Çalışamazlık Raporu

Ynt: Çalışamazlık Raporu

ben gerçekten tam olarak neden bahsettiğinizi anlayamadım. Özel hastane neyi istiyor..?

çalışamazlık belgesini zaten hastane verir , sizden neden çalışamazlık belgesi istiyorlar. İyice karıştı ortalık. Şimdi ben anladığımı söyleyim size. Bir çalışanınız rapor aldı iki aylık. Mayıs da sona eriyor. Nisan ayında raporlu olduğu halde çalışmış gibi gösterdiniz. Muhtemelen mayıs ayında da öyle yapacaksınız. Siz peki bunlara karşılık tam olarak neyi öğrenmek istiyorsunuz...?

Sayın hazelsu, çalışamazlık belgesi ile ilk kez karşılaştığım ve banada olay net bir şekilde aktarılmadığı için böyle bir karışıklık oldu. Muhtemelen dediğiniz gibidir ama işçi bugün bir belge getirip bırakmış ve gitmiş. belgede aynen şöyle yazıyor.

"Çalışamazlık Belgesi (e-bildirge şifresi olan işyerleri internet ortamında gönderilmesi)

Daha önce özel hastane denmişti, Fakat belgeyi gönderen İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Konak Ödeme Şefliği.

Çalışamazlık belgesini hastane veriyorsa neden bizim internet şifremizle girip bu işlemi yapmamızı istiyorlar bende anlayamadım. Sizinde kafanızı karıştırdıysam özür dilerim :)

Aslında benim tam olarak öğrenmek istediğim şey, karşılaştığım sorunda dahil olmak üzere genel anlamda bu belge nedir, kim tarafından verilir, belli bi süresi varmıdır? vs.

Son olarak evet söz konusu işçiyi çalışmış bir şekilde gösterdim çünkü kendisinden bana hastanede böyle bir durumu olduğuna dair bir bilgi verilmediği için yaptım.

Belgeyi gönderen İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Konak Ödeme Şefliği talep ediyor demişsiniz.
Eğer işçiyi 30 gün SGK lı gösterdiğiyseniz, Çalışamadığına Dair Bildirimi "yapmanız gerekmiyor. Bu durumda işçinin
o ayın priminin (rapora rağmen ) tam olarak bildirip ödediğinizi İzmir SGK ya bildirmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Muhtemelen SGK sistemlerinde hastane raporu görünüyor olabilir.

Normal şartlarda işçinin raporlu olduğu süreyi SGK'ya eksik bildirip, eksik günler için SGK sayfasından İşveren / Çalışılmadığına Dair Bildirimi vermeniz gerekiyordu. Yukarıdaki duruma göre bu durum geçerlid eğil tabi...

iyi günler.

NewBlack ' Alıntı:
Sayın hazelsu, çalışamazlık belgesi ile ilk kez karşılaştığım ve banada olay net bir şekilde aktarılmadığı için böyle bir karışıklık oldu. Muhtemelen dediğiniz gibidir ama işçi bugün bir belge getirip bırakmış ve gitmiş. belgede aynen şöyle yazıyor.

"Çalışamazlık Belgesi (e-bildirge şifresi olan işyerleri internet ortamında gönderilmesi)

Daha önce özel hastane denmişti, Fakat belgeyi gönderen İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Konak Ödeme Şefliği.

Çalışamazlık belgesini hastane veriyorsa neden bizim internet şifremizle girip bu işlemi yapmamızı istiyorlar bende anlayamadım. Sizinde kafanızı karıştırdıysam özür dilerim :)

Aslında benim tam olarak öğrenmek istediğim şey, karşılaştığım sorunda dahil olmak üzere genel anlamda bu belge nedir, kim tarafından verilir, belli bi süresi varmıdır? vs.

Son olarak evet söz konusu işçiyi çalışmış bir şekilde gösterdim çünkü kendisinden bana hastanede böyle bir durumu olduğuna dair bir bilgi verilmediği için yaptım.

