Birleşen Şirketlerde Sermaye Muhasebe Kaydı

trmersin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Şub 2009
Mesajlar
123
Konum
ankara
Sayın üstadlarım, kendi aralarında grup şirketi olan ve ortakları aynı 5 firmamız birleşiyor. Yani 1 büyük firmamız, diğer 4 adet firmayı devir alıyor; ortaklar aynı. Devrolunan firmaların hepsinde devir alan tüzel kişi firmanın %99 oranında hissesi var. Birleşme işlemleri tamamlandı ve kül halinde devir alan firmaya ayrı ayrı bu firmaların devir kaydını yapıyorum. Kurumlar vergisi 19.madde ve 1 nolu tebliği inceledim; ama işin içinden çıkamadım. Acil yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım. Problemler şunlar:
1. Devrolunan 4 firmada 500 sermaye hesabında bulunan hisseleri, devir alan firmaya nasıl kaydedeceğim,muhasebe kaydım ne olacak.
2. Devrolunan 1 firmanın, devir alan firmaya borcu var. Bu borcu, devir alan alacaklı firmaya nasıl kaydedeceğim.

Her bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olmanızı rica ediyorum. Saygılarımla
 
İlk öncelikle, Ticaret Sicil Memurluğu devir alan firmanın sermayesini artırmış mı? Onu kontrol edin? Birleşen firmaların sermayeleri kadar artırımı yaptırdıysanız problem yok, mizanlar bir kül halinde devir olduğu için devir edilen firmanın 500 hesabındaki rakamı devir alan firmanın 500 hesabına kayıt edeceksiniz. Ticaret sicil birleşmelerde sermaye artırımını atlayabiliyorlar, başıma geldi, yapılmamış ise, işler karışır biraz.
İlgili hesabı aynı hesaba aktarın, sonra devir alanın 120'si ile sizin aktardığınız 320'yi kapatırsınız. Burada birleşen şirketin tüm borcu ve alacağı ile aldığı için borç olarak kayıtlara girişini yapın, sonrada devir alan firmanın 120'sindeki alacağı ile kapatırsınız.
 
Üstad, sermaye artışı yapılmadı. Devir olmadan önceki durum şu idi:(Devir Alan X AŞ Sermaye:13.400 TL; Hissedarlar A:12.000, B:1.000, C:400; ödenmemiş sermayesi yok) (Devrolan Y AŞ Sermaye:30.000 TL; Hissedarlar X Tüzel kişiliği:29.999, B:0,9, C:0,1 TL; Ödenmemiş sermayesi: 29.516 TL) Dikkat ederseniz X şirketi devralacağı Y şirketinin aynı zamanda %99,99 ortağı, yani iştirak etmiş.
Şimdi buna göre dediğiniz şekilde mi kayıt etmem lazım. Yoksa oranlama yapıp birleşme primi ve şerefiye mi hesaplamam gerekiyor? Y AŞ'nin ödenmemiş sermayesi fazla olduğundan bu işlemin muhasebe kaydı da problem?
 
Üst