Birinci Sınıfa Geçiş Hadleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Analiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

2005 yılı için birinci sınıfa geçiş hadleri nekadar oldu,
Bilgi sahibi arkadaşlardan rica ederim.

Saygılarla,

SINIF DEĞİŞTİRME

Madde 180- b) (II)'inciden (I)'inciye geçiş: İş hacmi bakımından II. sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu takdirde bunlar bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak I. sınıfa geçerler(*).
1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177. maddede yazılı hadlerden % 20'yi aşan bir nispette fazla olursa, veya;

2. Arka arkaya 2 dönemin iş hacmi 177. maddede yazılı hadlere nazaran % 20'ye kadar bir fazlalık gösterirse

yukarıdaki maddenin 2.bendine göre aşağıdaki örneği inceleyiniz.

(örnek yaklaşım dergisinden alıntı:)

Mükellef (A) mobilya imalatı ve alım satımı ile uğraşan ve 2003 yılında işletme hesabı esasına göre defter tutan gerçek usulde gelir vergisi mükellefidir. 2002 yılı toplam alışları tutarı 76.700.000.000 TL ve satışları tutarı 84.000.000.000 TL’dir . Mükellefin 2003 yılı sonunda alışları toplamı 90.000.000.000 TL, satışları toplamı ise 110.000.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir.

Bu durumda mükellef 2002 ve 2003 yıllarında arka arkaya iki yılın alışları toplamı 213 sayılı VUK’un 177. maddesinin 1. bendindeki alış tutarına ilişkin hadleri % 20’ye kadar (2002’de % 18, 2003’te % 12,5) aştığı için 2004 hesap dönemi başından itibaren bilanço esasında defter tutmaya başlayacaktır.

2002 yılı alış tutarı 65.000.000.000 *1.18 :76.700.000.000
2003 yılı alış tutarı 80.000.000.000* 1.125:90.000.000.00

not:2006 yılında tutulacak defterler bakımından VUK’un sınıf değişikliğine ilişkin hükümlerinin uygulanmasında 2005 yılı iş hacimleriyle VUK’un 177. maddesinde yer alan ve VUK’un mükerrer 414. maddesinin konu ile ilgili hükümleri gereğince yeniden belirlenen hadleri kıyaslayacaklardır .

bu konuda'' 1.sınıf Mükellef Hk.'' başlığı altındaki cevabıma bakınız.

celal elibüyük
smmm-ist

Arkadaşlar 2.sınıftan 1.sınıfa kendi isteği ile geçen ve bu 1.sınıf işletmenin mahkeme kararı ile şirkete devredilmesinde,
1.sınıf işletmenin geçiş süresi ile bir kısıtlama varmıdır?örneğin : 1.sınıf defterini 1 ay tutması gerekir veya benzeri.

Sayın Dinçer KUM,
Sorduğunuz konuya ilişkin durumla hiç karşılaşmadım ve bahsettiğiniz kısıtlamayla ilgili olarak hiç bir yorum, araştırma vb olarak okumadım.

Ama şahsi yorumum olarak, burada 1. sınıf mükellefiyete geçiş yapan mükellef, mahkeme kararıyla işletmesini şirkete devrederek 1. sınıf mükellefiyetinin olduğu işi bırakmıştır, terketmiştir. Kendine ait mükellefiyet kaydını kapatmıştır. Ortağı olduğu şirketin mükellefiyet kaydı açılmıştır. Mükellefiyetin devam edip etmemesi mükellefin kendi isteğiyle
ya da vergiyi doğuran olayın olduğu sürece vergi mükellefiyeti kaydı zorunluluğu doğar. Vergi mükellefiyetine son vermek isterse herhangi bir şekilde kısıtlama yapılamaz. Ancak mükellefiyeti devam ettiği sürece, tabi olduğu kanunların gösterdiği şekilde işlem yapması zorunludur. Dolayısıyla, mükellefin 1. sınıf mükellefiyetini 1 ay tutması gerekir diye bir kısıtlama sözkonusu olamaz.