Anladım , sayın keskin ' in dediği gibi siz çalışmış gösterdiğiniz için herhangi bir bildirimde bulunmanız gerekmiyor ama evt bir dilekçe ile sigorta müdürlüğüne kesinti yapılmadığı ve sigortasının tam yatırıldığına dair bildirimde bulunursanız iyi olur. Malum okumuşssunuzdur , artık raporların 5 gün içinde bildirilmesi ile ilgili yeni bir kanun çıktı ve bildirmeyenler için asgari ücretin 5 katına kadar ceza verilebiliyor. Ama bundan sonra çalışanlarınızdan herhangi birinin aldığı raporları www.sgk.gov.tr - İşveren Bölümü - Çalışılmadığına dair Bildirim Girişi kısmından gerekli şifreleri girerek bildirirseniz yeterli olacaktır. Kolay gelsin ;)

Sayın keskin80 ve Hezelsu vermiş olduğunuz bilgiler baya işeme yaradı. Çok teşekkür ederim.

Arkadaşlar aldığı raporun türü ne olursa olsun 30 gün bildiriyorsak raporu girmeyecek miyiz ?

yani 3 güne kadar istirahat raporlarında işveren ödüyor onu girmiyoruz diye son duyuruda var. Ama diğer durum ?
Yani raporu girsek ama 30 gün göstersek Oda mantıksız mı olur ?

sanırım biraz dikkat eksikliği var...

acziyet ' Alıntı:
Nisan ayında 30 gün boyunca raporlu olan bir işçi, aylık bildirgede 30 gün çalışıyor gösterildi. Bu rapor henüz devam ediyor ve mayıs ayı sonunda bitiyor. Nasıl ve ne napılması gerekiyor tam olarak ?

burcu83 ' Alıntı:
NewBlack ' Alıntı:
Çalışamazlık belgesi istiyor.

ama siz çalıştı göstermişsiniz zaten..!

keskin80 ' Alıntı:
Belgeyi gönderen İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Konak Ödeme Şefliği talep ediyor demişsiniz.
Eğer işçiyi 30 gün SGK lı gösterdiğiyseniz, Çalışamadığına Dair Bildirimi "yapmanız gerekmiyor. Bu durumda işçinin
o ayın priminin (rapora rağmen ) tam olarak bildirip ödediğinizi İzmir SGK ya bildirmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Muhtemelen SGK sistemlerinde hastane raporu görünüyor olabilir.

Normal şartlarda işçinin raporlu olduğu süreyi SGK'ya eksik bildirip, eksik günler için SGK sayfasından İşveren / Çalışılmadığına Dair Bildirimi vermeniz gerekiyordu. Yukarıdaki duruma göre bu durum geçerlid eğil tabi...

iyi günler.

:)

Üstad doğru haklısında

konuyu netleştirme açısından soruyorum 30 gün bildirdiğimizde raporu girmeyecek bekleyeceğiz. Yazı gelirse dilekçe ile biz 30 gün gösterdik zaten diyeceğiz. Bu dilekçeye istinaden ( bu arada da tebliğ tarihinden 5 gün geçerse ) cezaya maruz kalmayacağımız kesin midir ?

Buna emin olmak istiyorum

Saygılarımla

arkadaşlar kolay gelsin, birşey danışmak isterim. Çalışmazlık raporu girilirken 21/05/2010 ile 21/05/2010 arası olan raporun girişi(yani tek gün) .,, fax olduğundan dolayı yanlış görülmüş ve 01/05/2010 ile 21/05/2010 olarak girilmiş, üç kısım halinde girilmiş hemde. site silmeye de izin vermiyor, ne yapmak lazım?

Ant Z ' Alıntı:
Üstad doğru haklısında

konuyu netleştirme açısından soruyorum 30 gün bildirdiğimizde raporu girmeyecek bekleyeceğiz. Yazı gelirse dilekçe ile biz 30 gün gösterdik zaten diyeceğiz. Bu dilekçeye istinaden ( bu arada da tebliğ tarihinden 5 gün geçerse ) cezaya maruz kalmayacağımız kesin midir ?

