Tamer Başkan
Tanınmış Üye
Tamer Başkan' Alıntı:Merhaba,
Aşağıdaki linkte İstanbul Defterdarlığının, mevzuat yönünden doğru fakat adil olmadığını düşündüğüm bir özelgesini okuyabilirsiniz.
Daha sonra kişisel yorum ve önerilerimizi yazarız.
Çalınan araç için düzenlenecek belge.
Merhaba,
Önemli olduğunu ve tartışılması gerektiğini düşündüğüm "Çalınan Malların ve Sigorta Tazminatı" konusunu gündeme getirmek istiyorum.
Yangın, sel, cebri çalışma nedenleriyle hasar gören, erken yıpranan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin nasıl itfa edileceği V.U.K. 317. maddede, sigortalı olması durumunda yapılacak uygulama ise 329. maddesinde hüküm altına alınmıştır.
Yine herhangi bir nedenle değeri düşen emtiaların emsal değeriyle değerlenmesi 278. maddede, sigortalı olması durumunda yapılacak uygulama ise 330. maddesinde düzenlenmiştir.
Buraya kadar herhangi bir sorun yoktur. Hasar gördüyse "Emsal Değeri" ile değerlenmesi hüküm altına alınmış. Dolayısıyla düşük değerle değerlendiği için zarar tutarı maliyet hesaplarına alınmış okuyor. 330. madde hükmüne eğer sigortalı ise alınan tazminat gelir yazılıyor ve net kar yada zarar gelir tablosuna aktarılmış oluyor.
Fakat çalınan emtia yada amortismana tabi iktisadi kıymet için herhangi bir düzenleme yapılmadığı için, çalınan mal bedeli doğal olarak KKEG olarak değerlendirilerek matraha ilave edilmekte ve Gelir yada Kurumlar Vergisi ödenmektedir. Sigortadan hasar tazminatı alındığında ise gelir yazılmakta ve matrahı doğrudan arttırarak Gelir yada Kurumlar Vergisine muhatap olunmaktadır.
Ben burada haksız bir durum olduğunu düşünmekteyim. Hırsızlık nedeniyle zayi olan emtia ve ATİK' lerle ilgili düzenlemenin istismarı önlemek için böyle bir yapıldığı düşünülebilir, ama gelir kaydedilmesi istenilen bir kalemin gider tarafının kabul edilmemesi pek hakkaniyetli bir uygulama değil. Sigortalı emtia yada ATİK' ler için V.U.K. 329. maddesinin 1. fıkrasına parantez içindeki (BÜYÜK HARFLİ) ibarenin eklenerek aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekir.
Kod:
Amortismana tabi malların sigorta tazminatı:
Madde 329 - Yangın, deprem, sel, su basması gibi afetler (VEYA HIRSIZLIK) yüzünden tamamen veya kısmen zıyaa, uğrıyan amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatı bunların değerinden (Amortismanlı olanlarda ayrılmış olan amortisman çıktıktan sonra kalan değerden) fazla veya eksik olduğu takdirde farkı kar veya zarar hesabına geçirilir.
Böylece mükellefin çalınan malı nedeniyle maddi zarara uğraması yetmiyormuş gibi, alınan tazminat tutarı kadar ilave bir matrahla karşılaşması önlenir, üstelik sigorta alışkanlığının artması sağlanarak dünya karşılaştırmalarında alt sıralarda olan sigortacılık sektörümüz desteklenmiş olur. Sigorta sektöründe oluşacak katma değerin, maddedeki değişiklikle eksilecek (bence haksız) vergiyle kıyaslanamayacak kadar yüksek olacağını düşünüyorum.
Bu konudaki görüşleri bekliyorum.