fonradar

Çalışan İçin Tutulan Ev Kirası

gscaglar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Eyl 2013
Mesajlar
127
Konum
istanbul
merhaba,

çelik yapı ve boru hatlarıyla uğraşan bir firmam var. yani açılış yapıldı ve şu an için işi yok ihale kovalıyor. 2 aya kalmaz ihale alcak.
çalışan için ev tutsam, bu evin kirasını, elektrik su vb giderlerini gider olarak yazabilirmiyiz. yazarsak ne gibi vergileri yada sakıncası çıkar.

tşk.
 
Gelir Vergisi Yasası'nın 61. maddesinde yer alan tanımlamadan anlasılacagı üzere "Ücret, isverene tabi ve belirli bir isyerine baglı olarak çalısanlara hizmet karsılıgı verilen ve ayınlar ile saglanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir."

Aynı yasanın 23/9. maddesi uyarınca da "Genel olarak maden isletmelerinde ve fabrikalarda çalısan isçilere ve özel kanunlarına göre barındırılması gereken memurlarla müstahdemlere konut tedariki ve bunların aydınlatılması, ısıtılması, yakıt ve suyunun temini suretiyle saglanan menfaatler ile mülkiyeti isverene ait brüt alanı 100 metrekareyi asmayan konutların hizmet erbabına mesken olarak tahsisi suretiyle saglanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmis olup, vergiye tabi tutulmamaktadır.

Gelir Vergisi Yasası'nın 63.maddesinin son fıkrası uyarınca "Hizmet erbabına verilen ayınlar, verildigi gün ve yerdeki ortalama perakende fiyatlarına göre; konut tedariki ve sair suretle saglanan menfaatler,konutun emsal kirasına veya menfaatin emsal bedeline göre degerlenir."

Bu durumda sirketiniz tarafından kiralanan ve çalısanların yararlanmasına tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemelerinin brüt tutarının çalısanlara ücret olarak verilen ayni nitelikte bir ödeme olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla konut olarak kiralanan gayrimenkuller için ödenen kira bedellerinin brüt tutarının her ay altıda birinin konutlardan yararlanan isçi sayısına bölünerek ücretlerine eklenmesi ve bu konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajlarının buna göre hesaplanması gerekmektedir. Kira bedellerini bu kosullar içerisinde giderlestirmeniz mümkündür.
 
Son düzenleme:
Üst