Binde 5 götürü gider uygulaması

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
Götürü ihracat giderini biz bu güne kadar 195 hesaba kasadan para çıkıp daha sonra ihracat elemanlarımızın yurtdışına çıktığı zamana denk getirip 760 hesap borç 195 hesap alacak şeklinde kayıt yapıyorduk. fakat bugün muhasebenet sitesinden okuduğum bir yazıya göre bunu beyanname üzerinden kardan düşülmesi gerektiğini öğrendim. benim yaptığım uygulama hep yanlışmıydı...
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

bu konu hakkında fikri olan yok mu arkadaşlar..
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

Bende belgesiz bu giderleri 760 hesabın altında takip ediyorum. Beyannameden düşülmesi gerektiğini duymadım.
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

sn.batlı Zeki Gündüz'ün yazısını okudum. Beyannameden düşülmesi gerektiğine dair her hangi bir ifadesi yok. Maliye sadece gider yazılacak tutarın fiilen harcanması gerektiğini iddia ediyor. Ben her ay sonunda genel müdürden; Ocak-2010 ayında belgesini alamadığım ....... USD harcamam vardır. Tarafıma ödenmesi..... gibi bir yazı alıp gider kaydediyorum. (Binde 5 i aşmamak kaydıyla)
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

örnek
ihracat tutarı : 2.000.000 TL olsun
Binde beşi : 10.000 TL
Yıl içinde ihracat ile ilgili yapılan belgeli gider : 5.000 TL
yıl içinde yapılan belgesiz gider : 6.000 TL olsun.

bu durumdaki uygulama nasıl olmalı.
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

Sn.Cetvel binde 5, 10.000 TL yi direkt gider yazabilirsiniz. Binde 5 götürü gider, belgeli giderlerin dışındadır. Burada dikkat edilmesi gereken tutar, bütün ihracatların değil FOB ihracatın % 0,5 i nin gider yazılacağıdır.
 
Ynt: Binde 5 götürü gider uygulaması

bu soruyu bilerek sordum. çünkü bu konu ile ilgili 1.görüş sizin yönteminiz.2.yöntem ise belgesiz giderler toplamının aşılmaması gerektiğidir. yani binde beşlik tutar 10.000 TL olsada belgesiz gider kadarını ( 6.000 TL ) gider yazılabiliyor denilmektedir.
 
Üst