Bu işyerinde mobbing mi var?

Herkese selamlar,

İlk kez başıma gelen bir şeyi sizlerle paylaşıp ne yapmam gerektiği konusunda fikir almak istedim.

Birkaç ay önce yeni bir firmada çalışmaya başladım,smmm sınav sonucumu bekliyorum,%90 belgemi alacağım.8 yıllık muhasebe tecrübem,ybncı dilim ve spk lisanslama belgem var.

Sorun şu ki henüz bana herhangi bir iş devri yapılmış değil ve ben hergün acaba bugün kendime ne iş yaratsam da boş boş oturmasam demkten sıkıldım.Tüm hevesim ve motivasyonum yerle bir.Ssitemsel olarak düzeltilmes/değiştirilmesii gereken şeyler olduğu,ondan sonra bana bir takım şeylerin verilebbileceği söyleniyor.Müdür izne ayrılacak,onunla beraber şeften de görev aktarımı yapılacak bana ama ikisinden de ses çıkmıyor.Bir şey sorduğumda 'tamam ben yaparım '' şeklinde cevaplar geliyor.Şimdiye dek beni oyalayacak işlerle meşgul ettim kendimi,Konuyu üst merciilere taşısam yanlış anlaşılmaktan çekiniyorum,iyi niyetli düşünmek istiyorum ama anlam da veremiyorum.

Misal tüm öğleden sonra forumda gezdim,kimse sen napıyorsun demedi.Hergün de dünkü çocuk gibi ''yardım edilecek iş var mı arkadaşlar'' diye sormak istemiyorum.

Ne yapmam gerek arkadaşlar bana bi akıl verinn

Ynt: Bu işyerinde mobbing mi var?

Sizin yeni bir işe geçiş zamanınız gelmişte geçiyor bence.En kısa sürede bir firmayla anlaşıp istifa etmelisiniz bence.

yürü bee! :D kim tutar sizi o forum sizin bu forum bizim dolaşın :D töbe töbe bu kadar bilginizi fışkırttınız madem kendinize bir iş kursanıza :D yada hiç bişey yapmayın sizin bu kadar bilgi ile aranan birisiniz artık madem iş yeri sizi böle yormak istemiyor durun canım nolcak! :D

Kurumsal bir firma ise, böyle durumlar olabilir.Yönetim olarak boşluklar vardır, ve çalışanlar arasında da rekabet vardır, kimse kendi işini devretmek istemez, bir üstünüz ile açık açık konuşunuz.Anlamadığım nokta ise, madem yapacak iş yok sizi neden işe almışlar.?Garip.?

Bir de iyi tarafından bakın, ben bazen iş yoğunluğundan 3-4 gün foruma giremediğim bile oluyor. :)

Evet yaa haklısın sevgili Zindan,eşim de ''delirdin mi daha ne istiyorsun '' dedi:)

Geyik bir yana açık açık konuştum ve umarım hallettik/halledeceğiz.
Şu fışkıran bilgimi dökeyim bi ortalığa di mi;)

Görüşmek üzere

Sayın uzman'a katılmakla beraber nacizane yorumlarımı yazayım.
Sizin ve diğer çalışanların bilgi düzeyini bilmiyorum.Diğer çalışanlar tahsil ve bilgi bakımından sizden daha düşük seviyede olabilirler ama bazı işlerde tahsilden çok tecrübeye bakıyorlar.Şu anda örneğin yanıma üniv.mezunu birini alsam lise stajyerim bile bazı konularda ondan daha bilgilidir gözümde.O nedenle bu tip geçiş aşamalarında biraz sabır göstermekte fayda var.İnsan çalıştığı yerde verimli olduğuna inandıkça daha azimli ve istekli çalışır.Sizin isteğinizi biraz kırmışlar.Bu arada işe giriş şartlarınız iş koşullarınız ve işyerinin sizi işe alırken ne kadar acil birine ihtiyaçları olduğunuda göz ardı etmemek gerek.Şöyle tavsiyelerim olabilir.
1- Derdinizi iş arkadaşlarınızla değil,üst yönetimle paylaşın.
2- Hazır fırsat forumlarda geziyorsunuz,çalışanları ve yapılan işi gözlemleyin.Hangi konularda sıkışıp araştırma yaptıklarını takip edin.Konuyu önce siz araştırın,bulabildiklerinizi onlarla paylaşın.
3-Sektörünüzü bilmiyorum ama o sektörün uzmanlığı ve arge konularında araştırma yapın.
4- Sürekli çalışanları takip edin.Eksikleri gözlemleyin ve bunlarla ilgili çalışma yapın.Belkide şu an sizi gözlemliyorlar,boş kalınca ne yapıyor diye takip ediliyor olabilirsiniz.Bunu bilemezsiniz.
5- İş devri yapıldığında işe hazırlıklı olun,ona göre hazır vaktiniz varken bilgilerinizi biriktirin.
6- Önünüze dosyalar geldğinde amiyane "bu neydi" gibi bir soru sorarsanız,bunca zaman ne yaptığınız konusunda karşı tarafın kafasında soru işareti olur.Buna izin vermeyin.Her an iş gelecekmiş gibi hazır olmaya çalışın.

Ben ilk işe başladığımda işletme defteri dahi bilmiyordum ve kimse de gelip anlatmıyordu.o zamanlar pc de yoktu.Boş kaldıkça defterleri alıp karıştırı,sol tarafa yazılanları sağ tarafa yazılanları çözmeye çalışırdım.Kısa sürede defterin mantığını kavradım.O nedenle kimsenin gelipte size iş anlatmasını iş vermesini beklemek hata olur."iş var mı?" sorunuza devam edin.En azından birşeyler yapma gayretinde olduğunuzu hissettirirsiniz.

Sonuçta siz birşey yapmıyor gibi görünsenizde maaşınızı alıyorsunuz.İşten çıkarılmadığınıza göre de demekki size ihtiyaç var.Gün gelip aldığınız maaşların karşılığı (iş olarak) istendiğinde buna hazır olmalısınız.Siz bu fırsatı kaçırmayın ve hazır iş yükünüz yokken kendinizi geliştirmeye ve firmayı çözmye bakın.

Son olarak bu işyerinde geleceğiniz açısından umut görmüyorsanız boşuna da zorlamaya gerek yok konuyu üst yönetimle görüşüp ona göre karar verin.

Başarılı ve kalıcı olmanız dileğiyle...Saygılar

Bu arada şunuda belirteyim.Geleceğiniz onlar için biraz karanlıkta olabilir.Şöyle ki sınav sonucunu bekliyorsunuz,inşallahta belgenizi alırsınız.Şöyle düşünüyor olabilirler: Nasılsa belgesini alırsa ayrılır,firmanında müşaviri var zaten,e ayrılacak kişiye de fazla zaman ayırıp iş anlatamaya da gerek yok.Bırakalım belgeyi alana kadar takılsın öyle :).. Kaba bir tabir ama bu şekilde de düşünüyor olabilirler.