Bu Muktezaya Ne Diyorsunuz?

Sayın ZEYBEKÇİ
Bu konu forum da tartışılmıştı.
Ve bu verginin mükellefi,Telekomünikasyon Kurumundan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmeciler olduğunu dile getirmiştim. Özel İletişim Vergisinin K.K.E.G olması gerektiği gider yazılamayacağı müktezalarda belirtilmişti.
Ancak gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerektiği konusundaki müktezayı yeni gördük ve doğru bir karar olduğu görüşündeyim.
 
Sayın Zeybekci,

Bu konu daha önce görüşülmüştü zaten. Ödenen ÖİV lerin gider yazılması gerektiği, KKEG. gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini bağlamadığını (Telekominikasyon şirketleriyle sözleşme yapmışlar hariç) biliyorduk. Bu muktezada o görüşmeleri teyid etti.
 
Sayın Zeybekçi,

Konu birçok ortamda ve uzunca süredir tartışılıyordu.Maliye'nin üst düzey görevlilerininde görüşlerini yansıtan yazılar dergilerde yer aldı.Ama mukteza da olsa geçde olsa açıklığa kavuşması iyi oldu.Bence Gider Vergileri Tebliği ile hiç değilse sirküleri ile düzenleme yapılmalıydı.Yıllarca yaygın olarak ve tedbiren ÖİV KKEG kaydedildi.Bu da biraz garip-ayıp oldu.
 
Değerli Meslekdaşlar;

Bu özelge komedisi sıkça yaşanan bir olaydır. Aynı konularda verilen özelgeler arasında pek çok birbiryle çelişen, birinin ak dediğine öbürünün kara dediği özelgelerin sayısı bir hayli fazladır. Bu nedenle özelgelere dayanarak bu böyledir demek bizleri zaman zaman yanıltabilir.

Özelgeler kişiye özeldir. Özelgeyi kim talep etmiş ve almış ise bu özelge sadece onu bağlar, onu sorumluluktan kurtarır. Önemli olan kanun maddesidir, kanun hükmüdür.

Şimdi ilgili kanun maddesine tekrar dönelim. Ne diyor Gider V.K.nun 39. maddesi; "Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez. Tahsil edilen vergiden, 2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı Kanun ile (5281 sayılı kanunun 43/6-a maddesiyle değiştirilen ibare. Yür: 31.12.2004)"10.7.2004 tarihli ve 5216 sayılı Kanuna",(**) göre mahalli idarelere pay verilmez."

Şimdi bu maddenin neresinde bunu sadece bu vergin mükellefleri matrahlarından indiremez diyor. Ben o maddeyi evirdim çevirdim, altına baktım, üstüne baktım ama böyle bir anlam çıkaramadım.

Benzer hükümler bazı gider vergilerinde ve motorlu taşıtlar vergisinde de var. Onlar da vergisel yönden gider kabul edilmiyor. Peki bunun onlardan farkı nedir?

Bir özelgede;

“ 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinde, Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin özel iletişim vergisi mükellefi olduğu, verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği, ve bu verginin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği, gelir ve kurumlar uygulamasında gider kaydedilemeyeceği ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir."

Şimdi bu özelgeyi veren 39. maddeden nasıl böyle bir sonuç çıkarmış onu anlamak güç.

Yine burada belirtilen bir başka özelgede de; "Diğer taraftan 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun “Özel İletişim Vergisi” başlıklı 39.maddesinin sondan bir önceki fıkrasında, “Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kabul edilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.” hükmü yer almıştır.

Bu hükümlere göre, işletmede kullanılan cep telefonlarına ilişkin ödenen özel iletişim vergilerinin 6802 sayılı Kanunun 39.maddesi hükmü gereğince kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir."

diyor. (bana göre de 39.maddeden çıkan sonuç budur.)

Ayıklayın bakalım pirincin taşını.

Anlaşılan o ki; bu konuda yargı yolları taşlı, geliyor kalem kaşlı :lol:
 
Onursal TAŞTAN' Alıntı:
Değerli Meslekdaşlar;

..............Bu özelge komedisi sıkça yaşanan bir olaydır...........................

Sayın Taştan size komedi noktasında katılıyorum

değerli forumdaşlar

hoşgörünüze sığınarak söylüyorum burada gerçekten yorum komedisi var.

