fonradar

Borçlanma İçin Doğum Nedeniyle İşten Ayrılmış Olmak mı Gerekiyor?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Borçlanma için doğum nedeniyle işten ayrılmış olmak mı gerekiyor?



İlk sigortalı olduğum tarih 1977. Daha sonra çalışmadım, evlendim. 1979 yılında doğum yaptım. 1992 yılından sonra tekrar sigortalı olarak çalıştım. Öğrenmek istediğim, doğum borçlanması yapabilmek için çalışırken doğum nedeniyle mi işten ayrılmak gerekiyor? AK.



5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 41. maddesine göre, 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan kadınlara Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum yada analık izni süreleri ile 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı kadınların, çocuğun yaşaması şartıyla iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet sözleşmesine istinaden işyerinde çalışmadıkları süreler borçlanılabilecek.

Ancak 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete?de yayımlanan doğum borçlanması ile ilgili Tebliğin ?Borçlanılacak Sürelerin Belgelendirilmesi? başlıklı bölümünde, 5510 sayılı Kanunun 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreye ilişkin hizmet borçlanmasının, tabi olduğu işyerince onaylanan ve örneği Kurumca hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgesine göre yapılacağı belirtiliyor.

Tebliğe göre, doğum borçlanması yapabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihte SSK sigortalısı olmak, başka bir anlatımla SSK sigortalısı olarak çalışırken doğum yapmak ve bu doğum nedeniyle hizmet sözleşmesine istinaden işyerinde çalışmamak, yani işten ayrılmak gerekiyor.

Tebliğ ile yapılan bu düzenlemenin Yasa hükmüne aykırı olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde 1 Ekim 2008 öncesinde doğum yapan hiçbir kadının doğum nedeniyle borçlanması mümkün olmaz. Ve bu, Yasa ile verilen hakkın Tebliğ ile geri alınması anlamına gelir.

Tebliğe göre doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak Yasa hükmüne göre 1979 yılında yaptığınız doğum sonrasında çalışmadığınız süreleri iki yılı geçmemek üzere borçlanabileceğinizi düşünüyorum. Bana göre, borçlanmayı düşünüyorsanız başvuruda bulunun. Başvurunuzun reddi halinde Yargıya başvurabilirsiniz.

Sezgin Özcan
 
Ynt: Borçlanma İçin Doğum Nedeniyle İşten Ayrılmış Olmak mı Gerekiyor?

Kısa ve öz olarak şu şekilde:

İlk defa sigortalı olduktan sonra, doğum yapan kadınlar için 2 çocuğa kadar, her çocuk için en fazla 2 sene olmak kaydıyla doğumdan sonra çalışılmayan süreler için borçlanılabililiyor.

Doğal olarak doğum yaptıktan sonra sigortalılığa araverdiği,çalışmadığı günleri borçlanabiliyor.

Borçlanma en geç borçlanıldıktan 3 ay içerisinde ödenecek.ödenmezse borçlama iptal olacak. Yani süre geçirilirse tekrar borçlanma yapılacak.

Ayrıca borçlanma sadece hizmet süresini etkiliyor.Yaşı geri çekmiyor.
 
Üst