Birden Fazla Gayrimenkul Alım Satımı Vergiye Tabi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,473
Konum
İSTANBUL
Birden fazla gayrimenkul alım-satımı vergiye tabi


Soru: Yıl içinde iki veya üç tane alınıp satılan gayrimenkulden dolayı, herhangi bir vergi ödemek gerekiyor mu? V.Ö.

Cevap: Maliye; yıl içinde birden fazla veya takip eden yıllarda bir adet gayrimenkul alınıp satılmasında devamlılık unsuru olduğunu kabul ediyor ve alım-satımı yapanı gelir vergisi mükellefi olması ve alım-satımdan elde ettiği kazancın da ticari kazanç kapsamında gelir vergisine tabi tutulması gerektiği görüşündedir. Yıl içinde birden fazla gayrimenkul (arsa, daire, arazi vb.) alıp, satmışsanız Gelir Vergisi mükellefiyetinizi tesis ettirip elde ettiğiniz kazancı beyan edin.

Binek otomobilin ÖTV ve KDV sini gider yazabilirsiniz

Soru: ÖTV indirim süresi bitmeden işletmeye bir binek otomobili alarak, ödeyeceğim ÖTV ve KDV yi ve bir yıllık amortismanını kazancımdan düşerek avantaj sağlamak istiyorum. Gelecek yılda satmayı düşünüyorum. Ancak, muhasebecim karşı çıkıyor. M. E.

Cevap: Binek otomobil aldığınızda ödediğiniz Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisini isterseniz bir defa da gider yazarak, isterseniz de maliyete ekleyerek amortisman ayırmak suretiyle belli bir zaman diliminde giderleştirerek yok edebilirsiniz. Ancak binek otomobiline alındığı yılda bir yıllık amortisman ayıramazsınız. Çünkü; binek otomobillerde ?kıst amortisman? uygulaması söz konusu. Otomobilin şirket aktifinde kaldığı süre kadar amortisman ayrılır. Altı aylık da amortisman ayırabilirsiniz. Muhasebeciniz bu yönüyle haklı.

Miras kalan gayrimenkulün mirasçıya intikalinde Tapu Harcı kaldırıldı

Soru: Miras kalan gayrimenkulün varislere intikali sırasında ödenecek tapu harcı ne kadardır? M.E.

Cevap: 27 Ocak 2009 tarihine kadar miras yolu ile intikal eden gayrimenkullerin mirasçılar adına tapu tescili ?binde 9? oranında Tapu Harcına tabiydi. Ancak bu tarihte 5831 sayılı yasa ile Harçlar kanununda yapılan değişiklik sonucu, miras kalan gayrimenkulün mirasçılar adına tescilinde Tapu Harcı alınması uygulamasına son verildi. 17 Ocak 2009 tarihinden itibaren miras kalan gayrimenkullerin mirasçılar adına tescil işleminde Tapu Harcı alınmamaktadır.


İki ay fazla primin emekli aylığına tesiri olmaz

Soru: 10955 gün prim ödemem var. Emekli olmayı düşünüyorum. Eğer 2 ay daha çalışıp 11.000 iş günü barajı aşarak emekli olursam bir farkı olur mu? T.Ç.

Cevap: Sadece iki ay daha prim ödemenin emekli aylığı tutarına etkisi olmaz. Çünkü emekli aylığını tutarına belirlenmesinde, üstünden prim ödenen kazancın tutarı ile prim ödeme gün sayısı etkili oluyor. Şayet uzun yıllardan beri prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim ödüyorsanız 2 ay daha prim ödemeniz hatta emeli olmak için bir zorunluluğunuz yoksa daha uzun süre prim ödemeniz emekli aylığı tutarını yükseltir. Ancak, asgari ücret üstünden prim ödüyorsanız 2 ay prim ödemenin hiçbir faydası olmaz

4/a Sigortası(SSK), 4/b den(Bağ-Kur) avantajlıdır

Soru: Annem 16 Ağustos 1963 doğumlu, Bağ-Kur başlangıcı 24 Eylül 1996 ve 12 yıl 7 ay 8 gün toplam hizmet süresi var. Sormak istediğim işyeri kapatılacağı için bu Bağ-Kur devam edebilir mi? Eğer edebilirse SSK ya geçmek mi? Yoksa Bağ-Kur da kalmak mı daha mantıklı? Şu an Bağ-Kur da prim 390 TL ödenmekte, SSK'ya geçerse prim düşük olursa emeklilik maaşı da düşer mi? Emeklilik yaşı ve maaşı tahminen nedir? Bu durumlarda? Tavsiyenizi bekliyoruz. N.A.

Cevap: Annenizin sigortalı çalışarak devam etmesi daha avantajlı. Çünkü SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartına tabi. 1370 gün daha prim ödeyerek 5798 gün olan prim ödemesini 5900 güne tamamlaması şartıyla, 53 yaşını dolduracağı 16 Ağustos 2016 tarihinde emekli olabilir. Bağ-Kurda da emeklilik yaşı 53 olmasına karşın, ödemsi gereken prim 7200 gündür. SSK da bugün bağlanan taban(en az) emekli aylığı tutar 600 TL civarındadır.

Bağ-Kurda 60, SSK dan 49 yaş şartına tabisiniz

Soru: 1 Mart 1968 doğumluyum. ilk SSK giriş tarihim 15 Temmuz 1986 dır ve çıkış tarihim ise 7 Ocak 1989 olup, toplam SSK da 366 gün prim ödemem var. 26 Temmuz 1990 tarihinde askere gittim 26 Ağustos 1991 tarihinde askerliğimi bitirdim. Halen 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren tarım Bağ-Kurlusu olarak prim ödemekteyim. Kaç yaşında ve hangi yılda emekli olabilirim? E.E.

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 25 tam yıl(9000 gün) prim ödemiş olmak şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2028 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz SSK dan emekli olmayı avantajlı kılıyor. Başlangıç tarihine göre SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartına tabisiniz. Askerliğinizi borçlanıp, Bağ-Kura 1154 gün daha prim ödedikten sonra, Bağ-Kuru kapatarak sigortalı çalışmak suretiyle 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2017 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU
 
Üst