şöyleki; bahsi geçen yazıda kanun maddesini yazarak gider yazılamayacağı belirtilmiş, bu verginin mükelleflerinin kim olduğuna değinilmiş, sonrada denilmiş ki

Dolayısıyla, adı geçen Kanunun 39 uncu maddesinin altıncı fıkrası hükmünün muhatapları telekomünikasyon hizmeti veren işletmelerdir.


Buna göre, özel iletişim vergisi mükellefleri tarafından verilen telekomünikasyon hizmeti nedeniyle Şirketiniz adına düzenlenen faturalarda yer alan hizmet bedeli üzerinden hesaplanan özel iletişim vergisinin tarafınızca gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. “ denilmiştir.

yahu bu bahsedilen şirket neci. normal mükellef mi, yoksa bu hizmetleri veren şirket mi.

anlayan beri gelsin :D

Ne Oldu Sana Yavrum,. Böyle Gözlerin Yaşlı.


saygıyla
 
Sayın heerdem
"özel iletişim vergisi mükellefleri tarafından verilen telekomünikasyon hizmeti nedeniyle "

Hizmeti veren özel iletişim mükellefleri.hizmet alanda ticari işletme olan şirketdir.

-------
vakit çok geç ondan olsa gerek.
 
Dinçer KUM' Alıntı:
Sayın heerdem
"özel iletişim vergisi mükellefleri tarafından verilen telekomünikasyon hizmeti nedeniyle "

Hizmeti veren özel iletişim mükellefleri.hizmet alanda ticari işletme olan şirketdir.

-------
vakit çok geç ondan olsa gerek.

Sayın Kum

"haklısınız. herhalde dalgınlığıma geldi. ama olsun bizler lügatinde, repertuarında haklısınız,hatalıyım kelimeleri olan kişileriz. :!: bunu da ifade etmekten çekinmeyiz. doğru. hem atalarımız ne demiş ; sabahın şerri akşamın hayrından iyidir."


sözlerini şu anda sarfetmiycem Sayın Kum

bakın ne demişiz "yahu bu bahsedilen şirket neci. normal mükellef mi, yoksa bu hizmetleri veren şirket mi. "

şimdi adamlar tam 3(üç) yerde bunun gider olmayacağını sebebleriyle süreci anlatıyorlar

-1-
Madde hükmüne göre Özel iletişim vergisi , gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmemekte ve hiçbir vergiden mahsup edilmemektedir. Bu hükme göre, bugüne kadarki uygulamalarda gelir ve kurumlar vergisi yükümlüsü bulunan ticari işletmelerle kurumların ödemiş bulundukları özel iletişim vergisi " Kanunen Kabul Edilmeyen Gider " niteliğinde bir gider olarak kabul edilmiş ve vergi matrahlarına ilave edilmiştir.

-2-
Ancak, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesindeki, “ Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez.” hükmünün muhatabının kim olduğu ve hükmün kimler için uygulanacağı hususunda Maliye Bakanlığı’ndan görüş istenilmiş, Bakanlık tarafından verilen 02.08.2005 tarihli muktezada;

-3-

verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği, ve bu verginin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği, gelir ve kurumlar uygulamasında gider kaydedilemeyeceği ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir.

evet. 3 yerde bu böyle böyle. ve bu güne kadar da bu bu şekilde uygulandı. sonra hiçbir gerekçe göstermeden "sizlerin hatta çoğunluğun bu şekilde anladığı bu madde var ya.

-eeee

bu maddeden anlaşılıcağı üzere.......

tekrar söylüyorum "yahuu"

yahuu bu böyle anşılmamış ki.

e efendim. böyle anlamayanlar da var. bakın itirazlara.
elbette itirazlar var. çünkü kanun o şekilde(gider gösterilmeyeceği) şeklinde anlaşılıyorda itirazlar geliyor.

sen bu böyle yazıyor de. bu böyle anlaşılıp böyle uygulandı de. sonra da artı hiçbir yorum, gerekçe ve dayanak göstermeden tuhaf biçimde ANLAŞILACAĞI üzere bu böyle de.

evet geceki sorumu gündüz yineliyorum. öyleyse bu şirket neci.

normal şirketse neye göre anlaşılıyor ve nasıl anşılıyormuş.

anlayanlar anlamayanlara anlatsın . :D

objektif yorumlarınızı lütfen eksik etmeyiniz.


saygıyla
 
Değerli Meslektaşlarım;

Yorumlanan gider vergileri kanunu'nun 39.maddesinin aşağıdaki cümlesi;
Kod:
Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez.

