Borç/ Alacak Dekontu

Burak Tanyeri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Nis 2013
Mesajlar
123
Konum
Antalya
sayın meslekdaşlarım,

transfer fiyat çalışmasında,
ilişkili firmalar arasında, birbirleri için gümrükte ödenen masraflar mevcut.

mesela bir firma gümrükte iken diğer firmalar için masraf ödemesi yapmış.
adınıza ödenen masraflar diye resim, harç tarzı giderleri borç dekontu düzenleyerek diğer firmaya aktarmış.

benzeri dekontlaşmalar için de genelleştirirsek, borç ve alacak dekontları transfer fiyat içine girmek zorunda mı ?

saygılar.
 
Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesine göre, kurumların, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunmaları durumunda, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılacaktır.

Mal veya hizmet alım ya da satımı; alım, satım, imalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması ve verilmesi işlemleri ile ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren diğer işlemleri ifade etmektedir.

bir firma gümrükte iken diğer firmalar için masraf ödemesi yapmış ve firmanın adına ödenen masraflar diye resim, harç tarzı giderleri borç dekontu düzenleyerek aynı tutarı diğer firmaya aktarmış ise burada transfer fiyatlandırmasında söz edilmez. Ancak bu işi düzenli olarak yapıyor ise yani bir finansman kolaylığı sağlıyor ise bu bir hizmet işi olup kdv'li fatura düzenlenmesi söz konusu olur.
 
Ferhat Bey,

Holding A.Ş. çalışıyordum daha önce, çatı şirket diğer firmalar için yapılan her türlü ödemeyi dekont ile aktarıyordu.
Çünkü her şirketin bir tane muhasebecisi var fakat bir tane finans departmanı var, bu finansçı arkadaşlar kolay olduğu için böyle bir yol icat etmiş.
bütün ödemeler holding üzerinden yapılıyor diğer firmalara da dekont kesiliyor.
düzenlilik arz ediyor bu durum, yeminli bu konuda bir eleştiri yapmamıştı.

fakat sizin düşündüğünüz şekilde düşünüyorum.
ayrıca diğer firmalar çatı şirkete ödeme yapmadıkları için bunlar için adat hesaplanıyordu yine de bu işlem bir hizmet niteliğinde yani kdv'siz dahi bile olsa dekonta ait işlem, aktarım yapılırken kdv'li fatura kesilmeli.
 
bizim cafemiz var yemek sepetine üyeyiz müşterilerin internetten aldığı yemeğin paraları alacak dekontu olarak düzenlenip tarafımıza gönderiliyor muhasebe kaydı nasıl olmalıdır teşekkürler
 
Üst