fonradar

Bu Haklar İçin Son 3 Gün!

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Bu haklar için son 3 gün!



Bilindiği üzere sosyal güvenlik reformu 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe girdi.Reformla birlikte kimi çalışanlar yeni haklara kavuşurken, kimileri de bazı haklardan mahrum kaldı. Öte yandan reform kanunu, bazı hakların da korunmasını, kişilerin başvurusuna bağladı. Aşağıda sayacağım kişiler ve bu kişilerin hakları, en geç 1 Nisan 2009 tarihi mesai bitimine kadar SGK'ya başvurmalarına bağlı. İşte bu kişiler ve hakları...
A.Ş. Kurucu ortakları

Anonim şirketlerin kurucu ortakları, reform öncesi Bağ-Kur Kanunu'nda sigortalı sayılmışlardı. Reform kanunu dediğimiz 5510 sayılı Kanun ise bunları zorunlu sigortalı (4/b'li) olarak kabul etmedi. Ancak kurucu ortaklardan 1 Ekim 2008 öncesinden beri sigortalı olanlar, dilerlerse en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvurarak, 4/b'li olarak devam etmek istediklerini bildirebilecek. Bu tarihe kadar herhangi bir başvuru yapmayanlar, kurucu ortaklık dolayısıyla 4/b'li olamayacaklar.

Köy muhtarları

1 Ekim 2008 öncesinde köy muhtarı seçilmiş olup da 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na tabi olan muhtarlar, aynı şekilde sigortalılıklarını devam ettirmek istiyorlarsa, yine en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvurmaları gerekiyor. Aksi halde, bu tarihten sonra durumlarına bakılarak 5510 sayılı Kanuna göre işlem yapılacak.

Memurluktan çıkarılanlar

23.4.1999 ila 14.2.2005 tarihleri arasında disiplin cezası ile memurluktan atılıp da af kapsamında görevine iade edilen memurlar için de 1 Nisan 2009 kritik bir tarih. Bu memurlar da en geç Çarşamba günü mesai bitimine kadar SGK'ya başvururlarsa, memuriyet dışında geçen sürelerini borçlanarak 2 yıl içerisinde ödeyebilecekler. Borçlanma sayesinde, bu kapsamdaki memurlar emeklilik işlemleri bakımından görevlerinden hiç ayrılmamış gibi olacaklar.

Bağ-Kur'a tescil edilmeyenler

4 Ekim 2000 ila 1 Ekim 2008 tarihleri arasında, vergi mükellefi olarak kendi adına bağımsız çalışanlardan, Bağ- Kur'a tescilini yaptırmayanlara da önemli bir fırsat verildi. Bu kişiler en geç 1 Nisan 2009'da SGK'ya başvururlarsa, anılan tarihler arasında vergi mükellefi olarak sigortasız geçen dönemleri borçlanabilecekler. Böylelikle borçlandıkları süreler, emeklilikte de dikkate alınmış olacak.

Yukarıda saydığımız bu dört ayrı kesim, bugün de dahil olmak üzere üç gün içerisinde SGK'ya başvuruda bulunmaz ise, daha sonra bu hakları talep etme imkanları olmayacak. Bu gruplardan birisine dahil olup da hala başvurmamış olan vatandaşlarımız ellerini çabuk tutmalı.

Sadettin ORHAN
 
Üst