ÖİV. KKEG dir diyenler Bu cümlede gider kaydedemeyecek "Mükellefin" tüm mükellefler olduğunu, zaten bu verginin mükellefi için ÖİV'nin bir "gider" kalemi olmadığını emaneten tahsil edilmiş bir vergi olduğunu bu nedenle onlar için "gider kaydedilemez" cümlesinin kurulmasına gerek bulunmadığını ileri sürmektedirler.

Halbuki ÖİV mükellefleri için de bu hükme ihtiyaç vardır.Zira ÖİV hakkında gider vergileri kanununda hüküm bulunmayan hallerde KDV kanunun uygulanacağı yine 39.maddede açıklanmıştır.Ve Gider Vergileri Kanunu 4 numaralı sirkünün 3.2.maddesinde açıklandığı üzere; ÖİV dede bir indirim mekanizması vardır.Kısaca Telekominikasyon şirketleri diğer mükelleflere yaptırdıkları işler için ödedikleri ÖİV.ni bu hizmetler nedeniyle tahsil ettikleri ÖİV.den indirebileceklerdir.

Bilindiği gibi KDV kanununda "İndirilebilecek KDV'nin gider yazılması mümkün değildir" Yani İndirilebilecek ÖİV.ninde indirilmeyip Gelir ve Kurumlar vergisi açısından gider yazılması mümkün değildir.

Buradan hareketle nihai tüketici konumundaki mükelleflerin ÖİV'ni gider yazabilecekleri kanaati daha ağırlık kazanmaktadır.

Muktezaların hukuki geçerliliğini Sayın Taştan özetlemiştir.Ancak İstanbul Defterdarlığının aksi yönde muktezasına karşı (ki bu mukteza daha eskidir) Maliye Bakanlığının muktezası uygulayıcıları daha fazla etkileyecektir.

Sonuç olarak kesin bir yargıya varmak zordur.Bunun için yasada açık bir düzenleme gereklidir.Ancak bugün için şahsi kanaatim söz konusu olan bir Muktezada olsa ÖİV.nin gider yazılması kolaylaşmıştır ve ben yazmayı düşünüyorum.Zira en önemli nedenimde madem yol açıktır ve bu vergi esasen işletmeler için giderdir o halde gider yazmalı KKEG yazmak suretiyle çok cüzzi rakamlar için detaylı hesaplarla uğraşmamalıyız ve sonucu görmeliyiz diye düşünüyorum.
 
Dinçer KUM demiş ki
Tarih: Sal Ağu 09, 2005 9:43 pm Mesaj konusu:

--------------------------------------------------------------------------------


Özel iletişim vergisi

Madde 39 -(5228 sayılı Kanunun 38 inci maddesi ile değişen madde. Yürürlük: 01.08.2004) 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon (5281 sayılı Kanunun 43/6-a maddesiyle değişen ibare; Yürürlük; 31.12.2004) hizmeti sunan işletmecilerin,

kanun maddesinin başlangıcında da belirttiği üzere telekomünikasyon hizmeti veren işletmelere yönelik olarak,

Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez,gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez. Tahsil edilen vergiden, 2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı Kanun ile (5281 sayılı Kanunun 43/6-a maddesiyle değişen ibare; Yürürlük; 31.12.2004) 10.7.2004 tarihli ve 5216 sayılı Kanuna(**) göre mahalli idarelere pay verilmez.

yukarıdaki maddenin sadece telekomünikasyon hizmeti veren firmaları kısıtladığı düşüncesindeyim.

Bir giderin gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kabul edilmesi ancak vergiye tabi gelirin elde edilmesi ile ilgili olmasına bağlıdır. Vergiye tabi gelirin elde edilmesi ile ilgili olmayan giderler hiçbir gelir unsurunda matrahın saptamasında indirilmez.
Dolayısıyla kullanılan telefondan kullanıldığı miktar oaranınca hesaplanarak alınan Ö.İ.V nin gider olarak dikkate alınması gerekir ve mukteza ile bunun olması gerektiği hakkında düşünce sahipleri olduğu ortaya çıkmıştır.
 
Dinçer KUM' Alıntı:
Dinçer KUM demiş ki
Tarih: Sal Ağu 09, 2005 9:43 pm Mesaj konusu:

--------------------------------------------------------------------------------
..............................................................................................................................................
yukarıdaki maddenin sadece telekomünikasyon hizmeti veren firmaları kısıtladığı düşüncesindeyim.

