Bir Doktora tezinde mesleğimizle ilgili tespitler.

Ynt: Bir Doktora tezinde mesleğimizle ilgili tespitler.

ALİ ÖZBEK ' Alıntı:
1.7.2.8. Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin yetersizliği

Muhasebeci ve müşavirler, devlet ile mükellef arasında bir köprü görevi görecek kişilerdir. Mükelleflerin kayıt ve beyanlarının yasalara uygunluğunu ve dolayısıyla ilerde herhangi bir işleme tabi tutulmamalarını sağlama görevi muhasebeci ve müşavirlerindir.

Mükelleflerin vergi yasalarını uygulamakta güçlük çektiği zamanlarda, sorunlarınınçözümü için başvurduğu muhasebeci ve müşavirlerin, yeterince bilgili olmaması ya da vergiye yaklaşımlarının yasalara uymamak şeklinde olması giderilmesi mümkün olmayan sakıncalar doğurmaktadır.

3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik, Yeminli MaliMüşavirlik Yasası ile eskiye oranla oldukça iyi adımlar atılmıştır. Kısmen de olsa bu yasaldüzenleme ile kayıt dışı faaliyetler kayıt altına alınmış, fakat yeminli malimüşavirlik mesleğine geçiş kolay olmasından dolayı istenilen etkinlik kolay sağlanamamıştır.

Yeminli mali müşavavirlik mesleği bilgi ve davranış yönünden yüksek kaliteyi gerektirmektedir. İlgili tüm mevzuat, muhasebe ve mali analiz teknikleri gibi konularda uzmanlık düzeyi, bilgi ve iş ahlakı ve meslek disiplini konularında özel disiplini gerektirenyeminli mali müşavirlik mesleğinde bu niteliklere sahip olmayan bir takım kişilerin faaliyetgösteriyor olması şimdiden önemli sorunlar yaratmaya başlamıştır.

Bu durum mükelleflerin kayıt dışı faaliyette bulunma eğilimleri için ortam meydana getirmektedir.Çalışma standartlarının, yetki ve sorumlulukların belli olmadığı bir ortamda çalışan kişilerden,mesleklerinin gereğini yerine getirebilmelerini beklememek gerekir.

Yukardaki yazı Atatürk Ünv.Münevver Katkat'ın Doktora tezinden alınmıştır.

Sevgili arkadaşlar;Münevver Katkat hanım,tezinde bazı tespitlerde bulunuyor.Bunlar sırasıyla;

1-Mükellefle köprü görevi gördüğümüz.
2-Mükellef aleyhine bir incelemeye mahal bırakmama görevimiz olduğu,
3-Yeterince bilgili olmadığımız.
4-Meslek yasamızın bazı sorunları çözdüğünü eskiden daha kötü olduğu,
5-Bu yasayla aslında meslek mensubunun kayıt dışı çalıştığını,Kayıt dışının kısmen önlendiği,
6-YMM ye geçiş diye ifade kullanmakta ve bu işin kolay olduğunu,dolayısıyla YMM lerin aslında yeterliliğinin tartışılması gerektiği,
7-Belirttiği özelliklere sahip olmayan YMM nin olduğunu,
8-Yeterliği tartışılır meslek mensubu yüzünden kayıt dışına temayülün arttığı,
9-Çalışma standartlarımızın olmadığı,
10-Yetki ve sorumluluk karmaşası olduğu,

Bütün bunlar sebebiyle meslek mensubundan doğru iş çıkarmalarının beklenemeyeceğinden bahsetmektedir.
 
Ynt: Bir Doktora tezinde mesleğimizle ilgili tespitler.

Köprünün diğer tarafının da bana hiç sağlam gelmediği düşüncesini saplantılı fikir ve sıkıntılı bir türkçe ile anlatan tez sahibine eminim bol anlatım bozukluğu ile dolu bu (doktora tezini) Çalıştığı kurumdan bir hesap uzmanı ya da sağlam bir mali müşavir değerlendirip not verse idi bu tezle doktor değil düz memur dahi zor olurdu her halde.

Özellikle 4. paragrafta yazılan cümle bir ticaret lisesi stajyeri tarafından yazılsa eminim daha anlamlı olurdu ve ilgili kişi birazcık üstadlarının davranışlarını gözlemleyip feyz alabilse idi böyle anlamsız kahve muhabbeti yapar gibi bir doktora tezi yazmamış olurdu. Birazda şekle önem verirdi tabi:)

Şimdi ben böyle bir metin yazana nasıl doktor deyip saygı duyabilirim?
 
Ynt: Bir Doktora tezinde mesleğimizle ilgili tespitler.

EKSİK BİR BİLGİLENDİRME KARŞISINDA YORUM YAPILMIŞ


Bu tez, muhasebede vergi yönünden denetimin kayıt dışı ekonomi üzerindeki başarısını araştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kayıt dışı ekonomi, ikinci bölümde muhasebe ve denetim konuları ile ilgili literatür taraması yapılmış, temel kavram ve bilgiler verilerek teorik bir alt yapı oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde Gelir İdaresi Başkanlığı?nın internet sitesinden alınan istatistiklere göre ülkemizde yapılan vergi denetimlerinin etkinliğinin ölçülmesine ve kayıt dışı ekonomi ile vergi denetimleri arasındaki ilişkinin ortaya konulmasına çalışılmış, daha sonra muhasebe kayıtlarının güvenilir, gerçeğe uygun ve karşılaştırılabilir olup olmadığını test etmek amacıyla muhasebecilere bir anket çalışması uygulanmış ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına yönelik öneriler incelenmiştir.
Eleştiri konusu "1.7.2.8. Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin yetersizliği" başlığı altında yapılan açıklamalar, 1.bölümde yani literatür taraması sonucu bulunan ve dipnotta da bu görüşün kime ait olduğu, hangi kaynaktan alındığı belirtilen açıklamadır. Tezi hazırlayanın görüşü değildir.
Muhasebecilerle yapılan anket çalışması ve değerlendirmesi Vergici ve Muhasebecilerle Diyalog Dergisinin temmuz 2009 sayısında
"BEYAN ESASINA DAYANAN VERGİLERDE VERGİ KAYIP VE KAÇAKLARI NEDENLERİNİN MUHASEBE KAYITLARI YÖNÜNDEN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA"başlıklı makalede yayınlanmıştır.
yorum yapanların dikkatine sunulur.
 
Üst