fonradar

Bilanço Ücreti

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan islm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
545
Konum
Kocaeli
uygun bir başlık bulamadım, o yüzden bu kısıma yazıdım. Muhasebecimizden bilanço istedik o da bunun karşılığında 250 tl ücret yazmış. Bu uygulama doğru mu? haklı bir yanı var mı bu parayı istemekte ?
 
uygun bir başlık bulamadım, o yüzden bu kısıma yazıdım. Muhasebecimizden bilanço istedik o da bunun karşılığında 250 tl ücret yazmış. Bu uygulama doğru mu? haklı bir yanı var mı bu parayı istemekte ?


Sayın formdaşım


İSMMMO'nın ücret tarifesinde böyle bir hizmetin karşılığı yok.Dolayısıyla muhasebecinizin bunu ücretsiz yapması gerekir.
 
Meslek mensubu ile yapılan sözleşme elinizde mi veya kendisindeyse lütfen ister misiniz?Orada belirtilen hizmetler nelermiş...Zorunlu mali tablolar ücrete dahil mi değil mi?
Ek mali tablo isteseniz hadi ücret istemesini anlarım ama bahsettiğiniz tablo için ücret istenmez..
Saygılar
 
Sevgili twolf

Seninde bildiğin gibi sözleşmelerimiz standart bunlar sırasıyla muhasebe sistemini kurmak,beyannamelerini düzenlemek v.s,v.s birde sözleşmeleri iptal ederken ekrandan aman bunu mükellefe bildirin diyor.Bunun dışında vergi ziyanında seni tanırım diyor.Geriye kalan teferruat.Dolasıyla ücret konusunda meslektaşlarımızın çoğu sadece muhasebe ücretini ver gerisini ben hallederim cinsinden.Aslında İSMMMO'nın ücret tarifesini uygulasalar hepimiz değil içimizden bir kaç kişi bunu yapsa yeter.O zaman bütün emeklerimizin karşılıkları ödenir.Bazen Avukatlara gıpta ediyorum.Geçen bir şirket birleşmesi için bir avukatlık bürosuna toplantıya gittim.Kapıdan içeri girdiğimde ilk karşılatığım şey karşımdaki kocaman bir tabela-genelde böyle tabelalarda hoşgeldiniz yazardı-Tabelada şöyle yazıyordu Danışmak ücrete tabidir.Sözlü 150.-tl.Yazılı 300.-tl.Uygulamaya karar verdim


Saygılarımla FERHAT
 
Selamlar
Uygulayabilirseniz gerçekten tebrik ederim.Fakat bu konuda bizlerde birliktelik olmadığı için bunu uygulamak çok zor.Avukatlara şu açıdan imreniyorum.Vatandaşın zihnine "danışmanlık ücreti" kavramını yerleştirmişler. İki kişi bir araya gelip avukata bişey danışacak olsalar danışmanlık ücreti olacağı bilincindeler,danışırlar danışmazlar o ayrı bir konu ama netice de büyük bir çoğunlukta bu ücretin ödenmesi gerektiği bilinci yerleşmiştir. Bizlerde ise ben hiç duymadım ki müşavire bişey danışılacak olsa,kimse düşünmez ki " şimdi gidelim ama danışmanlık ücreti alacak" şeklinde....
Bu bilinci yerleştiremedik henüz...
Benim bacanağım avukat,geçenlerde ofisindeydim..Allahaşkına dedim siz şirket kuruluşlarından ne alıyosunuz..Dur tarifeye bakayım dedi.. Kuruluş,bölünme,birleşme adı altında 11.000 TL yazdığını söyledi.Ama biz bu kadar alamıyoruz 3.000 civarında falan alıyoruz dedi..Şimdi aramızda kuruluştan 3.000 lira alabilen var mı çok merak ediyorum..Hatta bazılarımız belkide müşavirlik hizmetinide alabilmek umuduyla belki kuruluş ücreti bile almamaktadır.
Yani bizler standardımızı yine kendimiz bozuyoruz..Muhasebe ücretini yeter ki ver,gerisini ben hallederim zihniyeti birazda bu sebepten doğmaktadır.Çünkü 300 lira aylık ücretini bile alamayan müşavir, bilanço için ek yazacağı bir ücretin hiçbir zaman geri ödenemeyeceğini bilir.300 lirasını kurtarsa ona yeterdir.Zihniyet budur..Tok muhasebeci deriz ya genelde.. 300 liraya tenezzül etmeyen kişiler olacağı gibi,o paraya havada takla atmaya hazır meslektaşlarımızda vardır ve bu onların kabahati değildir.
Ücret politikasından ziyade,ücreti uygulama politikasını ciddi olarak deiştirmemiz lazım..Yoksa küçük paralar peşinde koşturur dururuz...
Saygılar
 
Bu konuya ben farklı bir açıdan yaklasmak istiyorum genel algı dediginiz gibi bir avukata yada bir yeminli musavire danışmanın karşılığında bir ücret ödeneceği yönünde mali musavirler ise kendilerinde kurumsalligi oturtamadiklari için her sorulana cevap verdikleri için maalesef bu gelenek bu şekilde devam edecektir. Bu forumda bir mali musavir bilgilerinizi neden bedavaya veriyorsunuz dediğin diğer mali musavirler bu kişiyi burada tabiri caiz ise topa tuttular bu zihniyetle mali musavirlerin bu uygulamayi yapmaları çok zor bu şekilde bir uygulama yapacaksınız ücret almadan hiç bir bilgi paylasmayacaksaniz o zaman bunu savunanlar önce alinmasinlar ama forumda sorulara cevap yazmamalari gerekir nedeni ise madem ücret karşılığında danışmanlık yapılıyor forumda meslek mensubu olmayanlarada cevap yazılıyor o zaman bu kişilere cevap yazmayın hatta muhasebecilerede yazmayin sonuçta meslek mensubu değiller sonucta aynı yola çıkıyor dediğim.