.

Sayın Kum

hangi nokta da kısıtlama olduğunu düşünüyorsunuz?

bu düşüncenizi biraz açarmısınız.



saygıyla
 
heerdeem' Alıntı:
Sayın Kum

hangi nokta da kısıtlama olduğunu düşünüyorsunuz?

bu düşüncenizi biraz açarmısınız.



saygıyla

Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon (5281 sayılı Kanunun 43/6-a maddesiyle değişen ibare; Yürürlük; 31.12.2004) hizmeti sunan işletmecilerin, ö.i.v., gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmeyeceğini ve hiçbir vergiden mahsup edemeyeceklerini bu nokta da sadece adı geçen işletmeleri kısıtladığı düşüncesindeyim.
 
Dinçer KUM' Alıntı:
Dolayısıyla kullanılan telefondan kullanıldığı miktar oaranınca hesaplanarak alınan Ö.İ.V nin gider olarak dikkate alınması gerekir ve mukteza ile bunun olması gerektiği hakkında düşünce sahipleri olduğu ortaya çıkmıştır.



Dinçer KUM' Alıntı:
Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon alt yapısı kurup işleten veya telekomünikasyon (5281 sayılı Kanunun 43/6-a maddesiyle değişen ibare; Yürürlük; 31.12.2004) hizmeti sunan işletmecilerin, ö.i.v., gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmeyeceğini ve hiçbir vergiden mahsup edemeyeceklerini bu nokta da sadece adı geçen işletmeleri kısıtladığı düşüncesindeyim.


yine vakit çok. dönülmez gecenin ufkundayız :D

bu işletmeler benden sizden aldığı vergiyi devlete veriyor. hangi kısıtlama.
bunlara denseki; kardeşim siz iyi kazanıyorsunuz. sizlere vergi dilimini daha da arttırıyorum. tamam eyvallah.

şimdi belediyeler çtv ve emlak vergisi alıyor. sonrada devlete veriyor. şimdi bu kurum bunu gider mi gösterecek.

bir mükellef hizmetlerde 1/3 kesinti için "arkadaş devlet benim karımı niye kesiyor diye hayıflanmıştı. adama kdv mantığını anlatana akla karayı seçtik.

burada bir kısıntı varsa oda bizlere. yıllardır bu kkeg olarak uygulandı. bahsettiğiniz gibi bu benim faaliyetlimle ilgili giderdir. ben niye indiremiyormuşum.

ama o işletme benden çatır çatır alıp doğru devlete verecek. mevcut uygulamada onun matrahına yönelik bir şey yok. ama ben cebimden çıkan paranın vergisini ödeyecem.

kısıtlanma noktasında anılan gerekçelere istinaden maalesef sizinle aynı düşünceleri paylaşmıyorum.

ne dersiniz; saatin bunda bir etkisi olabilir mi acaba :wink:

saygıyla
 
heerdem demiş ki
burada bir kısıntı varsa oda bizlere. yıllardır bu kkeg olarak uygulandı. bahsettiğiniz gibi bu benim faaliyetlimle ilgili giderdir. ben niye indiremiyormuşum.

Sayın heerdem
aynı şekilde düşünüyoruz ama bir noktada anlaşamıyoruz.Benim kısıtlamadan maksatım hizmeti sunan işletmecilerin, bunu gider kaydedemeyecekleri veya hiç bir vergiden mahsup edemeyecekleri, ama nikai tüketiciler konumundaki işletmelerin bunu gider olarak yazması gerektiğidir.
 
Değerli arkadaşlar,

4481 Sayılı Kanun > Maddeler
Özel İletişim Vergisi
Madde No 8
Kapsam
(4605 sayılı Kanunun 9. Maddesiyle değişen madde; Yürürlük 1.12.2000) (4783 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle
değişen ibare Yürürlük;10.01.2003)31.12.2003(**) tarihine kadar uygulanmak üzere her nevi cep telefonu işletmecileri
tarafından verilen (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri (17.8.1999 ve 12.11.1999
tarihlerinde meydana gelen deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, mücbir sebebin devam ettiği
sürece abonelere verilecek ön ödemeli kart satışları dışındaki hizmetler hariç) % 25 oranında özel iletişim vergisine tabidir.

Verginin mükellefi cep telefonu işletmecileridir.

