fonradar

Beyan Edilemyen Stopaj

stajer611

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
261
Konum
ANKARA
Merhaba

Stopaj kesintili makbuz düzenlenen bir vergi mükellefi, muhtasarında stopajı beyan etmezse ve aide talep edildiğinde beyan etmediği ortaya çıkarsa bu durumda vergi dairesine düşen görev karşı tarafın stopaj (muhtasar) beyanı vermesini istemesi ve karşı tarafta vergi dairesinin isteğini yerine getirmezse bu durumda daire resen işlem yapmak zorunda mıdır. Yoksa vergi dairesi ben bununla ilgilenmem stopaj kesinti iadesi listenden çıkart bu kesintiyi deme hakkı varmıdır? Teşekkürler.
 
Selamlar
Vergi daireleri sadece bir tarafın beyanına istinaden re'sen işlem yapamaz,yapmamalıdır.Zaten bahsettiğiniz konuda, re'sen işlemi gerektirecek bir olay yoktur.Diğer seçenekler daha sık görünür.Ancak dairenin yaklaşımı "ben bununla ilgilenmem" tarzında bir yaklaşımda değildir ve olamaz.İade istiyorsan,ya makbuzu beyan ettireceksin,ya da listenden çıkaracaksın diyebilir.Diyelim ki karşı mükellef,hiç bir teklife yanaşmıyor ise, bir 3.seçenek evrak inceletme talebi olabilir.Şayet incelemede makbuzun kayıtlarda yer aldığı ancak stopajının beyan edilmediği yönünden bir tesbit yapılırsa,yine re'sen işlem yapılmaz,o beyanname mutlaka düzelttirilir.Ama bu seçenek sanıyorum bugüne kadar pek denenmemiştir,ben hiç şahit olmadım.Kaldı ki bu bir müşavir makbuzu ise,müşavir açısından daha kötü :)
 
Evet bu bir müşavir makbuzu ve başka bir müşavire giden mükellef için makbuz düzenlenmiş. Sözleşme sonlandırılmış. Evrak teslim senedi ile evraklar teslim edilirken makbuz mükellefin eline verilmiş ve senede şu tarihli şu tutarlı SM makbuzu verildi şeklinde de eklenmiş.
 
Üst