Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selam arkadaşlar.
Aşağıdaki konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Ticaret odasına kayıtlı ve bilanço usulüne tabi 1.sınıf bir defterde varlık barışından faydalanılmış.Odaya kayıtlı sermayesi 100,00 TL, varlık barışı tutarı 39.000,00 TL. vergi ödemesi ve muhasebe kayıtları yapılmış olmasına rağmen ticaret odasından sermaye artışının yapılmadığını farkettik. Sermaye artışını şimdi yapsak bir soun olur mu? Süre bittiğinden varlık barışından yararlanılmamış mı olur?
Teşekkürler,saygılar.
 
Ynt: Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Merhaba,

Gerçek kişilerde sermaye arttırımı tescile tabi olmadığından, sermaye arttırımı kaydını 30.06 tarihinden önceye yapmanız yeterli olacaktır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Turgay bey içimi rahatlattınız ama şimdi aklıma şöyle bir soru geliyor.Varlık barışını bir kenara bırakın. Normalde sermayesini arttırmak isteyen biri (bilanço) odaya sadece dilekçe ve sermaye tutarını gösteren dekontu mu gösterecek.Bu kişinin gazetesinde durum yayınlanmayacakmı?Eğer yayınlanırsa tescil işlemi sayılmaz mı? Bilançolarda hiç sermaye arttırmadığım için bu konuda bir bilgim yok.Ticaret odasının harç listesinde gerçek kişiler başlığı altında sermaye arttırımı veya tadil diye bir harç yok ama "değişiklik" başlıklı bir harç var.Bu şekilde değerlendirilip harç alınırsa tescil işlemi sayılmaz mı? Ya da durumu hiç odaya bildirmeyelim mi diyorsunuz?
 
Ynt: Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Şahıslarda sermaye arttırımı yapılabiliyor. Ticaret odası ile bir görüşün isterseniz. Şahıs olduğu için sicil gazetesini istemeyi atlayabilirler. Ama varlık barışı tahakkuk tarihini takip eden altı ay içinde bir tarihe sermaye artış kaydını yapın. En azından yevmiye defterinde görünsün.



ŞAHIS FİRMALARI SERMAYE ARTIŞI BAŞVURUSU
1- Firma sahibi bir dilekçe ile ?İstanbul Ticaret Odası Başkanlığına? talepte bulunur.
2- Firmanın müseccel iş yerinde firma sahibi ile birebir görüşme yapılarak yeni beyan edilen sermaye hakkında bilgi ve belgeler istenir.
3- Elde edilen bilgi ve belgelere istinaden Mali İşler Şubesince değerlendirme yapıldıktan sonra Oda iç prosedürleri ve yetkili organlarının kararı çerçevesinde işlem yapılır.
4- Sonuç; firmaya iadeli taahhütlü mektup yoluyla bildirilir.

İstenen Belgeler :

**Artan sermayenin bankaya yatırıldığına dair dekont (açıklamasına ?sermaye artırımı için? yatırıldığı yazdırılacak) veya firma bilanço esasına göre defter tutuyor ise SMMM ya da SMM Raporu

** İçinde bulunulan yıl hariç, son 2 yıla ait ilgili serbest muhasebeci veya mali
müşavirden onaylı ?Bilanço ve Gelir Tablosu veya İşletme Hesabı Özeti ( 2007 - 2008 - 2009 ) ?

** Bilanço esasına göre defter tutuyor ise İçinde bulunulan yıla ait ?Geçici
Mizan?

** İşletme mülkü kendisine veya ailesine ait ise Tapu Fotokopisi., kira ise
kira kontratının fotokopisi ve son ay kira ödeme dekontu

** Son iki yıl bilgilerini içerir vergi levhası fotokopisi. (2007 - 2008 - 2009 )

** Üzerine kayıtlı araç var ise Ruhsat Fotokopisi

** Firma sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi


Not: İTO'dan alınmıştır.
 
Ynt: Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Merhaba,

Gerçek kişilerin ticaret odasına kayıt yapma zorunluluğu olmadığı gibi, esnaf odasına kayıtlı olup bilanço usulune göre deftere tabi olunmasında da bir behis yoktur.

Tüzel kişiliklerde sermaye; diğer argumanların yanında; şirket ortaklarının hisse payları oranında üçüncü kişilere karşı sorumluluğunuda tesbit ettiği için; borç verenlerin muhataplarını görmesi amacıyla tescil müssesesi önemlidir.

Sermayenin nelerden oluştuğu,kar dağıtımının yapılıp yapılmadığı, yedek akçelerin ayrılması; ortağın şirketten aldığı kar payının ayrıca bir menkul sermaye iradı olması gibi kavramlar ayrıca tüzel kişiliklerin konusudur.

Keza gerçek bir kişi zilyetindeki bir gayrımenkulu bilançosuna dahil etmek isterse; tapuda yapması gereken bir işlem olacakmı; gayrımenkulun atıyorum tapudaki değeri 500 TL iken bilançosuna 1.000 TL kaydetmesi durumunda; değr artış müessesinin oluşturulmasını gerektirecek herhangi bir hisse artışından sözedilebilecekmi;

Velhasıl demeye çalıştığım husus şudur. Kanunlar nezdinde Sermaye müessesi;

Şirketler için; gerçekte varolmayan sanal bir tüzel kişiliğin gerçek dünya ile bağlantısını sağlayan kanlı canlı muhataplarını temsil ederken,

Gerçek şahıs işletmelerinde aktif pasif dengesini sağlayan bir argumandan öteye geçmemektedir. Aksi Takdirde işletme hesabı hulasası veya serbest meslek kazanç dökümünde ( Gerçi SMK defteri TTK da hiç geçmiyor ya) sermayenin gösterilmesi şartı olurdu.

Bu yüzden şahıs işletmelerinde sermaye için herhangi bir tescil yapılması şartı yoktur çünkü anlamsızdır. Ancak yapılmasında bir engelde yoktur.

Onun için herhangi bir tescil yapmanıza gerek yok. Özel fon tutarını 30.06 tarihine kadar sermayeye eklenmesi yönünde bir kayıt atmanız, 5811 sayılı yasadaki süreci tamamlamanız için yeterli olacaktır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bilanço defteri için varlık barışı sermaye artışı

Çok teşekkürler arkadaşlar zahmet edip araştırma yapmışsınız saolun..
 
Üst