fonradar

Çalışanlar Bu Rapora Çok Kızacak!

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,576
Konum
İSTANBUL
Çalışanlar bu rapora çok kızacak!



Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'un, işverenlerin katılımıyla hazırladığı rapor, kıdem tazminatlarının 30 günlük değil 15 günlük ücrete göre hesaplanmasını içeriyor. Sendikalar tepkili

Çalışma hayatının uzun yıllardır devam eden tartışmalarından biri olan, Ömer Dinçer?in de ilkbaharda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduktan hemen sonra ilk toplantılarından birine konu ettiği ?kıdem tazminatı? tartışması bu kez bir raporla alevlendi.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu?nun kararı doğrultusunda, kıdem tazminatıyla ilgili bir rapor hazırlamak için teknik komite oluşturuldu. Komite çalışmaları sonunda, ?Kıdem Tazminatı Çalışma Raporu? hazırlandı. Raporda, çalışmalara katılan kesimlerin görüş ve önerilerine yer verildi. Raporun hazırlık çalışmalarına işveren kesimini temsilen TİSK, TOBB ve TÜSİAD katıldı.

?Rekabet edemiyoruz?

Rapora göre, işveren kesimi, temel olarak AB ülkeleri ve diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye?deki kıdem tazminatı yükünün çok yüksek olduğunu ve bu durumun özel sektörün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini savunuyor. İşverenler, söz konusu olumsuz etkinin sadece kıdem tazminatı düzenlemesinden değil, ?Bu düzenlemenin iş güvencesi ve işsizlik sigortası uygulamaları ile eş zamanlı olarak ve her tam yıl için işçilere 30 günlük ücret gibi yüksek bir tutarla uygulanmasından kaynaklandığı? iddia ediyor.

Mevcut kanuna göre 50 kişinin üzerinde istihdamın bulunduğu işyerlerinde çalışanlar, çalıştıkları her yıl için 30 günlük maaşları tutarında kıdem tazminatı hakkı elde ediyorlar ve tazminat işten çıkarılmaları durumunda işveren tarafından kendilerine ödeniyor. Ödenecek tazminat çalışanın son yıl aldığı maaş üzerinden hesaplanıyor.

Raporda görüşü bulunan işveren örgütleri ise kıdem tazminatına esas olan 30 günlük ücretin 15 güne indirilmesini talep ediyor. Bu da çalışanların kıdem tazminatının yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Rapor, daha önce tartışılan ?Kıdem tazminatı, fona dönüşsün? görüşünü ise desteklemiyor.

?Kayıtdışına baksınlar?

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel: ?İşverenler işçilerin ellerindeki en önemli ve son kazanımlarını da almak için yoğun çaba harcıyorlar. Önce yüzde 55?lere varan kayıtdışını kayıt altına almaya çalışsınlar. Kayıtdışındaki 14 milyon çalışanın kıdem tazminat hakkından yararlanması için çalışılması gerekirken 1 milyon insanın yararlanabildiği kıdem tazminatı hakkını elinden almak sosyal devlete uymaz.?

?Gerilim yaşanır?

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün: ?Kıdem tazminatı maliyet unsuru değildir. Kıdem tazminatı hakkı, ortadan kaldırılırsa işçi adeta ?yevmiyeli ücretli? haline gelir. Kıdem tazminatı bağının olmaması işten çıkartılmasını da kolaylaştıracak. Zaten taşeron ve geçici işçilerin bu bağı kaldırıldı. Hükümetin, işverenlerin taleplerini dikkate alması çalışma hayatında çok ciddi gerilimler yaratır.?

?Sonuna kadar karşıyız?

Hak-İş Başkanı Salim Uslu: ?Bu raporun çalışanlarda bir karşılığı yok. Eğer burada güç kullanarak hükümeti tehdit ve baskıyla diz çöktürerek kıdem tazminatıyla ilgili amaçlarına ulaşacaklarsa biz bunun sonuna kadar karşısında olacağız. Kıdem tazminatı, istihdamın önünde bir engelmiş gibi davranıyorlar. Böyle bir rapor hazırlarken bize de sormaları gerekiyor. ?Biz nasılsa hükümeti ikna ederiz, sendikalar da buna kuzu kuzu uyar? diye düşünüyorlarsa bunun bir hayal olduğunu söylememiz gerekir.?

Ekotrent
 
Üst