Bina elektrik tesisatı yenilemesi.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar. bir mükellefim kendine ait işyerinin elektrik tesisatını yeniliyor. fatura bedeli 10.000.-tl. yenileme sebebi mevcut elektrik tesisatının yapmış olduğu faaliyetten ötürü gücünün yetersiz kalması. bu durumda bu faturayı 252.-Binalar hesabına alınmalı diye düşünüyorum. Amortisman oranına da 50 yıllık itfa süresinden kalan 40 yıllık itfa süresine paylaştırmalıyım diye düşünüyorum. bilmem doğru mu düşünüyorum..

Ynt: Bina elektrik tesisatı yenilemesi.

Şahıs işletmesi ise ve binası aktife kayıtlı ise bina hesabına atılması doğrudur.

Ltd şti. Peki amortisman uygulama yöntemime katılıyormusunuz? binanın kalan itfa süresi?

Önünde iki yol var, birincisi elektrik tesisatının amortisman oranını almak diğeri de binanınkini.Ancak attığın hesap kodunu göz önüne alınca binanın amortisman oranını kullanmak daha mantıklı gibi geliyor.Diğer taraftan da elektrik tesisatının ömrü binanınki ile aynı olmadığı fikri karıştırıyor.
Ancak ben yinede Bina amortisman oranının kalan süresi kadar olan oranı uygulardım.Aktife alınış tarihinden sonra ne kadarlık amortisman süresi kalmışsa, sonradan eklenen ferileri için kalan amortisman oranı uygulanmalı.

Kolay gelsin.

arkadaşlar kolay gelsin,şirketimize elektrik tarifesinden dolayı ceza geldi (ceza normal faturaya dahil olarak geldi) bu ceza tutarı gidere atılabilir mi kdv si indirim konusu yapılabilir mi?
saygılarımla,

GİDER KABUL EDİLMİYEN ÖDEMELER:
6. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitler ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.);

Bu maddeyi kendi durumunuza göre yorumlayınız. Şayet Ceza sizden kaynaklanan bir durumdan oluşmuyorsa Gider olarak yazabilirsiniz.