fonradar

BES Mahkeme Sonucunda İade İşlemleri

Üyelik
13 Haz 2013
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhabalar,
Sizlerinde çok iyi bildiği gibi Bireysel Emeklilik sisteminden çıkanlara fazladan Stopaj ödemesi yapanlara bu paranın iade edileceği söylendi. Ben bu düzenleme çıkmadan önce mahkeme yoluna gitmiştim. 24.08.2011'de Vergi Dairesi'ne müracaatımla başlayan oldukça uzun bir süreden sonra (Yaklaşık 2 yıl) İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Maliye Bakanlığı'nın Düzletme istemine karşılık 04.04.2013 tarihinde Maliye Bakanlığı'nın düzeltme talebini reddetti ve paranın bana iade edilmesine karar verdi. Tekrar bildiğiniz gibi Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ni defalarca aramama rağmen hiçbir muhatap bulamadım. Sizlere sorum şudur: Mahkeme 04.04.2013'te karar verdi ancak bana paranın ödeneceğine dair Vergi Dairesi tarafından herhangi bir bilgi gelmedi. Mahkeme karar verdikten sonra Vergi Dairesi'nin bu rakamı bana ödemesi gereken yasal süresi var mıdır? Yoksa iade talebinde bulunup mahkemeye vermeyenlerle aynı sıraya mı koyarlar?
İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
 
Valla bende geçen sene eylülde başvurdum. Hala bekliyorum. Sizin imkanınız varsa dilekçe ile vergi borcunuz varsa ona mahsup ettirin. Yoksa "devlet alacağına şahin, vereceğine kaplumbağa" mantığı gereği beklemeniz gerekir. Ama vergi dairesi müdürü ile görüşüp iade sürecini hızlandırabilirsiniz. Malum siz hakkınızı dava sonucu kazandınız.
 
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
Bireysel Emeklilik ve Şahıs Sigortaları Geri Ödemeleri Duyurusu

85 Nolu Gelir Vergisi Sirkülerinin yayınlandığı 23.10.2012 tarihinden itibaren iadeler yapılmaya başlanmıştır. İade işlemlerinin sıralamasında ise; her aya ait başvuruların kendi içinde yıl ve başvuru sırasına sokulması esasına riayet edilmektedir.

Dairemize ulaşan başvurular ulaşma sırasına göre evrak kayıt numarası almaktadır. Bir aylık dönemler itibariyle evrak kayıt numarası verilen dilekçeler, iade işlemlerinin yapılacağı serviste yıl sırasına sokulmakta önceki yıllardan başlamak üzere ve aynı yıl içinde evrak kayıt sırasına uyularak iadeler gerçekleştirilmektedir.

Herhangi bir evraka ödeme sırasının hangi tarihte geleceğini tespit edebilmek ise mümkün değildir.

Dairemize yapılan bütün aramalara cevap verilmeye çalışılmaktadır. Çalışanlarımız sizin dışınız da diğer arayan mükelleflerimize cevap verirken santralimizden kaynaklı olarak telefonlarımız meşgul çalmamaktadır. Bu nedenle siz aradığınızda meşgul sesi duymadığınız için cevap verilmediğini düşünmekte haklısınız. Ancak telefonlara cevap verilmemesine ilişkin söz konusu şikayetiniz gelen aramaların yoğunluğu ve telefonlarımızın meşgul çalmamasından kaynaklanmaktadır.

Aşağıdaki veriler günlük cevaplanan aramaları göstermekte olup, BES müracaatları öncesi (Temmuz 2012 ve öncesi) 5000 dakika olan aylık ortalama cevaplama süresi tablolardan da anlaşılacağı üzere Bireysel Emeklilik Sigortası iadelerine ilişkin başvuruların başladığı Ağustos 2012 ayından sonra aylık yaklaşık 70.000 dakikaya kadar ulaşmıştır.

İyi Günler.
 
Merhabalar,

Sn. Murat ÖNDER;

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Sn. Demiral;
ilgili duyuruyu ben de Vergi Dairesi internet sitesinden okudum. Zaten oradan cevap alamadığım için sizlere danışmak istedim. Yazınızdaki iade prosedürü normal şartlarda mahkemeye vermekten vazgeçip iade için daireye başvuranlar için geçerli diye düşünüyorum. Neticede benimle ilgili bir yargı kararı var. Bu karara olmasına rağmen sıraya mı konur yoksa kanunda "karardan itibaren şu kadar zamanda ödenmesi gerekir" diye bir madde var mıdır?
teşekkürler.
 
Kararın vergi dairesine tebliğinden itibaren 30 gün içinde işlem tesis edilmesi yani size ödemenin yapılması gerekir.
 
Sayın muratb,

Sizin elinizdeki yargı kararı, ancak yargı kararı ödeme emri sayılsa da maalesef prosedür öyle yürümüyor. Sizin bu şartlarda çok ilginç olacak ama icra takibi açmanız lazım. Vergi daireleri eskiden borçlarını diledikleri gibi ödüyorlardı. Şimdi 120 gün içinde ödenmeyen borçlar için yasa faiz uygulaması getirdi 120 günden sonraki süre için faiz alma hakkınız var.

Yasa değişikliğinden sonra sıraya konan müracaatlar ile sizin durumunuz farklı, aslında durumu vergi dairesi müdürü veya yardımcısı ile konuşmanızda yarar var.

Belki ön adım olarak noter kanalıyla ihtar dahi çekilebilir.
 
Ya da;

Gelir İdaresi Başkanlığına (Ankara) bir dilekçe yazın; mahkeme kararının bir örneğini de ekleyin, ödemenin henüz yapılmadığını belirtin. Onlar gereğini yapıyorlar.
 
Üst