Bir müşterim GSM operatör şirketinin ana bayisidir. Cep telefonu haberleşme hizmeti sunan) GSM operatörü işletmecisinden gelen faturalarda hat ya da kontör birim fiyatları üzerinden KDV, yine aynı matrah üzerinden ayrıca Özel İletişim Vergisi de hesaplanmaktadır.
Şimdi bazı arkadaşlarımızın dediği gibi; mal alışlarının haricinde yapacağı haberleşme faturalarının giderleştirilmesinde bu faturalardaki Ö.İ.V.'ni K.K.Edilmeyen Gider olarak dikkate alırsam, mal alışına ait faturalardaki Ö.İ.V.'ni de malın maliyetinin bir unsuru olarak dikkate almamam gerekir. Böyle yapacak olursam da Ö.İ.V. mükellefi olmadığı için bu vergiyi
tahsil edeceği bir işlemde yapamayacaktır. Sonuçta da mal veya hizmet alışlarında Özel İletişim Vergisi ödeyecek, ama Ö.İ.V. mükellefi olmadığı için tahsil edemeyecektir!? Normal kar oranıyla bile Özel İletişim Vergisi'ni malın maliyetini oluştururken dikkate almayacak olursa zararına satış yapması gerekir. Bir de buna ana bayi olarak daha düşük bir karla
satış yapmasının hesabını çıkarmıyorum. Bu işleme göre kontör ve hat satışlarının tamamı aşırı bir zararla yapması gerekiyor.
Yine diğer bir forum konusunda belirttiğim
http://forum.alomaliye.com/viewtopic.php?p=7986&highlight=#7986
ve burada bazı arkadaşların belirttiği gibi,
Özel İletişim Vergisi'ni dikkate almayacak olan sadece bu verginin tesis edildiği mükelleflerdir. Yani GSM operatör firmaları, bu verginin mükellefleridir. Sundukları hizmete karşılık alıcılardan bu vergiyi tahsil edecek, ve hiç bir şekilde gider unsuru olarak dikkate almayıp giderleştirmeyecek veya indirime konu etmeyecekler, beyan edecek ve
ödeyeceklerdir. Özel İletişim Vergisi, mal veya hizmetin alıcısı ana bayi, satıcı için bir maliyet unsuru, nihai tüketicisi konumunda olan işletme veya firmalar için (kanunen kabul edilen) bir gider unsuru olduğu açıktır.

Selamlar....
 
Değerli Meslekdaşlar;

ÖİV nin gelir ve kurumlar vergisi uygulmalarında gider yazılıp yazılamayacağı konusu epey tartışıldı, çelişkili özelgeler ve değerlendirmeler yapıldı. ÖİV nin bunlara dayanarak gider yazılıp yazılmayacağı konusunda çeşitli görüşler beyan edildi.

Maliye Bakanlığı 19 nolu Kurumlar Vergisi Sirküleri ile ÖİV nin gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider kabul edilmeyeceğine dair hükmüyle bu değerlendirmelere nokta koydu. Sirküler aşağıdaki gibidir.



Başlık Kurumlar Vergisi Sirküleri/19
Tarih 14/10/2005
Sayı KVK-19/2005-7 ÖİV nin Gider Kaydedilemeyeceği 1





T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Kurumlar Vergisi Sirküleri/19


Konusu : Özel İletişim Vergisinin Gelir ve Kurumlar Vergisi
Uygulamasında Gider Yazılıp Yazılamayacağı Hakkında
Tarihi : 14/10/2005
Sayısı : KVK-19/2005-7 ÖİV nin Gider Kaydedilemeyeceği 1
İlgili Olduğu Maddeler : Gider Vergileri Kanunu Madde 39, Gelir Vergisi Kanunu Madde 40 ve Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 13, 14
İlgili Olduğu Kazanç Türleri : Ticari Kazanç, Kurum Kazancı


1 - Giriş


Özel iletişim vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2- Konu İle İlgili Mevzuat

31/07/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5228 sayılı “Bazı Kanunlarda ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 38 inci maddesi ile 13/07/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun “Özel iletişim vergisi” başlıklı 39 uncu maddesi yeniden düzenlenmiştir.