İyi Günler.
 
Selamlar
Açıkcası bende bu düşüncenize katılamıyorum.Çünkü bazı hukuk sitelerinde bulunan forum sayfalarında bile yüzlerce soruya cevap verilmektedir.Hiçbirinde de açıkcası sorular karşısında " gidin bir avukata danışın" tarzındaki cevaplara rastlamadım. Ben bu tarz br yaklaşıma genel anlamda karşıyım.Fakat cevabı uzun ve yazarak anlatmanında zor olduğu konularda yüzyüze görüşmeyi önererek cevaplamaktan imtina ettiğim sorular çok olmuştur..
Birde bu düşüncenizi hayata geçirecek olursak bu forumu kapatmalı veya sadece meslek mensuplarına özgü bir forum açmalıyız..
Yine ayrıca burada yazılan soruları okuyarak muhasebeci olunabiliyorsa veya ticarethane yürütülebiliyorsa, yapabilen o kişiyi ben alnından öperim..
benim düşüncemde bu şekildedir.
Saygılar
 
Sayın twolf,

Bu tamamen nasıl okunacağı,yorumlanacagi ve uygulanacağı ile alakalıdır yorumunuza saygı duyuyorum bu sizin gorusunuz fakat aynanın birde diğer tarafı var.

Forumda özellikle 1-2 mesaj gönderen bagimsiz ve mukellefiyet tesis ettirmemis ve meslek mensubu ile gorusmemis kişiler işleri şöyle yapsam işini yaptığım kişi benim yerime gelir vergisi (stopaj) odese olurmu diyen yuzlerce bu forumda üyeler var ben ne diyorum meslek mensubu ile gorustunuzmu sizden bilgi alinca duruma göre konuşacağım yada süreklilik arz etmiş fakat senelerce mukellefiyet yapmamış fakat bir yerlerden sıkışınca burada soru sormak isteyen kendisine meslek mensubu ile gorustunuzmu diye sorunca Suan işlerim kötü ileride mukellefte olurum bir muhasebeci ile calisirim diyenlerde oldu oluyorda yani gordugunuz gibi bizlerin sayesinde ticaret yapan gemisini yürüten çok kişi var hatta bu işler açılışlarda oluyor.

Bence yurutme kısmını bir kez daha düşünün.

Hayatınızda mesleginizdeki bilgi paylasimini ücret karşılığında yapacağınızı dusunuyorsaniz bunu tüm mecralardada uygulamak gerekir yoksa kendini kandirmadan öte gidemez taviz bir yerden sonra sürekliliğe döner bu son sözlerimi kişiye özgü değil işlemleri bu şekilde yapmayı düşünen tum meslek mensublarina.

İyi Günler.
 
Selamlar,

Arkadaşlar fikirlerinize katılmakla beraber,
sorunun aslında bambaşka bir yerde olduğuna inanıyorum.
Komşunun oğlu İstanbul dışında bir okulda 4 yıl hukuk okudu, ben ise İstanbul'da 1 yıl hazırlık 4 yıl maliye okudum.
Bugün bakıyorum benim kazandığım rakam ile mütevazi bir hayat yaşayabilirken avukatın hayatı lüks villalar, son model arabalar ile bezenmiş durumda...

Peki ben bir avukattan daha mı az çalışıyorum, kesinlikle inanıyorum ki bir avukat benim çalıştığımın yarısını dahi çalışmıyor.

O halde sorunu meslektaşlarda aramak benim açımdan çözüm gibi gelmiyor.

saygılarımla.
 
Devlet " bana x TL yatıranın 5 yıllık açılan davaları düşer" gibi bir kanun çıkarsa avukatların imajıda yerle bir olur. Şu an çoğu mük. düşük ücretle formaliteyi tamamlayayım nasıl olsa matrah artırımı vs bir kanun çıkar 3-5 verir kayıt dışı işlerime devam ederim anlayışında. Maliye bu tip kanunlar yerine ciddi incelemeler ile mük. üzerine gitse kıymetimiz tavan yapar. Mük. 3-5 yatırırıp yırtarım anlayışından iyi bir SMMM ile işlerimi yapayımda maliyenin cenderesine takılmayayım anlayışına döner. yTTK ile en azından şirketler üzerinde ciddi bir değişiklik beklerken onda bile eski tas eski hamam oldu. Bakın maliye yeni tip ökc için süreç başlattı, sorun bakalım kaç tane mük. bunu biliyor kaçı ona yansıyacak maliyetten (şu an satış yapan tek firma 1.500 TL civarı fiyat veriyor.) haberdar?
 
Üst