personel maaş programı

Bordro İmza Şartı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozgul35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozgul35

Katkı Sunan Üye
Ücret bordroları veya ücret hesap pusulalarının imzalatılma zorunluluğu var mı?

Ynt: BORDRO İMZA ŞARTI

AMA 5510 SAYILI KANUNUN ALTINCI KISMINDA AŞAĞIDAKİ MADDEDE;
5) İşverenler tarafından ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda; işyerinin sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, sigortalının adı, soyadı, sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası, ücret ödenen gün sayısı, sigortalının ücreti, ödenen ücret tutarı ve ücretin alındığına dair sigortalının imzasının bulunması zorunludur. Belirtilen unsurlardan herhangi birini ihtiva etmeyen (imza şartı yönünden makbuz mukabilinde veya banka kanalıyla yapılan ödemeler hariç) ücret tediye bordroları geçerli sayılmaz ve her bir geçersiz ücret tediye bordrosu için aylık asgari ücretin yarısı tutarında,
idari para cezası uygulanır.

Yazıyor.
BU Maddeden imza şartı aranmadığını çıkaramaz mıyız??

5510 sayılı yasaya ilave edilen maddeler ile ücretler 01.01.2009 tarihinden itibaren ücret ve benzeri ödemelerin bankaya yatırılma zorunluluğu getirildiği için Vergi idaresi ve kurumlar yönünden devlet alacakları garanti altına alınmakta ve bordro imzası kurumlarda aranmamaktadır

10 kişiden fazla personel istihdam eden işyerlerinde ücretlerin 01.01.2009 tarihinden itibaren bankaya yatırılması zorunlu olduğu için ücret bordroları veya ücret hesap pusulaları personele verilmemekte ve imzalatılmamaktadır.
bu

Ynt: BORDRO İMZA ŞARTI

Sayın ozgul35,

4857'ye göre ücret hesap pusulasının imzalatılması zorunludur.

İşçi ücretlerinin belirli koşullarda bankadan ödenmesi zorunluluğu getirildiği dönem bu konu epeyce tartışılmıştı.

Buradaki imzalı olması zorunluluğu aslında işveren lehine bir hükümdür. Şöyle ki, ücret hesap pusulasının mantığı, işçinin tüm kazanç ve kesintilerini görebilmesini sağlamaktır.

İhtilaflı bir olay sırasında, işçinin "benim bu kesintilerden haberim yok" diyememesi için, ücret hesap pusulasının iki nüsha düzenlenip, personele imzalatıldıktan sonra bir tanesinin saklanması, ispat imkanı sağlaması açısından önemli olacaktır.

Bordro ise işçinin ücretini aldığının ispatına yöneliktir ki banka zorunluluğu ile bu şart artık ortadan kalkmıştır.

Saygılar

Ynt: Bordro İmza Şartı

Sn Tuna07 teşekkür ederim.

Bu ücret pusulalarının imzalatılma zorunluluğu, taşeron işçiler için de geçerli mi?

yani, 3-5 gün çalışıp çıkan 200 e yakın taşeron işçi var.
bunlara imzalatmak oldukça zor .
nasıl bir yöntem önerirsiniz?

ozgul35 ' Alıntı:

Bu ücret pusulalarının imzalatılma zorunluluğu, taşeron işçiler için de geçerli mi?

Açıkçası bu gibi durumlar için bir istisna var mıdır, bilmiyorum.

Sanki yoktur gibime geliyor. Ücretine ilişkin kesinti ve ekleri görebilmesi işçiye verilen bir hak. Üç gün ya da otuz gün farklılık yaratmaz diye düşünüyorum.

Ama, işinizin olağan akışına göre bunu sağlamanın da çok zor olduğu aşikar.

tuna07 ' Alıntı:
Sayın ozgul35,
4857'ye göre ücret hesap pusulasının imzalatılması zorunludur.
İşçi ücretlerinin belirli koşullarda bankadan ödenmesi zorunluluğu getirildiği dönem bu konu epeyce tartışılmıştı.
Buradaki imzalı olması zorunluluğu aslında işveren lehine bir hükümdür. Şöyle ki, ücret hesap pusulasının mantığı, işçinin tüm kazanç ve kesintilerini görebilmesini sağlamaktır.
İhtilaflı bir olay sırasında, işçinin "benim bu kesintilerden haberim yok" diyememesi için, ücret hesap pusulasının iki nüsha düzenlenip, personele imzalatıldıktan sonra bir tanesinin saklanması, ispat imkanı sağlaması açısından önemli olacaktır.
Bordro ise işçinin ücretini aldığının ispatına yöneliktir ki banka zorunluluğu ile bu şart artık ortadan kalkmıştır.
Saygılar
Katılıyorum
tuna07 ' Alıntı:
ozgul35 ' Alıntı:
Açıkçası bu gibi durumlar için bir istisna var mıdır, bilmiyorum.
Sanki yoktur gibime geliyor. Ücretine ilişkin kesinti ve ekleri görebilmesi işçiye verilen bir hak. Üç gün ya da otuz gün farklılık yaratmaz diye düşünüyorum.
Ama, işinizin olağan akışına göre bunu sağlamanın da çok zor olduğu aşikar.
Evet alt işveren içinde aynen geçerlidir,zira "o"da bir işverendir.Diğer yönden ileride ihtilaf halinde, bu konuda asıl işverenin birlikte( hatta doğrudan) sorumlu tutulacağı gayet AÇIK.(4857/m.2-6cı fıkra).

tşkler tuna07 ve seref aydemir,ve diğer arkadaşlar..

evet anladim.
taşeronları bulup da imzalatmak çok zor.

e-imza uygulaması nasıl olur acaba? uygulayanınız var mı? beyaz yakalılar için mi sadece uygun e-imza?

1,5 yıldır 16 ilde 60 fazla mağazanın bordrolarını mobil imza ile kayıt altına alıyoruz, hiç sorun yaşamadım. Denetimde geçirdik 270 personelin tüm işlemlerini buradan sağlıyoruz zaman ve maliyet tasarrufu sağladık bunun yanında.İlerleyen yıllarda çok daha yaygınlaşacağını düşünüyorum.

mzalanmayan bordroların personel ile yaşanan anlaşmazlıklarda delil olarak kullanamazsınız. Fazla mesai, genel tatil ücreti vb alacakları için korumaz.Sadece bordroda gösterilen ücretin ödendiğini ispatı olarak gösterebilirsiniz fakat personel ben günde 7,5 saat değilde 10 saat çalışıyorum derse işte o zaman sorun, genel tatilde çalışmayıp, çalıştım derse sorun.
ozgul35 ' Alıntı:
tşkler tuna07 ve seref aydemir,ve diğer arkadaşlar..

evet anladim.
taşeronları bulup da imzalatmak çok zor.

e-imza uygulaması nasıl olur acaba? uygulayanınız var mı? beyaz yakalılar için mi sadece uygun e-imza?

Maaş bordrolarının imzalatılması üzerindeki tüm bilgilerin (fazla mesai, resmi tatil, ek ödeme, yıllık izin vs) çalışan tarafından kabul edildiğini göstermesi açısından önemlidir.

İşten ayrılışlarda ibraname ile beraber maaş bordrolarını da imzalatmaya çalışınız. Devamlı çalışan -özellikle uzun süredir çalışan- personellerinizin imzasını alınız. Anlaşmazlık durumlarında ilk bakılan şeylerden biridir maaş bordroları.