fonradar

Bordroda Eksik Matrah Beyanı

senoleker

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ocak 2012
Mesajlar
152
Konum
Kocaeli
Bordro programında hatalı parametre girdiğimiz için kim işçilerin gelir vergilerinin 26 ay (2 sene 2 ay) boyunca eksik yattığını farkettik.
Bu eksik miktar kimi işçiler için 500 TL eksik matrah karşılığını bulabiliyor.
Sorun tek noktadan kaynaklanmakta ancak birçok işçiyi ilgilendirmekte olduğundan; ilgili ceza işçi başına mı yoksa tek bir defa mı olacak? Ayrıca 26 ay boyunca sürdüğünden 26 tane mi yoksa tek hata olduğundan bir tane mi olacak? Ne kadar ceza ödeyeceğimiz hakkında yaklaşık da olsa tahminde bulunmak mümkün mü? Bu işi nasıl temizleriz?
 
Ynt: Bordroda Eksik Matrah Beyanı

Ücret stopajlarını aylık olarak tek beyanname ile verdiğiniz için 26 tane düzeltme beyannamesi vermeniz gerekecek. Eğer düzeltme beyannamelerini VUK.md.371 uyarınca pişmanlık ile verirseniz vergi ziyaı cezası olmaz ancak pişmanlık zammı hesaplanacaktır. Kesin hesaplama yapmak için eksik beyan edilen matrahları ve başlangıç ve bitiş aylarını bulup,tek tek 26 beyanname için hesaplama yapmak gerek.
 
Ynt: Bordroda Eksik Matrah Beyanı

Gelir vergisi eksik yattığından işçilere de 26 ay boyunca fazla para ödenmiş oldu. Şimdi bu düzeltme beyannameleri verildikten sonra ödenecek vergiler işçilere rücu edilebilecek mi?
Edilecekse, ücretlerden ne şekilde mahsup edilecek? Zira bu fark kimi işçiler için 1 maaşı aşabiliyor.
 
Ynt: Bordroda Eksik Matrah Beyanı

O işçi ile işveren arasındaki hizmet sözleşmesine bağlı bir konu, vergi hukukunun değil özel hukukun alanı. Ancak temel bir prensip olarak hizmet akdi brüt ücret üzerinden hesaplanmışsa vergi asılları için işçilere rücu edebilirsiniz,ancak pişmanlık zammı için rücu hakkı yok, zira bu konuda işçilerin hiç bir kabahati yok,tüm kusur işverende.
 
Ynt: Bordroda Eksik Matrah Beyanı

Evet, sözleşmeler brüt ücret üzerinden ve sadece vergi aslılları rücu edilmek istendiğinde, işçilerin ortalama olarak bir ay maaş almaması gerekiyor.
Şimdi tekrar 26 ayda kesilmek istense bile, işçilerin bu seneki maaşları geçen senekinden az olacak.

Ayrıca kimi sağlık personeline 10 ay boyunca benzer bir şekilde fazla ödeme yapılmış, sonra bu paralar geri alınmıştı. Memurların açtığı dava sonucu idare aldığı bu paraları faizi ile birlikte geri ödemek zorunda kalmıştı. Örneğin idare / memur; bizim ise işveren / işçi olmamız sonucu değiştiriyor mu bilmiyorum.

Bunun dışında; hani eskiden vergi iadesi fiş toplama v.s. vardı; burada eğer hata işverenden kaynaklanıyorsa işçiye ödediği vergi iadesini ona rücu edemiyor, işçiden kaynaklanıyorsa faizi ile birlikte rücu edebiliyordu.

Bunları göz önüne alınca da bu rücu olayında daha somut bir şeyler bulmak gerektiğini düşünüyorum.
Ben biraz daha araştırayım :)
 
Ynt: Bordroda Eksik Matrah Beyanı

Gösterdiğiniz örnek idare hukukundan, bu konu iş hukukundan bence emsal olmaz ama iş mahkemelerinin konuyu nasıl değerlendireceğini bilemeyiz şimdiden. Ancak Mali İdareyi sizin işçilerle sizin aranızdaki anlaşmazlık ilgilendirmeyecektir her halükarda, her hangi bir tespit yapılması durumunda.
 
Üst