Bilgi Dışında Bağkurlu Yapılma ve Prim Borcu

Üyelik
23 Şub 2012
Mesajlar
1
Öncelikle merhabalar. Danışmak istediğim bir konu vardı:

Anneannem 30 yıl önce vefat etmiş kocasından kalma SSK güvencesi ve emeklilik maaşı alıyordu. Sağlık sorunları var ve ameliyat olduğu 2005 yılından günümüze kadar tüm sağlık giderlerini SSK karşılıyordu. Ayrıca her ay kocasının emeklilik maaşını da çekiyordu.

1 Hafta önce yine rütin kontollerini yaptırıp ilaç yazdırmak için hastaneye gittiğimizde SSK'lı değil Bağkurlu olduğunu ve 5 yıllık prim borcu olduğunu söylediler bize. Tabi ki şaşırdık bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Ücretli muayene olmak zorunda kaldı. Ayrıca ilaçları da yine kendi cebimizden ödedik.

2007 yılının 4.ayında bağkurlu yapılmış ve o günden bu yana geçikme faizi ile birlikte birikmiş toplam 10.000 TL civarı prim borcu gözüküyor. Bağkurlu yapıldığından hiçbir şekilde haberi olmamıştı.

Rize'de küçük bir çay tarlası var anneannemin ve oraya yıllardır gitmediği için orayla ilgilenemiyor, kendisinin yerine oradaki yakınları onun çayını topluyor ve gelirin bir kısmını ona yolluyorlardı. 90'lı yıllardan beri bu durum böyle. Bağkurlu yapılmasının sebebi sanırım bu, bağkur aboneliği "tarım" olarak gözüküyor. Detayları tam olarak bilmiyorum.

Şimdi burada yanlış olan şeyler:
1- Bu kadına bağkurlu yapıldığı ile ilgili hiçbir bilgi verilmiyor, tamamiyle bilgisi dışında oluşan birşey bu.
2- Madem Bağkurlu yapılınca kocasından aldığı SSK güvencesi iptal ediliyor, neden bu durum 2007 yılında ortaya çıkmadı? Yani bu kişi 2007 yılında Bağkurlu yapıldı buna rağmen o tarihten beri binlerce lira değerinde ilaç aldı, MR çekildi, sayısız kere doktora muayene oldu vs. ve bunların hepsini SSK ile karşılandı. Ama SSK'sı 2012 yılında iptal ediliyor. Bir hafta önce başımıza gelen bu olayla 2007 yılının 4. ayında karşılaşmış olsaydık prim borcunu biriktirmezdik, öderdik.

Bu kadın mağdur ve haketmediği, ödemek zorunda bırakıldığı 10.000TL prim borcu var ortada. Bu duruma itiraz edip Bağkurunu iptal ettirmek, prim borcunu ödememek ve eskisi gibi kocasından kalma SSK güvencesine devam etmek mümkün müdür? Nasıl bir yol izlememiz gerekir? Bu konularda pek fazla bilgim yok o yüzden atladığım ve yanlış aktardığım şeyler olabilir. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Bilgi Dışında Bağkurlu Yapılma ve Prim Borcu

Tarım bağkurluluğunuzu 2007 ile 01.10.2008 tarihleri arasında olması gereklidir. Ancak, 5510 sayılı Kanunla birlikte 1 Ekim 2008?den itibaren tarımda kendi nam ve hesabına çalışanların sigortalı sayılmalarına dayanak olarak, 1 Ekim 2008?den önceki Bağ-Kur mevzuatından farklı ve daha güvenilir olacak şekilde, yalnızca ziraat odalarındaki kayıtlar ve ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise, tarım il/ilçe müdürlüklerindeki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları kabul edilmiştir. 1 Ekim 2008?den önce tarım Bağ-Kur sigortalısı olunmada esas alınan muhtar beyanları, belediye ve banka kayıtları ya da tarımsal birlikler gibi kişi, kurum ve kuruluşların kayıtlarının esas alınmasından ise, 1 Ekim 2008?den sonra vazgeçilmiştir. Dolayısıyla bağkurdan terk etmek için öncelikle bağkurdan terk etmek için bir belge almalı ve ziraat odasında kaydınızın olmadığını tespit ettirmelisiniz. Bağkur tarım bağkurluluğunuzu 01.10.2008 tarihinde sonlandıracağını düşünmekteyim.

Diğer tarafdan 2007 ve sonraki yıllar için ziraat odasına ve ÇKS sistemine kaydınızın olmadığı varsayımı altında. Arazinizi kiraya verdiğinizi gösterir belgelerle müracat etmeniz halinde de tüm dönemler için tarım bağkurluluğunuzu silmeleri gerektiğini düşünüyorum.
 
Ynt: Bilgi Dışında Bağkurlu Yapılma ve Prim Borcu

SGK böyle işler yapabiliyor ne yazikki.Bizimde bir mükellefimiz var şirket.Şirketin ortaklarından biri vefat edince kızını ortaklığa başlattık.SGK kızı otomatikman bağkura başlatmış ortak olduğu için hiç haberimiz yokken.Kız ortak olduktan 8-9 ay sonra sigortalı olarak bir işe başlayınca bağkuru iptal oldu ama o aradaki dönem için borç çıktı karşımıza.SGK'ya sorduğumuzda ödemek zorunda olduğumuzu söylediler.

Keşke yapılan her işlemi haber verseler.Gerçi şuan SMS bilgi sistemi diye birşey çıktı.Oraya kayıt olunca hakkınızda yapılan tüm işlemleri sms ile haber veriyorlar sanırım.
 
Üst