BİNANIN DEMİRBAŞA ALINMASI

fbasdemir

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
205
Konum
bALIKESİR
Değerli Forumdaşlar;
Bir tarımsal kalkınma kooperatifi işletme binası inşaa etmek istiyor.Taşaron,aracı yada müteahhit kullanılmayacak.Her türlü malzeme(çimento,tuğla vb.)kooperatifçe tedarik edilecek.Bina tamamlanıncaya kadar yapılan masrafları hangi hesapta biriktirmem gerekiyor.Daha sonra inşaat tamamlandıktan sonra yapmam gereken hesapta biriken tutarı binalar hesabını borçlandırmak mı olacak.
Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

İYİ ÇALIŞMALAR
 
sayın fbasdemir,

bizimde taşeron kullanmadan kendi bünyemizde yaptığımız bina oldu. Ben "258 - Yapılmakta olan yatırımlar" hesabını kullandım. Bunun hakkında yaptığım araştırmalar sonucu böyle bir cevap aldım, eğer tekdüzen hesap planını incelerseniz, orda detaylı bir açıklama mevcut. Yapılan harcama ve işçiliğe göre alt hesaplarda tutmak bina inşaası sonucunda size kolaylık sağlayacaktır.

İşlem bittiğinde (ruhsat alınca) 258 hesapla 252 binalar hesabını karşılıklı çalıştırarak Maddi Duran varlıklar hesabına alıp ATİK. ayırabilirsiniz.

Ama bende sizin gibi değerli üstadların cevabını bekleyeceğim, yanlış bir cevap vermek istemem.

Kolay gelsin,
 
Bu arada sorumu açacak birkaç ilave daha yapmak istiyorum.
Yapılacak olan inşaat köy sınırları içersindedir.Yapı ruhsatı,arsa tapusu bulunmamaktadır.Harfiyat işklerinde çalışan araçlara hakediş karşılığı kullandıkları yakıt ve üzeri nakit para şeklinde olacaktır.İnşaatta çalışan işçilerin ücretleri gider pusulası tanzim edilerek ödenmesi öngörülmektedir.

İYİ ÇALIŞMALAR
 
Değerli arkadaşlar,
Cevabı için Sn Melek81 e teşekkür ederim.
Bu konu hakkında başka fikri olan yokmu?
 
sayın fbaşdemir
inşaası devam eden fabrika da
-İlgili yıl içerisinde yapılan inşaat giderlerini 710
-İşçilik giderlerini 720,
-Yıl sonunda 258,
-fabrika binası bittiğinde de melek81 dediği gibi 258=252 hs aktarılacak.

kolay gelsin
 
Merhaba,
Sayın Dinçer Kum neden 710-720 hesapları kullanıyorsunuz. 710 ve 720 hesaplar yatırım değil Üretim ile ilgili hesaplar.

Tekdüzen Muhasebe gayet açık, sayın melek81'in yazmış olduğu gibi yatırım ile ilgili tüm giderler doğrudan 258 hesaba borç yazılacak ve iş bitiminde 258 hesabın alacağı karşılığında 252 hesaba borç yazılarak işlem tamamlanacak.
 
sayın "Tamer Başkan" demişki
Sayın Dinçer Kum neden 710-720 hesapları kullanıyorsunuz. 710 ve 720 hesaplar yatırım değil Üretim ile ilgili hesaplar.

Y.M.M Ahmet demir tekdüzen muhasebe sistemi kitabı, Maliye bakanlığı muhasebe sistemi uygulama genel tebliğine göre hazırlanan bu kitapta gerekli cevaplar verilmiştir.