Saygılarımla

şimdi 30 gün raporlu birinin raporunu işlemez aylık bildirgeyi de 30 gün olarak verir isek bu durumda yapılacak bir işlem yok ki işçi ile görüşülür raporunun girilmediği sigorta priminin tam olarak yatırıldığı ve de iş görmezlik ödeneği için sgk ya başvurmaması gerektiği söylenir tabi maaşını da vermek koşulu ile böylece sorun çözülmüş olur kanaatindeyim siz raporu sisteme girmediğiniz sürece yazı gelmez netice de işçinizin raporunu dikkate almayıp maaşını ve de primini tam olarak ödeme/yatırma hakkına da sahipsiniz....

diğer bir ihtimal de sgk ile görüşüp raporlu olan işçinizin raporunu girmeyi unuttuğunuzu primini 30 gün olarak yatırdığınızı bu durumun nasıl düzeltileceğini de sorabilirsiniz...

emansur ' Alıntı:
Ant Z ' Alıntı:
Üstad doğru haklısında

Saygılarımla

şimdi 30 gün raporlu birinin raporunu işlemez aylık bildirgeyi de 30 gün olarak verir isek bu durumda yapılacak bir işlem yok ki işçi ile görüşülür raporunun girilmediği sigorta priminin tam olarak yatırıldığı ve de iş görmezlik ödeneği için sgk ya başvurmaması gerektiği söylenir tabi maaşını da vermek koşulu ile böylece sorun çözülmüş olur kanaatindeyim siz raporu sisteme girmediğiniz sürece yazı gelmez netice de işçinizin raporunu dikkate almayıp maaşını ve de primini tam olarak ödeme/yatırma hakkına da sahipsiniz....

diğer bir ihtimal de sgk ile görüşüp raporlu olan işçinizin raporunu girmeyi unuttuğunuzu primini 30 gün olarak yatırdığınızı bu durumun nasıl düzeltileceğini de sorabilirsiniz...

Bunların hiçbirisine gerek yok ki bence. Bir dilekçe ile düzeltilebilir pekala. Sigorta müdürlüğüne bir dilekçe gönderin , rapor tarihleri sehven yanlış girilmiştir diye. Halledilir sanıyorum....

emansur ' Alıntı:
sanırım biraz dikkat eksikliği var...

acziyet ' Alıntı:
Nisan ayında 30 gün boyunca raporlu olan bir işçi, aylık bildirgede 30 gün çalışıyor gösterildi. Bu rapor henüz devam ediyor ve mayıs ayı sonunda bitiyor. Nasıl ve ne napılması gerekiyor tam olarak ?

burcu83 ' Alıntı:
NewBlack ' Alıntı:
Çalışamazlık belgesi istiyor.

ama siz çalıştı göstermişsiniz zaten..!

keskin80 ' Alıntı:

iyi günler.

:)

Mayıs ayında bitiyor ise raporun bittiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde sgk bildirmeniz gerekiyor.Gecikmiş değilsiniz.

Sgk ya çalışmadığına dair primlerini bildirmeniz gerekiyor primlerini tam yatırmanız sorun teşkil etmez ama bildirimi yapmaz iseniz o zman raporlu işçiyi çalıştırmış duruma düşersiniz ve bildirimi yapmamış olursunuz.

Sosyal güvenlik sistemimiz ve iş kanunumuz gereği fiili çalışmak esastır işyerinde fiili çalışmadığı halde çalışıyor göstermek hizmet akdi ile fiili çalışma ilkesine aykırıdır. Daha sonraki zamanlarda analık istirahat parası ödenmesi açısından ya da hastalık nedeniyle istirahat parası alabilmek için aranan mecburi 90 gün şartı için çalışmadığı halde çalıştığını beyan etmek işlemin iptalini gerektirir. Maalesef yanlış işlemlerde sgk ya derdimizi anlatmamız neredeyse imkansızdır.
Konu ile ilgili bir üstadın cevabını gönderiyorum

