fonradar

Bireysel Emeklilik Ödemesi

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
arkadaşlar,

1.sorum
mükellef çalışanlarına bireysel ve sağlık sigorta primi ödüyor.
toplamda personel başına aylık 300 lira civarında tutuyor.
gelir vergisi ve sgk primi açısından sorun yok.
bu ödemeleri bordronun içine koyarsak çalışanlar %10 ve %5 gelir vergisi indirimi kazanır mı ?

2.sorum
emeklilik ve sağlık primleri 1/1/2017 itibari ile poliçe yapılmış.
bu toplamları 180 hesaba atıp bordroya dahil etmeden 760 ve 770 hesaplarda bireysel emeklilik sigorta gideri-özel sağlık sigorta primleri şeklinde gidere atabilir miyim ?

kolay gelsin.
 
1-) Bireysel Emeklilik Katkı Payları: işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının, ücretle ilişkilendirilmeksizin (bordrolaştırılmadan-doğrudan) ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesine imkân tanınmaktadır. Bu kapsamda indirim konusu yapılabilecek tutarın toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin % 15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. Aşan kısmın ücret olarak değerlendirilmesi gerekir.

2-)
İşverenler tarafından çalışanları adına bireysel emeklilik sitemine ödenen katkı payları ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin % 15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamamak şartıyla bordrolaştırılmadan doğrudan kurum kazancından indirilebilecektir.


SONUÇ :
Kısacası işveren tarafından çalışan adına yapılan özel sağlık gibi şahıs sigortası primlerinde herhangi biri sınırlama yok yani tamamı ücret bordrosuna alınarak gider yazılabilir ancak ödenen sigorta primi brüt ücretin yüzde 15’ini aştığı takdirde aşan kısım gelir vergisine tabidir.
 
Ferhat Bey teşekkürler.

İşveren tarafından personele ödenen bu primler %15 sınırını geçmiyor bu durumda çalışanın ücret bordrosunda gelir vergisinden %5 indirim yapabilir miyiz ?

bu konuda smmm yapın diyor ymm yapamazsınız diyor.
 
Üst