Beyanname Gönderimi Hk.

stajer49

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Nis 2012
Mesajlar
109
Sevgili üstadlar,

Beyannameleri düzenlerken bildirimi düzenleyen kısmını dolduruyoruz. Fakat bildirimi düzenleyen/ymm bilgileri kısmını genelde boş bırakıyoruz. Bunun bir sakıncası varmıdır ? Doldurmak gerekir mi ?
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

Elbette doldurmak gerekir, neden boş bırakıyorsunuz anlayamadım. Tabii YMM yoksa orası doğal olarak boş kalacak. Bu arada programda bir düzenleme yaparak sisteme kimin şifresi ile girildiyse, o kişinin kimlik bilgilerini beyannameyi düzenleyen kısmına otomatik olarak yazılması sağlanmalı bence.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

Pardon soruyu yanlış sormuşum koray bey.
Bildirimin hangi sıfatla verildiği kısmına mükellefin bilgilerini giriyoruz.
Bildirimi düzenleyen kısmına smmm bilgilerini giriyoruz.
fakat bir arka sayfada yer alan bildirimi gönderen mükellef/sm/smmm/ymm sayfasını doldurmuyoruz.
bunu sorcaktım.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

15 Nolu VUK Sirküleri 4.bölüm;

"Yıllık beyannamelerin elektronik ortamda doldurulmasında ve gönderilmesinde ise aşağıda belirtilen esaslara uyulacaktır.

a) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali Müşavirlerce gerçekleştirilecek ise beyannameyi düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler yazılacak; mükellefin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmaması halinde ise bu kısma mükellefe ait bilgiler yazılacaktır. Beyannameyi gönderen kısmına ise beyannameyi elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirlerin bilgileri yazılacaktır.

b) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, beyannameyi düzenleyen serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise, beyannameyi düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılacaktır. Beyannamedeki yeminli mali müşavir kısmına ise yeminli mali müşavirlere ait bilgiler yazılacaktır.

c) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce yerine getirilmesi halinde, beyannamedeki yeminli mali müşavir kısmına yeminli mali müşavirlere ilişkin bilgiler yazılacaktır. Beyannameyi düzenleyen kısmına ise mükellefin bilgileri yazılacaktır."



Şimdi eğer YMM göndermiyorsa beyannameyi, SMMM bligilerinin yazılması, YMM gönderiyorsa onun bilgilerinin yazılması lazım. Sizi durum tam olarak nedir?
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

Koray ben ben bürocuyum. Smmm yim. Bu durumda herhalde o kısmı düzenlememiz gerekiyor.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

Eksik bilgiden düzeltme beyanı istenebilir.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

g705 siz koray bey ile aynı fikirde değilmisiniz.
bildirimi gönderen kısmına smmm nin bilgileri yazılır mı sizce ?
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

SMMM şifresi ile gönderiliyor ise SMMM değilse kimin şifresi ile gönderiliyor ise onun bilgilerinin yazılması gerekir.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

ben yukarıdaki tebliğden eğer ymm ile çalışıyorsanız orasının doldurulması geretiğini anladım.
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

şifreler şirket adına ise ve beyannameyi bağımlı smmm gönderiyorsa, gönderen/düzenleyen kısmına smmm nin adı mı yoksa şirket adı mı yazılmalı sizce..ben kendi adımı yazıyorum da bir yanlışlıklık olmasın..
 
Ynt: Beyanname Gönderimi Hk.

Bu durumda aslında beyannameyi gönderen şirket ama düzenleyen smmm, buna göre hareket etmek lazım. Uygulamada benim gördüğüm kimi şirketler her iki kısma da şirket adını, kimi şirketler de gönderen kısmına şirket adını, düzenleyen kısmına bağımlı meslek mensubu adını yazıyorlar.
 

Benzer konular

Üst