüz,tek başınıza hareket etmeyiniz,hatta bizim paylaşımlarımız ile birlikte bir avukat ile de görüşünüz,nihai kararı ondan sonra veriniz,fesih süreçlerini de onunla birlikte yürütünüz.
 
Son düzenleme:
Aklıma gelen son ihtimal;Sizin (çalışanlar) ile yapılan sözleşmelerin bir kuruma verilmesinin gerekmesi yada önceden yapılan sözleşmelerde ,günlük iş süreleri yönünden dediğiniz gibi mevzuata aykırı hükümler var ise(ki yüksek ihtimal)bu nedenle değişiklik yoluna gitmek istiyor olabilirler AMA önceden ifade ettiğim gibi BU DURUM SÖZLEŞMELERİN BELİRLİ SÜRELİ OLMASINI-YAPILMASINI GEREKTİRMEZZZ,iş ve sözleşme şartlarında esaslı değişiklik içermeksizin belirsiz süreli düzenlenmesinin zararı da yok.
 
konu üzerine bende bır soru sormak istiyorum. yanıtlarsanız sevırnırm
çalıştğım şirkette ilk etapta 6 aylık sözleşme imzalattılar. Deneme süresi diye. şimdi bir 6 aylık daha belirli iş sözleşmesi imzalamak istiyorlar. Bu benı ne kadar baglar. Bu sözleşme zincirleme dedikleri gruba mı girer yanı aslında belırsız iş sözleşmesimidir ? yahut ben 2 ay sonra ayrılsam tazmınat odemek zorundamıyım. Çunku normalde bana 6 ay sonra belırsız iş sözlemesi olacagını söylemıstıler ama belırlı onerdıler yıne . yanıtlarsanız en kısa zamanda cok sevınırım
 
Üst