fonradar

Borç Verme ve Sermaye Miktarı

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
1-samsunda bulunan birisi istanbuldaki arkadaşına 30.000 ytl borç para verecek ancak kendisini sağlama almak istiyor.Ne tür işlemler yapması lazım?karşı taraf senet imzalasa geçerli olur mu veya imzanın sahte olmadığını nereden bilebilir,ayrıca bir borç sözleşmesi imzalamaya gerek var mı?Borcu veren kişi kendisini tamamen en sağlam bir şekilde nasıl garantiye alabilir?

2- 5 ortak ltd.şti. kuruyorlar ve hisseleri koydukları sermaye oranında belirleyecekler.En az ne kadarlık bir kayıtlı sermaye olmalı,sermaye nasıl belirlernir ve bu paraya biryeremi yatırıyorlar.koydukları paradan daha yüksek bir sermaye kağıt üzerinde,faturada görülebilir mi?
 
aday' Alıntı:
1-samsunda bulunan birisi istanbuldaki arkadaşına 30.000 ytl borç para verecek ancak kendisini sağlama almak istiyor.Ne tür işlemler yapması lazım?karşı taraf senet imzalasa geçerli olur mu veya imzanın sahte olmadığını nereden bilebilir,ayrıca bir borç sözleşmesi imzalamaya gerek var mı?Borcu veren kişi kendisini tamamen en sağlam bir şekilde nasıl garantiye alabilir?]

Borç senedi ekinde bir sözleşme imzalatmanızı öneririm. Hukuki açıdan vadesi geldiğinde ödenmediğinde banka kanalıyla senedin protesto edildiğine dair kanıt belgesi taşır. kişisel görüşümü sorarsanız borç alan kişiyle kan bağı yoksa, çok iyi tanımıyorsanız bu işe hiç girilmemeli.
Borcun garantisinin günümüzde tamamıyle vicdana dayalı bir noktaya geldiğini ve şehirler arası uzaklığı da hesaba katarsanız önermediğimi belirtmek isterim.
alacak belki geç de olsa tahsil olunabilir ancak alacaklının ruh hallerini de hesaba katmak gerekir. Miktar da küçümsenecek bir rakam değil ayrıca.

aday' Alıntı:
2- 5 ortak ltd.şti. kuruyorlar ve hisseleri koydukları sermaye oranında belirleyecekler.En az ne kadarlık bir kayıtlı sermaye olmalı,sermaye nasıl belirlernir ve bu paraya biryeremi yatırıyorlar.

Limited şirketlerde asgari sermaye koyma sınırı 5.000 YTL. Yasa gereği kuruluş sermaye ödemeleri miktarı ne olursa olsun ortaklar tarafından banka aracılığıyle yapılması zorunlu.
aday' Alıntı:
..........
koydukları paradan daha yüksek bir sermaye kağıt üzerinde,faturada görülebilir mi?

ortakların ödeyemeyeceği tutarda sermaye miktarı belirleyemezsiniz.
taahhüt edilen sermaye miktarının 1/4 ü tescil tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, kalanı ise en geç üç yıl içinde ödenmelidir.
fatura üzerinde sermayenizin görünmesi zorunlu değil. illaki görünsün istiyorsanız, sermaye miktarınız neyse fatura üzerinde de o miktar gösterilmelidir.
ileriki tarihlerde kuruluş sermayesini ödemiş olmak şartıyle sermaye arttırımına gidebilirsiniz.
 
Borç vermek çok kritik bir konu Sn. Emre'ye katılıyorum. Ancak eğer arada ticari bir ilişki yoksa noterden yapılmış sözleşme yasal takip durumunda başka sorunlara sebeb olabilir.
Ben olsam illa borç vereceksem maddi bir teminat isterim. İpotek ,rehin gibi . Bu mümkün olmuyorsa muteber bir kişinin kefaletini kapsayan bir çek almayı yeğlerim.
 
Üst