Bilgisayar Teknik Servis

Üyelik
5 Kas 2022
Mesajlar
2
Konum
lapseki
konuyu yanlış yere açmış olabilirim moderatör arkadaş taşıyabilir
Merhabalar herkese iyi çalışmalar dilerim maliye ile ilgili bir kaç sorum olucak bilgisayar teknik servis işine girmek istiyorum fakat aklıma takılan bir kaç şey var
açmak istediğim işyerimi BASİT USÜL de açabilirmiyim maliye ye başvururken hangi meslek kodu ile başvurmam gerekir bulduğum bir kaç tane nace kodu var yardımcı olabilirmisiniz ?

62.02 Bilgisayar danışmanlık faaliyetleri
62.09 Diğer bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri
62.09.02 Diğer bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri (kişisel bilgisayarların ve çevre birimlerinin kurulumu, yazılım kurma vb.)
95.11 Bilgisayarların ve bilgisayar çevre birimlerinin onarımı.
 
Tesadüf :giggle:. Daha 10 gün önce Lapseki de aynı işi yapan bir arkadaşa vergi mükellefiyetliği açtım.Hatta Lapseki'de vergi dairesi yok. Dairemiz Lapseki Mal Müdürlüğü.Faaliyet nace kodları olarak aşağıdakileri seçtik.
620101 BILGISAYAR PROGRAMLAMA FAALIYETLERI (SISTEM, VERI TABANI,NETWORK, WEB SAYFASI VB. YAZILIMLARI ILE MÜSTERIYE ÖZEL
YAZILIMLARIN KODLANMASI VB)
620201 BILGISAYAR DANISMANLIK FAALIYETLERI (DONANIM GEREKSINIMLERI GIBI DONANIMLA ILGILI BILISIM KONULARINDA UZMAN GÖRÜSÜ
SAGLANMASI, BILGISAYAR GEREKSINIMLERININ BELIRLENMESI,BILGISAYAR SISTEMLERININ PLANLANMASI VE TASARLANMASI VB.)

Basit Usül üzerinde hiç konuşmadık.Çünkü yurtdışı yazılım hizmeti olduğu için rakamlar oldukça yüksek.İşletme Defteri açılsa bir kaç ay sonra ciro sebebiyle defter hadlerinden dolayı bilançoya geçeceği için faaliyeti SERBEST MESLEK olarak talep ettik,dairede kabul etti.Hatta ilk faturasını da (serbest meslek makbuzu) 3 gün önce düzenledi.

Basit usul olur mu bilmiyorum.Ben pek basit usulle ilgilenmiyorum.Ama basit usule tabi olmanın özel şartları arasında yıllık belli bir alış ve satış had sınırı var.Sizde alış-satış değil hizmet işi olduğundan satış yerine gayrisafi iş hasılatına bakmak gerekir ki,bu rakamda 2022 için yıllık 100 bin TL'dir. Yani bu ciroyu aştığınızda da basit usul şartlarını kaybetmiş oluyorsunuz.Mükellefimle benzer işi yaptığınızı düşünürseniz bu ciroyu rahatlıkla aşabileceğinizi düşünüyorum.Bu anlamda basit usule tabi olmamanız,olsanız bile belkide 1 yıl sonra bu usulden çıkmanız gerekebilir.Dolayısıyla ticari kazanç veya serbest meslek kazancı arasında bir tercihte bulunabilirsiniz.
Şİmdilik bu kadar bilgi verebilirim.
Saygılar
 
Yazdığınız nace kodları benim ilgim alanım dışında kalıyor
62.02 Bilgisayar danışmanlık faaliyetleri
62.09 Diğer bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri
62.09.02 Diğer bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri (kişisel bilgisayarların ve çevre birimlerinin kurulumu, yazılım kurma vb.)
95.11 Bilgisayarların ve bilgisayar çevre birimlerinin onarımı. Bunlardan birisi olabilir diye düşünüyorum hatta bununla ilgili bir daha önceden başka birisi özelge vermiş basit usül olabiliyor ama özelgede dikkatimi çeken bir nokta var diyelimki bilgisayarda power ın değişmesi gerekiyor bunu müşteri temin edip sen takacaksın diyor alım satımı yasaklamış anlacacağınız ama yinede yıllık belirtilen ciroyu geçmediğimiz sürece sorun olurmu
 
Üst