5228 sayılı Kanunla değişik 6802 sayılı Kanunun “Özel iletişim vergisi” başlıklı 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında; Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin Kanun maddesinde belirtilen hizmetlerinin özel iletişim vergisine tabi olduğu, bu kişilerin özel iletişim vergisinin mükellefi olduğu, verginin matrahının katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği ve katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği ve düzenlenecek faturalarda özel iletişim vergisinin ayrıca gösterileceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca maddede, “Bu vergi,... gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.” hükmü yer almaktadır.

3- Özel İletişim Vergisinin Mükellefleri Tarafından Gider Yazılıp Yazılmayacağı

Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan ve özel iletişim vergisinin mükellefi olan işletmecilerinin fatura üzerinde gösterip tahsil ettikleri ve beyan ederek ödedikleri özel iletişim vergileri ile bu hizmetlerle ilgili olarak kendi adlarına düzenlenen faturalarda yer alan özel iletişim vergilerini, önceki bölümde yer alan madde hükmü uyarınca, gelir veya kurumlar vergisi uygulamasında matrahın tespitinde gider olarak dikkate almaları mümkün bulunmamaktadır.



4- Özel İletişim Vergisinin Mükellefi Olmayan Gelir Veya Kurumlar Vergisi Mükellefleri Tarafından Gider Yazılıp Yazılmayacağı

4 Nolu Gider Vergileri Sirkülerinin 3 üncü bölümünde de açıklandığı üzere, özel iletişim vergisi tek aşamada ve bir defaya mahsus alınan vergi olup bu verginin mükellefi olanlar Kanun maddesinde belirtilen hizmet teslimleri için düzenleyecekleri faturalarda hesaplanan özel iletişim vergisine yer verecekler; özel iletişim vergisi mükellefleri arasında gerçekleşecek hizmet satışlarında, bu vergiyi ödeyerek hizmeti satın alan mükellefler, söz konusu hizmete ilişkin düzenleyecekleri faturalarda önceden ödemiş oldukları özel iletişim vergisini Katma Değer Vergisi Kanununun 29, 30, 32 ve 34 üncü maddelerinde belirtilen hükümler çerçevesinde indirim konusu yapabileceklerdir.

Özel iletişim vergisinin mükellefi olmayan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, adlarına düzenlenen faturalarda yer alan özel iletişim vergisini, Kanunun “Bu vergi,... gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.” hükmü gereğince vergi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alamayacakları gibi; hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup etmeleri de mümkün değildir.

Duyurulur.








Osman ARIOĞLU
Gelir İdaresi Başkanı
 
Merhaba,
Sayın Taştan, daha önceki mesajlarda sizinde benimde belirttiğim gibi kanun maddesi (bence) açık gider yazmak mümkün değildir. Önceki özelge zaten kime ne amaçla verilmiş belli olmayan bir özelge idi. Maliyede yanlış anlamalara yol açtığını görünce durumu düzeltmek için herkesi bağlayacak şekilde bir sirküler ile konuyu açıklığa kavuşturmuş oldu.
 
Değerli arkadaşlar
Ö.İ.V nin bir gider olması gerektiği kanısını taşımaktaydım.
Ancak büyüklerimiz konunun netlik kazanmasını sağlamışlar.
 
selamlar

özel iletişim vergisi Tamer başkanımın dediği gibi açıkça gider olmayacağı belirtiliyor.

ben bu yüzden meşhur özelgede "madde hükmünden anlaşılacağı üzere" cümlesine hayli içerlemiştim.yani niye anlamak istemiyorsunuz beyler. lütfen :twisted:

peki gider kabul edilmemesi mi gerekir.bu noktada Sayın Kum'la aynı düşüncedeyim. NEDEN;

kira ödemelerimde nasıl ki mal sahibinin ödediğim vergisini stopaj olarak düşebiliyorsam bayininde ödediğim vergisini düşmem gerekir.

peki özelge de gider anlayan genel müdürlük sirküde niye gider anlamıyor. onun cevabı da bence bu verginin bütçede tuttuğu yer.

2004'te 1 katrilyon 250 trilyon olan Özel İletişim Vergisi geliri var.
ve bu vergi içinde bulunduğumuz yıl 2 katrilyon 875 trilyona çıkması öngörülüyor.

Buradaki yüzde 130'luk vergi artışının büyük bölümü, başka kalemlerden alınan iletişim vergilerinin bu kaleme eklenmesinden oluşuyor.

adamlar tek cümlede ne kadar kazançlı değil mi?

umarım kira örneğimde de başka yorumlar çıkarmazlar :D

saygıyla
 
Üst