Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

Üyelik
13 Kas 2011
Mesajlar
4
  • Merhaba,

    Özel bir firmada çalışıyorum. Yakın bir gelecekte istifa etmeyi düşünüyorum. İstifa ederken herhangi bir yorumda bulunmadan sadece istifa etmek istediğimi belirten bir yazı yazacağım. Ancak daha sonra yaptığım fazla mesailer için dava açmayı düşünüyorum. Sözleşmede fazla mesailer ile ilgili maddeler aşağıdadır.

    • İşveren, işçiye ... TL ücret ödemeyi kabul eder. Bu ücrete yılda 270 saate kadar yapılacak fazla çalışma ücretleri de dahildir.
    • Çalışma süresi 45 saattir.
    • İşçi, işverence gerekli görüldüğünde kanunen tespit edilen normal çalışma saatlerinin üzerinde fazla çalışma yapmayı kabul etmlştir. Fazla çalışma, işçiye önceden bildirilir.
    • İşçi, işverence gerekli görüldüğü hallerde hafta sonu, bayram ve tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiştir.


    Şu ana kadar fazla mesailer saatleri 270 saati oldukça geçti. Tahminen 550-600 saate denk gelmektedir. Resmi tatiller ve cumartesi pazar günü çalışmaları da gerçekleştirdim. Sormak istediklerim:

    İstifa etmeden önce herhangi bir şey yapmam gerekir mi? (ihbar vb)
    Bu şartlarda dava açabilir miyim? Dava ne kadar sürmekte ve kazanma şansım nedir?
    Dava açtıktan sonra kazanabilmek için ne tür delil sunmalıyım?

    Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

Dediğiniz gibi hiç bir yorumda bulunmadan /veya özel sebepler nedeniyle diye belirterek istifa ediyorum şeklinde bir yazıyla ayrılacaksanız, ihbar süresine uymanız gerekir.İhbar süreleri , çalışma sürenize göre değişmektedir.
6 aydan az çalışmanız varsa 2 hafta,
6 ay-1,5 yıl arası çalışmanız varsa 4 hafta,
1,5yıl-3yıl arası çalışmanız varsa 6 hafta,
3yıldan fazla çalışmanız varsa 8 hafta önceden işverene yazılı olarak ayrılma kararınızı bildirmediğiniz takdirde, işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar.
Önerim, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi belirten , noter aracılığıyla gönderdiğiniz bir yazı ile işverene ihbarda bulunup ihbar süresine uyma zorunluluğunuzu ortadan kaldırarak ayrılmanız olacaktır.( bu şekilde ayrılmada eğer 1 yılı aşan çalışmanız varsa kıdem tazminatına da hak kazanırsınız.)

Fazla çalışma ücretleriniz için 5 yıl içinde dava açabilirsiniz. ( kıdem tazminatı için 10yıl)
Davanın süresini kestirebilmek mümkün olmamakla birlikte, 6ay 1,5 yıl arası sürmekte genellikle.İşverenin kararı temyiz etmesi ile bu süre bazen 3-5 yılı bulabilmektedir.
Fazla çalışma kayıtlarınızın kopyaları, işyerindeki kişilerin şahitlikleri, fazla çalışma yaptığınız saatlerdeki imzanız ve saat bilgileri olan belgelerin kopyları vs. sunabileceğiniz deliller arasındadır.

Hepsinden önce, işverenle son kez ücretlerinizin ödenmesi konusunda konuşmanızı öneririm.
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

delil olarak fazla çalışma yapılan saatlere ait emailler mevcut. Ancak, binaya giriş-çıkış saatleri bina yönetimi ve/veya şirketin elinde. bunu almam imkansız gibi. Olay mahkemeye intikal ettiğinde bina yönetim ve şirketin bu verilerle oynama ihtimali olabilir mi?

fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmeyi feshettiğimi belirten, noter aracılığıyla göndereceğim bir yazının da işleri daha da zorlaştırabileceğini düşünüyorum. aynı sektörde başka bir işe geçeceğim için sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum.

işverenle mesai ücretlerinin ödenmesi konusunun görüşülmesi sürecinde tam olarak nasıl bir yol izlemeliyim sizce?
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

Noterden göndereceğiniz yazı , fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesi için açacağınız dava kadar veya ondan fazla sıkıntı yaratacağını sanmıyorum bundan sonraki iş hayatınız için.

Yaklaşımınıza baktığımda,
ihbar sürenize uyarak yada işvereninizle konuşup anlaşarak ihbar süresine uymadan işinizden ayrılmanız daha doğru olur herhalde sizin açınızdan.
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

kerem cem bey
ayın 30'un şirketten ayrılabileceğim bilgisi geldi. önceden ayrılanlardan öğrendiğim kadarıyla insan kaynakları birimi çalışan şirketten ayrılırken "herhangi bir alacağım yoktur" tarzında bir belge imzalaması isteyormuş. daha sonra fazla mesailer için mahkeme yolunun açık kalması için bu belgenin altına imza atmak sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum. böyle bir durumda nasıl bir yol izleyebiliriz? imzalamız istenen kağıdı imzalamadığımız durumda nolur? ya da bu belgenin altına şerh düşerek kağıdı imzalamamız uygun olur mu?
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

O İbra belgesini imzalamanız sizin açınızdan sonraki adımda sıkıntı yaratacağı gibi, imzalamamanız veya şerh düşerek imzalamak istemeniz de işveren açısından sıkıntı yaratacaktır elbette.
Siz, işverenle fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesini istediğinizi konuştunuz mu hiç?
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

bence işverenle konuşun eğer sorun devam ederse kendi el yazınızla istifanızı sebepleriyle ve ihbar önellerini gözönünde bulundurarak bildirin. bir suretini de siz muhafaza edin. sonra da işten ayrıldıktan sonra dava açın. ama fazla çalışmalarınızı ispat etme yükümlülüğü sizde olduğu için elinizde sağlam deliller olması gerekir. mailler, kamera kayıtları yada buna benzer şeyler. o zaman hem fazla çalışma hem detazminatınızı da almış olursunuz.
 
Ynt: Çalışan İstifa Ettikten Sonra Fazla Mesai İçin Mahkeme Yolu

henuz işten ayrılma sebeplerim ve çıkışımla ilgili bir gorusme gerceklesmedi. Bu görüşmede fazla mesai konusunu açılsa bile bununla ilgili bir odeme yapacaklarını sanmıyorum. Sadece bu ay hak ettigim maasımı vereceklerdir. Akabinde başka bir yerde de işe başlayacağımı göz önüne aldığınızda nasıl bir yol izlenmelidir?
 
Üst