uyumsoft

Bi̇nek Oto Satışında Stopaj Kesintisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rst
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rst

2009 yılında açtığım mali müşavirlik büromda kullandığım aracımın giderlerini kullanabilmek için üzerime önceden kayıtlı olan binek aracımı gider pusulası düzenleyerek 9.250 Tl kasko bedeliyle envanterime dahil etmiş bulunmaktayım.

Şimdi ise amortisman ayırmadan bu yıla kadar kullandığım aracımı vergi mükellefi olan oto galeriye satacağım için düzenleyeceğim serbest meslek makbuzunda % 1 kdv haricinde ayrıca stopaj kesintisi olan % 20' yi de gösterecekmiyim bu konuda fikirlerinize bekliyorum.

Urum bey gereken cevabı vermiş
Bir soruda ben sormak istiyorum affınıza sığınarak. Stopaj nedir? Neden alınır?

ltd.şirkti olarak bir kdv mükelefiyeti olmayan birinden araç alıyoruz gider pusulası kesicez kdv yok diğe biliyorum stopaj varmı var ise ne kadar.

Selamlar,

GVK 94 maddesinde belirtildiği üzere serbest meslek hizmetlerinden doğan ödemelerde stopaj kesintisi uygulanmaktadır. Sizin araç satımınız faaliyet dışı bir işlem olduğu için stopaja tabi olamaz. Serbest meslekte stopaj kesebilmeniz için hasılat dahilinde olması gerekir ki ; bu durumda böyle bir şey söz konusu değildir.

Saygılarımla

mükünse eğer size bir sorum daha olucak. şirketin aktifinde kayıtlı bir aracı satığımızda kdv ne kadar olmalı.

2009 yılında açtığım mali müşavirlik büromda kullandığım aracımın giderlerini kullanabilmek için üzerime önceden kayıtlı olan binek aracımı gider pusulası düzenleyerek 9.250 Tl kasko bedeliyle envanterime dahil etmiş bulunmaktayım.

Şimdi ise amortisman ayırmadan bu yıla kadar kullandığım aracımı vergi mükellefi olan oto galeriye satacağım için düzenleyeceğim serbest meslek makbuzunda % 1 kdv haricinde ayrıca stopaj kesintisi olan % 20' yi de gösterecekmiyim bu konuda fikirlerinize bekliyorum.

Sayın arkadaşlar,

Bu soruya verilen cevaplar doğruları barındırmakla birlikte öncelikle "gider pusulası" düzenlemişsiniz ama acaba noter satışını yaptınızmı diye sormak gerekir. İkincisi araç diye bahsedilen şey hakkında bilgi yok bu nedenle KDV konusunda doğrudan %1 demek de mümkün değil.

Stopaj sadece SMM faaliyeti ile ilgilidir. Araç alım satımı için stopaj olmaz.

Bu yazılanlarla başlık altında yazılan diğer sorulara da kısmen cevap verilmiş olduğunu sanıyorum.

Selamlar benimde yukarıdaki soruya benzer bir sorum olacak.Öteden beri bana ait olan aracımı bu yıl itibariyle giderlerini kullanabilmek için aktifleştirmek istiyorum.Yalnız gider pusulası bana pek mantıklı gelmiyor.İzlemem gereken yol hakkında öneriniz var mı?

Merhaba
Mevzuu size mantıklı gelip gelmemesi değildir :) Şahsınız ile ticari firmanız birbirinden bağımsız iki kişiliktir.Ticari firmanız üzerine alacağınız her hizmet,mal,sabit kıymet gibi girdilerin fatura ve benzeri belge olarak karşılığı olmalıdır.Mevzuat çerçevesinde hareket edersek firmanız bu aracı,ancak gider pusulası ile belgelendirebilecektir.Kaldı ki bu belge karşılığı herhangi bir vergisel yükte doğmayacaktır.Bu anlamda gider pusulası düzenlememeniz için aslında bir sebepte yoktur.
İzlemeniz gereken yol; şahsi firmanız adına noterden bir cilt gider pusulası tasdik etmek.Araç için , aktife alacağınız yıl itibariyle (2019) kasko değeri üzerinden gider pusulası düzenlemek, dilekçe yazmak ve ekine de düzenlenen gider pusulası ile araç ruhsatını ekleyerek dairenize bildirmektir.
Bu arada gider pusulası düzenlemeden bunlar olmaz mı derseniz; "ben yaptım oldu" diyeceğim, çünkü kendim için öyle yaptım,ama illa böyle yapın demem.
Ben kendi aracımı daireye bildirirken,sadece dilekçe ve ruhsat fotokopisi ekledim.Gider pusulası düzenlemedim, tastik etmedim de.Ve daireye verdiğim savunma şuydu;
Faaliyetim boyunca gider pusulasına hiç ihtiyacım olmayacak,sadece bir araç için belge tasdik edip düzenlemek ve bu belgeyi de (koçanıyla birlikte) v.u.k. yasalarına göre 5 yıl süreyle saklamak istemiyorum.Bu hamallığı neden yapayım? O yüzden gider pusulası olmadan evraklarımı kabul etmenizi istiyorum dedim.Bir şekilde ikna ederek işlemi sonuçlandırmıştım.
Sizde en kötü ihtimalle böyle bir yöntem deneyebilirsiniz.
İyi çalışmalar

Sayın Tahsin Kurt cevabınız için teşekkürler.Dediğiniz gibi yapacağım yalnız Gider pusulasıyla aldığım aracı vergi dairesine bildirmeme gerek var mı?Bildiğim kadarıyla bu zorunluluk taşıma ve nakliyat gibi kazancın esas unsurunun araç olduğu durumlarda geçerli.Ne dersiniz?

Hususi araç olduğu için bildirmenizde fayda var.Tam tersi ticari araçlarda ben çok üzerinde durmuyorum.Nihayetinde ticaridir ve vergi dairesi, nakil vasıtaları sisteminden zaten bu aracı görmektedir.Ancak hususilerde durum biraz farklı.Neticede hususi olupta faaliyetinizde hiç kullanmayacakta olabilirsiniz.Şahsım adına söyleyecek olursam, hususileri özellikle bildiriyorum ama ticari statüde olanları arada ihmal edip bildirmiyorum.
Bu anlamda ben,bildirmenizden yanayım.