Ant Z ' Alıntı:
Sosyal güvenlik sistemimiz ve iş kanunumuz gereği fiili çalışmak esastır işyerinde fiili çalışmadığı halde çalışıyor göstermek hizmet akdi ile fiili çalışma ilkesine aykırıdır. Daha sonraki zamanlarda analık istirahat parası ödenmesi açısından ya da hastalık nedeniyle istirahat parası alabilmek için aranan mecburi 90 gün şartı için çalışmadığı halde çalıştığını beyan etmek işlemin iptalini gerektirir. Maalesef yanlış işlemlerde sgk ya derdimizi anlatmamız neredeyse imkansızdır.
Ant Z ' Alıntı:

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

Sayı : B.13.2.SGK.0.63.00.02/ 26.05.2010
Konu : 12.05.2010 Tarih ve 89606 numaralı başvurunuz.

Sayın : MXXXXSXXXX
............... / İSTANBUL

Soru : İSTİRAHATLİ OLAN SİGORTALILARIN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINA DAİR BİLDİRİMİN İŞVERENLERCE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ HAKKINDA BİR KAÇ SORUM OLACAKTI 1.İKİ GÜNLÜK RAPORLARI BİLDİRMEMİZ GEREKİYOR MU SGK PRİMİ TAM YATIRDIĞIMIZ TAKTİRDE. 2.ÇALIŞANIN RAPORUNU SON GÜNÜ MÜ BİLDİRMEMİZ GEREKİYOR.RAPOR BİTİŞ TARİHİ BELLİ İSE RAPOR TARİHİ BİTMEDEN BİLDİRİM YAPILAMAZ MI? 3.ÇALIŞAN RAPOR ALIYOR BAZI RAPORLARDA KONTROL DENİLİP İŞ BAŞI VERİLMİYOR VE RAPOR UZATILABİLİNİYOR BU GİBİ DURUMLARDA NE YAPILMASI GEREKİYOR. 4.ON GÜNDEN FAZLA RAPORU OLAN BİRİ İÇİN ÖRN:DOĞUM RAPORU OLAN BİR ÇALIŞANA 56 GÜNLÜK RAPOR SÜRELERİNİ 10/10/10/10/10/6 ŞEKLİNDE AYRI AYRI MI BİLDİRMEMİZ GEREKİYOR.YOKSA RAPOR BİTİŞ TARİHİNDE Mİ ? 5.ÖZEL HASTANELERDEN ALINAN RAPORLARI BİLDİRMEMİZ GEREKİYOR MU 6.ÇALIŞAN RAPOR ALDI FAKAT İŞVEREN OLARAK SGK SINI VE ÜCRETİNİ TAM YATIRSA DAHİ RAPOR GÜNLERİNİ YİNE DE BİLDİRMEMİZ GEREKİYOR MU KURUMA ? İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM İYİ ÇALIŞMALAR MURAT

Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
2 günlük raporları bildirmeyiniz.çalışır aldığı günden sonra 5 iş günü içinde girmeniz gerekmektedir (öncede girebilirsiniz) rapor bitmeden de bildirim yapılabilir.hayır 10 ar gün olarak parçalı girilmemesi gerekiyor.. başlangıç ve bitiş şeklinde girilmeli... Özel hastane anlaşmalı ise bildirmeniz gerekiyor iş veren primi tam yatırsa dahi işgöremezlik girişi yapması gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.

iş veren primi tam yatırsa dahi işgöremezlik girişi yapması gerekmektedir. (Ben sadece küçük bir bölümü aldım.

birde matbu ücret nedir bunun içeriğinin ne olduğunuza bakmanızı sadece öneriyorum.

Tabi ki tartışılması gereken bir konu.

Teşekkürler

Sayın Nirvana işte tam benim sormak istediğim buydu teşekkür ederim

İstirahat paralarının neden geç ödendiğini sigorta müdürlüğüne sorduk. Verilen yanıtta, tüm istirahat geri ödemelerinin Sayıştay tarafından denetlendiği (gün sınırlaması olmaksızın), bu nedenle gecikme olduğu bildirildi.