Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
geçenlerde bir mükellefime üzerinde (Borç)fatura yazan bir belge geldi aynı fatura gibi düzenlenmiş ama ne ile alakalı bir türlü anlayamadım. Bilgisi olanlar varsa cevap bekliyor iyi çalışmalar diliyorum.
Bir belgenin fatura hükmü taşıması için gerekli şekil şartları VUK'ta belirlenmiş.Normal faturadan farkı yoksa bu şekil şartlarına öncelikle uyulmuş demekki.Tek sorun "borç" yazısının ne hüküm ifade ettiği..
Şimdi fatura üzerine asgari bilgiler dışında başka bir ibare yazmanın sakıncası olmadığını düşünüyorum.Borç yazısı neden yazılmış olabileceği konusunda sadece varsayım yapabilirim.
1- Firma açık ve kapalı tabir ettiğimiz faturayı daha net takip edebilmesi için fatura üzerine borç veya nakit gibi kelimeler yazıyor olabilir (ilk aklıma gelen bu) Yani bu faturanın açık hesap olduğunu göstermek istemiş olabilirler.
2- Fatura düzenlemekle karşı firma borç altına girdiğinden bunu özellikle vurgulamak istemiş olabilirler.
En garantili çözüm firmanın aranarak neden böyle birşeyi yazdıklarını da sormaktır.
Saygılar
evet en doğrusu firmadan bilgi almak ancak 13 yıldır ilk defa böyle bir belge gördüğüm için sizin görüşlerinizi almak istedim. Aynı firmanın 3 çeşit faturası var;
Faturanın üstünde ne yazdığı pek önemli değildir. Önemli olan VUK un fatura ile ilgili şekil şartlarına uygunmu, gerçek bir mal veya hizmet alışı için mi kesilmiş, yazılan fiyat anlaşmaya uygun mu vb konulardır.