Bir aylık sözleşmelerin devam etmesi ve giriş çıkış hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Merhaba;
Bir firmamızda iki işçi için birer aylık sözleşmeler yapılıyor.Bir ayın sonunda yeni bir aylık sözleşme daha yapılıyor.Bu şekilde de gidiyor.
Örnek;
1. Sözleşme: 01.11.2010-30.11.2010
2. Sözleşme: 01.12.2010-31.12.2010
3. .......

Ben ilk sözleşme bitince, ikincisini başlatmak için, önce 30.11.2010 da çıkış sonrada tekrar 01.12.2010 da giriş işlemi yapıyorum.Sözleşmeler bu şekilde yapılmaya devam etmesine rağmen, ben bu giriş ve çıkış işlemlerini yapmasam olurmu.?

Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
Kolay gelsin.

Ynt: Bir aylık sözleşmelerin devam etmesi ve giriş çıkış hk.

hocam bizde aynı şekilde 1 er aylık kısmi sözleşme yapıyoruz bazı firmalar için hiç işe giriş çıkış yapmadık ama sıkıntıda olmadı

aynı işçiler için aynı firmada her ay sözleşme hazırlanıyorsa, işe giriş ve çıkış yapmanıza gerek yoktur.

Eğerki firmanın şubelerine yada merkezden başka bir ildeki işyerine her ay geçici olarak sözleşme düzenlendiği takdirde; bu şekilde gerçekleşen sözleşmeler nedeniyle giriş çıkış yapılması icap eder.

Mantık olarak banada doğrusu o şekilde, giriş çıkış yapılmaması gerekir, ancak biz ne olur ne olmaz diye düşünerek, sonradan müşteri ile papaz olmamak için giriş çıkış yapıyoruz.
Ama bu konu ile ilgili bir dayanak bulabilirsem, içimde rahatlayacak.

Elinde böyle bir bilgi olan varmı arkadaşlar.?
Teşekkürler.

Her ay sözleşme yenilemenin bir mantığı yoktur. Zaten bu durumda süreli iş sözleşmesi olmaktan çıkar. İşin mahiyeti de önemlidir. Geçici süreli işler için süreli iş sözleşmesi yapılabilir.
Yargıtay birden fazla (yıl) tekrarlanan süreli iş sözleşmelerini bile süresiz kabul ediyor.
Bu nedenle her ay sözleşme yapmanın mantığı bence yoktur.

Firma anket firması ve eline iş geldiği zaman çalıştırıyor işçileri, proje alamazsa çalıştırmaz.Projeler 3-4 ay sürüyor.Bir proje biterken yenisi geliyor ve çalıştırmaya da devam ediyor.
İşçilerle ona göre anlaşıyor, kıdem tazminatı vermekde istemiyor.
Onun için bu yola başvuruluyor.

Hmm anlaşıldı. O zaman süreli iş sözleşmesi yapmakta haklılar. Ya yeni iş gelmezse adamları boş yere istihdam mı edecek?
Giriş çıkış yapmanız ispat açısından yararlıdır bence.

Giriş çıkışda yapılsa 1 yıl dolduğunda kıdem ödenmek zorunda. Her ne kadar süreli sözleşmelerde olsa hepsinin toplam süresi üzerinden yıl doldurduğundan sonraki ilk çıkış işleminde kıdem hesaplanmalı ve ödenmeli.

Herkese fikirleri için teşekkürler arkadaşlar.

mzhr ' Alıntı:
Giriş çıkışda yapılsa 1 yıl dolduğunda kıdem ödenmek zorunda. Her ne kadar süreli sözleşmelerde olsa hepsinin toplam süresi üzerinden yıl doldurduğundan sonraki ilk çıkış işleminde kıdem hesaplanmalı ve ödenmeli.

yağmurdan kaçarken doluya tutulmak mı denir buna :D

İş kanunda süreli sözleşme yapılmasında hangi durumda adı süreli de olsa süresiz sözleşme olarak kabul edileceği açıkca yazılı.

bu konuda çok kesin konuşmak doğru değil. Süreli iş sözleşmesi çalışan tarafından sonladırılıyorsa ne olucak?

Belirli süresiz iş sözleşmesinde ne ise o olacak.
Ancak iş kanunu md.10 göre en çok 30 güne kadar olan süreksiz iş sözleşmesi yapılır ise kıdem tazminatı hükmü ve bir çok iş kanunu md uygulanmaz.

- Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi
MADDE 11 - İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.

Esaslı neden nedir.?Neleri esaslı neden sayabiliriz.Yuvarlak bir madde, nasıl yorumlanır, kim yorumlar ki bunu şimdi.Uygulamayı yap, anlaşamazsan mahkeme başkanı yorumlar gibi düşünülmüş sanki.!

bu maddeye bende göz attım,
burada esaslı neden olarak işçilerin giriş çıkışlarının ispatı olarak görülebilir mi?

Benim giriş çıkış yapmam neden değil, sonuçtur bence.
Proje bitiş başlangıç tarihleri arka arkaya gelmesi gibi birşey yada inşaat yapan bir firmanın yaptığı inşaatın bitmesi ve yenisine başlaması gibi birşey diye düşündüm.

Ama işte benim yaptığım yoruma bir başkası yada işçi katılmazsa ne olacak.!

Bir önceki mesajda yazdığım gibi 30 günden az sürüyorsa "süreksiz iş sözleşmesi" yaparsınız istediğiniz kadar yenileyin kıdem ödemekten kurtuluyorsunuz.

Evet sn İrem35;
Aynen benim söyledğim gibi. Kıdemin söz konusu olabilmesi için sözleşmenin süresi dolmadan işveren tarafından veya haklı nednele çalışan tarafından sona erdirilmesi ve her durumda 1 yılı aşmış olması gerekmektedir.

İrem35 ' Alıntı:

o yazıdan alıntı

Soru: Yasal zorunluluk nedeni ile yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin birden fazla yapılması durumunda zincirleme iş sözleşmesiden söz edilebilir mi?

Cevap: Örneğin 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca öğretmenlere yapılan birer yıllık sözleşmeler işin niteliği itibariyle ayrı ayrı belirli süreli iş sözleşmeleri olup ardı ardına her sene yapılmış olması bunların belirsiz süreli ve zincirleme iş sözleşmesi olduğunu göstermez. Süresi belirli olan sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer, işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz. Yerleşik Yargıtay kararları da bu yöndedir.