Beyannamede Farklı, Mizanda Farklı Devreden KDV Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

sayın arkadaşlar yeni bir Ltd.Şti defteri geldi bana. 31.12.2013 mizanında 190 nolu hesabın borç bakiyesi 183.717,74, ama son dönem (12-2013) KDV beyannamesindeki devreden KDV rakamı 180.213,52 görülüyor.
Defteri devraldığım eski muhasebecisi ile şifahen görüştüm, bu neden böyle dedim. Cevap dünya mantık kitaplarına geçer sanırım. Valla dedi 2 senedir ben bu şirketin kasa bakiyesini, alıcı satıcı bakiyelerini kapatmak için 190 nolu hesabı kullandığını, şirketin kasa defteri tuttuğunu ancak tahsilat vs belgelerin muhasebeye ulaştırılmadığını, bu nedenle kapatmak için 190 nolu hesabı kullandığını, yönetim kuruluna her ay bilanço verdiğinden rakamları doğru tutturması zorunluluğu nedeniyle mizan ve bilançoya baktıklarında farkına varmayacakları bir hesap olarak 190 nolu hesapla ilişkilendirdiğini söyledi.
yani 190 nolu hesap gerçeği yansıtmıyor şuanda. Mizandaki rakam ile 12-2013 dönemi KDV beyannamesindeki devreden KDV birbirini tutmuyor.. Kesin Mizanda nasıl yapacaksın diye sordum.. aradaki farkı 100/190 kaydı yapacağını söyledi.. İyide olmazki öyle dedim.. 2 senedir aynı şeyi yapıyormuş.

Bu 190 nolu hesap için düzeltme beyannamesi vermek gerekir ancak bunu nasıl doğru tespit edeceğim?
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Bu düzeltmeyi mizan kontrolü ile sağlıyabilirsiniz sorunuza başka bir cevap verilmesi şu aşamada olanaksız tüm hesaplar sizde mizanın borç/alacak bakiyesi sütunları toplamlarının birbirine eşit olması gerekmektedir.Aylık ve genel mizanların kontrol edilmesi var ise düzeltmeler doğru yapılıp/yapılmadığına bakmak gerekir bu işlemi siz yapabilirsiniz.

İyi Günler.
 
Siz kdv beyanındaki rakamı esas alarak yeni yıl açılışını yapın. Zira uzun zamandır maliye beyannamedeki devreden rakam kontrolünü yapmaktadır. Eski yılların kayıt hata sorumluluğu tamamen eski muhasebecidedir. Yıllık beyan ve kesin mizanı o vereceğinden sizin sorumluluğunuz yeni yıl ile başlar.
 
Selamlar
İlgili meslektaşı eleştirmiyorum,kelimeler boşa gider :)
Direk soruna gelelim...
Büyük ihtimalle beyandaki 190 hesabı doğrudur.Çünkü bahsettiğiniz varyasyonlar (meslektaşın uygulamaları) kdv'yi ilgilendirmeyen işlemlerdir.Neticede beyan edilen kdv'de hata olmadığını sanıyorum.Hal böyle olunca ortada düzeltilecek bir beyanname de olmadığını düşünüyorum.
Mizanda ki 190'ın düzeltilmesinde ise şöyle yapılabilir.Kayıtlar sizde olmadığından diğer meslektaş bunu yapacaktır.
2013 yılının başına 190 hesabının alacağına aradaki bakiyeyi girerek karşılığında da 197 Sayım tesellüm hesabını kullanarak madde kaydını oluşturmalı. (En azından 2013 başı itibari ile 190 hesabı için beyan= mizan eşitliğini sağlamalı.Yıl sonunda da bu 197 hesabını 689 hesabına alarak ve bunuda KKEG kabul ederek matraha dahil etmeli diye düşünüyorum.
Şayet yıl içerisinde oluşan farklar için sürekli 190 hesabı kullanılmışsa, her kullandığı 190 hesabını 197 veya da 397 hesabı ile değiştirmesi,ve oluşan bakiyeyi yıl sonunda 689 hesabına virmanlaması da mümkündür..
Böylelikle kesin mizanda da her hesap yerli yerine oturacaktır..Şu aşamada da yapacak başka birşey aklıma gelmemektedir.
Görüşüm böyledir.
Saygılar
 
Çok teşekkür ederim cevaplarınıza arkadaşlar.

sadece düzeltme kaydı yapayım o halde 2014 başına, bende çok şey söylemek istiyorum o meslek mensubuna ama boşverdim zaten. ;)
 
Ayşe Hanım eğer 2013 defteri kapanmadı ve yazılmadıysa bu düzeltmeyi 2013 yılında yaptırmaya çalışın.En azından 2014 yılını temiz ve hatasız şekliyle devralmış olursunuz.Riskte 2013 sonunda sonlanır..Nacizane tavsiyemdir...
 
Muhtemelen kapanmamış ve yazılmamıştır 2013 yılı defteri, ben düzeltmeyi dediğiniz gibi 2013 yılına yaptırayım
teşekkür ederim.
 
Üst