Merhaba ;

Sayın KUM'un aradığını ;

II.sınıftan I.sınıfa ihtiyari olarak geçiş yaptıktan sonra şirkete devir işlemlerinden önce belli bir süre faaliyet göstermesi gerekir mi ? diye yorumluyorum.

Böyle bir örnek ,döküman ben de bulamadım ama süre söz konusu olmamalı diye de düşünüyorum.

Saygılarımla.

Değerli Meslektaşlarım,

Kazancı Bilanço esasına göre tespit edilen ferdi işletmenin Sermaye şirketine devrinde herhangi bir süre sınırlaması yoktur.Olsaydı konuyu düzenleyen, GVK.nun 81.maddesinde ve KDVK.nun 17.maddesinde hüküm bulunurdu.

Saygıdeğer arkadaşlar,

Konuyu açarken birinci sınıfa geçiş hadlerini sordum (rakamsal ifade ile 2005 yılı için).

Ama yardımcı olmak yerine ;
Sayın KUM madde 177,
Sayın KONYALI 2002 - 2003 yılları rakamlarını verdi,
Sayın ELIBUYUK ''1.sınıf Mükellef Hk.'' başlığı altındaki cevabıma bakınız dedi ve ben ELIBUYUK'ün yazısını bulamadım.

Sonuç olarak ben istediğim bilgiye kendi imkanlarımla eriştim.

Hepinize Saygılarımı sunarım.

İyi çalışmalar.

Analiz' Alıntı:
Saygıdeğer arkadaşlar,

Konuyu açarken birinci sınıfa geçiş hadlerini sordum (rakamsal ifade ile 2005 yılı için).

Sayın KUM madde 177,
Sayın ELIBUYUK ''1.sınıf Mükellef Hk.'' başlığı altındaki cevabıma bakınız dedi ve ben ELIBUYUK'ün yazısını bulamadım.

İyi çalışmalar
.

Sayın Analiz
Yardımcı olmak yerine değişmisiniz, verilen bilgiler sizin sorduğunuz soru ile alakalı bilgiler içermektedir.Sizin yapmanız gereken verilen bilgilere bakmak,araştırmak ve neticede mevzuata erişmenizdir.Arkadaşların hepsi vakit ayırıp gerekli cevapları yazmıştır.
Ayrıca bulamadığınız Celal Bey`in cevap linki http://forum.alomaliye.com/viewtopic.php?t=1862&highlight=s%FDn%FDf buradadır.

Merhaba,

VUK. 342 seri no.lu Genel Tebliğ'e göre;

Kod:
VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN VE 01/01/2005 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLAR

MADDE NO – KONUSU 2005 Yılında 
 Uygulanacak Miktar (YTL)

................
................
................   
MADDE 177- Bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri  
 1- Yıllık;  
 - Alış tutarı 88.000 
 - Satış tutarı 120.000 
 2- Yıllık gayrisafi iş hasılatı 48.000 
 3- İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 88.000 
.................
..................
..................

İyi çalışmalar dileklerimle,

Sayın ARSLAN

İlginize teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler gayet açıklayıcı oldu.

İyi çalışmalar.

Analiz' Alıntı:
Saygıdeğer arkadaşlar,

Sayın KUM madde 177,

İyi çalışmalar.

:!: :!: :!:

NUR ARSLAN' Alıntı:
Merhaba,

VUK. 342 seri no.lu Genel Tebliğ'e göre;

Kod:
VERGİ USUL KANUNUNDA YER ALAN VE 01/01/2005 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE UYGULANACAK OLAN HAD VE MİKTARLAR

MADDE NO – KONUSU 2005 Yılında 
 Uygulanacak Miktar (YTL)

................
................
................   
MADDE 177- Bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri  
 1- Yıllık;  
 - Alış tutarı 88.000 
 - Satış tutarı 120.000 
 2- Yıllık gayrisafi iş hasılatı 48.000 
 3- İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 88.000 
.................