kolay gelsin
 
sayın fbasdemir koop.kendi adına yapmış olduğu bina için malzeme ve işçiliği 258-yapılmakta olan yatırımlar hes.izlemeniz gerekmektedir
ruhsat ve diğer izin alınması gereken konularda ise kırsal kesimin bağlı olduğu muhakkak bir birim vardır onu muhakkak araştırın.Burda dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir husus ise bana göre işçileri kesinlikle o ilin bağlı olduğu s.s.k kurumuna sigortalıyarak çalıştırmanız çünkü iş bitiminde veya daha ileride s.s.k ilişik kesme belgesi alamasınız ve dolayısıla binaya ruhsatda çıkaramasınız.İleride ruhsat almak istesersenizde geriye dönük cezalı s.s.k ödemek zorunda kalırsınız.diğer sorunuza gelinde taşeronlara yağacağınız ödemelerin bir kısmının nakit ve yakıt v.b. ödemeler olcağı ödemenin ne şekilde oldudğu veya olcağı değil yapılmasıdır.Örneğin yakıtı ele alalım yakıt verildi ise mikatrı ile birim fiyatını o günün koşullarına ve piyasa değerine göre değerlendirip muhasebeleştirmek gerekir saygılar ferhat
 
sayın Dinçer Kum,

Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması
Prof.Dr.Nalan Akdoğan - Prof.Dr.Orhan Sevilengül
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yayınları

Saygılarımla,
 
Değerli arkadaşlar,
bu konuya göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim.Bu konuda yapmam gerekenin tavsiyeleriniz ve kendi incelemeleriminde ışığı altında hesabın 258 olarak açılıp biriktirilmesi ve sonuçta 252 hesaba aktarılması olarak kanaat getirmiş bulunmaktayım.
Bunun yanında çalışan araçlara ilişkin kullandırılan akaryakıtlar için fatura temin edilecek,ödenen nakitler için vergi mükellefi olanlardan fatura alınacaktır.vergi mükellefi olmayanlara ise (Mükellef olmayanlar traktörleriyle harfiyat ve malzeme taşıyan yerli halk)gider pusulasıyla giderleştirmeyi düşünüyorum.SSK işine gelince;
Kooperatifin faaliyet alanı olan köy henüz tapulaştırılmamıştır.Hiçbir arazinin tapu kaydı,hiçbir yapının ne yapı nede kullanma ruhsatı yoktur.
Bu bilgiler bağlı bulunduğu belde belediyesinin kayıtlarında tamamen beyana dayalı olarak kayıtaltında bulunmaktadır.Yapılan inşaatların hiçbirinin plan ve projesi yoktur.Şimdi ben ssk ya hangi belgeleri ibraz ederek inşaat dosyası açtırabilirim?Bunun için işyeri bildirgesi verirken zaten eklemem gereken ilk evrak inşaat ruhsatı olacaktır...
Benim düşüncem yine diğer inşaatlarda(Köyde takip edilen yol olarak)olduğu gibi inşaat yapımı bittikten sonra ilgili belediyeye beyanda bulunularak binanın kooperatif adına tescilini sağlamak olacak.Yapılan işçilik için ise gider pusulası kesilerek muhasebeleştirilecek.
Bu konuda yanlış yada eksik düşünüyorsam lütfen uyarınız.Herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla...
 
Merhaba,
Köy ile hiç işim olmadı ama, çalışacak işçilerin SSK kapsamında olmaması, tüm işçiliklerin gider pusulasıyla yapılması bana hatalı geliyor. Ruhsat aşamasını atlayarak işin başka yönünü düşünüyor ve herhangi bir iş kazası durumunda ne yapacağınızı bir türlü bulamıyorum. SSK işyeri numarası almak için inşaat ruhsatının ibrazının şart olmadığını sanıyorum.
 
Merhaba sn Tamer Başkan,
Bu konuda size kesinlikle katılıyorum,meydana gelecek olan bir işkazasında neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum,ancak;Plan,proje,inşaat ruhsatı,arazi tapusu olmayan bir yer için nasıl işyeri numarası alırım ve ssk dan ilişiksiz belgesi alacağım zaman ssk hangi verilere göre asgari işçilik hesaplayacak bilmiyorum.
 
sayın fbasdemir.

4958 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 06.08.2003 tarihinden önce köy sınırları dahilinde çalışan işçiler sigorta kapsamı dışında idi. Ancak, 4958 sayılı kanunla bu işçiler de Sosyal Sigortalar kapsamına alınmıştır. Bu nedenle burada istihdam edilen işçiler için SSK’nun tüm mükellefiyetleri geçerlidir. İnşaatı özel inşaat kapsamında değerlendirip SSK'ya gerekli müracaatı yapınız. Sorumluluğu büyük.
 
Üst