Çalışanlara Eşit Davranma İlkesi Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ikafali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ikafali

Katkı Sunan Üye
Merhaba Sayin Forumdaslar ,

Sirketlerin Gazete - Internet Sitesi vs.yoluyla yayinladiklari ilanlarda

Ozellikle Erkek veya Bayan personel aradiklarini belirtmeleleri
Universitelerin (ODTU ,BOGAZICI ,BILKENT ) gibi spesifik universite isimlerini belirterek ilan vermeleri ;

Asagida ki Is Kanunu 5.Maddesi "Calisanlara esit davranma ilkesi" ne aykiri oldugunu dusunuyorum .

Sizler bu konu hakkinda neler dusunuyorsunuz ?

Iyi Calismalar ,

4857 sayılı İş Kanunu?nun 5. maddesinde, iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamayacağı, işverenlerin, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamayacağı hükme bağlanmıştır. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamayacaktır. Maddede ayrıca, cinsiyet ayırımını engelleyen sınırlamanın temel kurallarına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Eşit davranma ilkesi ve cinsiyet ayırımı yasağına aykırı davranma halinde, hukuki yaptırım olarak işçinin "dört aya kadar ücreti tutarındaki" tazminat ödenmesi söz konusu olacaktır. Bu dört aya kadar ücreti tutarındaki tazminat için esas olacak ücret "asıl ücret" olup, ücretin ekleri olan ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardımlar buna dahil olmayacaktır. 5. maddede öngörülen ilke (eşit davranma ilkesi) ve yükümlülüklere aykırı davranan, işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için elli milyon lira para cezası verilecektir.

Ynt: Çalışanlara Eşit Davranma İlkesi Hk.

İş Kanununa aykırı olduğunu düşünüyorum. Hatta aykırı olduğunu biliyorum.

Yanlış yorumluyorsunuz.
Bu eşit davranma ilkesi işyerinde halen çalışanlar arasında uygulanması gereken bir prensibtir.
İşe alımda sözleşme serbestisi gereğince herkez istediği şartı koyar. Bu bir akid değildir.

Türk Ceza Kanunu
Ayırımcılık
MADDE 122. - (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

Canım bunlarla ne karıştıryorsunuz. İşveren çalışanı işe alırken istediği kriterleri kendi koyar. İsteyen gelir başvurur isteyen dikkate almaz.
Ayrıca o zaman Üniversite mezunu , lisan bilen, master yapmış, anadolu yakasında oturan gibi kriterlerde olmaz.
Ya da göz doktoru yerine makine mühendisi çalıştırabilirmisiniz?

Sayın ngüroy Kanun açık. Eğitim dememiş. ilanlarda Bayan, Bay ayrımı yapamayız. Ayrıca ceza kanunu ve benzeri diyerek yoruma açık kapı bırakmış. Ben olsam İlan verirken dikkatli olurdum. Yinede karar sizin tabiki.

:) Ben bir karar vermiyorum. Size açıklamaya çalışıyorum. Bir işyerinde çalışanlar arasında ayrımcılık yaparsanız bu suçtur.

Ancak benim aradığım elememan şu nitelikere sahip olmalı derseniz bu gayet normal bir istekdir. :)

:D Ben kanunu kopyaladım. Normal diyorsanız normaldir ne diyeyim.

Bakın ayrımcılık kavramını biraz açayım:

İşyerinizde aynı işi yapan , kıdemleri de aynı olan iki personel var. Biri kadın biri erkek . Siz diyelim ki erkek olana başka hiç bir farklı gerekçe olmadan daha fazla maaş veriyorsanız bu ayrımcılıktır.

Ya da aynı örnekte biri beyaz biri siyah

Bu gibi ilanlar ülkemizdeki durumu açıklığıyla ortaya koyuyor. Ünivertiteler arasındaki eğitim farklılıkları burada kendini gösteriyor. Her şehre üniversite açmakla iş bitmiyor, hocası yok, binası yok ben yaptım olduyla bu işler yürümüyor.

Anayasaya aykırı ise, Anayasa Mahkemesi üyesi seçilme şartları da anayasaya aykırı vb....
veya
Her işte bayan, çocuk çalışamaz, bu maddelerin de aykırı olması lazım. İtibari hizmetin de fazladan gün elde etmeleri nedenli aykırı olması lazım vb...

Konu Nizam Beyin belirttiği gibi yorumlanmalı.

Konu zaten açık. Kanunun emri belli. Neden yorum yapıyoruz ki

Kanunda ;

ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;

dedigi icin aklima spesifik universite ornegi geldi .baska birsey de olabilir .

Ayrica eski hocam ve eski sgk basmufettisi de yukarida belirttigim ornekleri vererek konuyu aciklamisti .Ilanlarin ayirimci nitelik tasimasinin is kanunlarina aykiri oldugunu belirtmisti .

Saygilar ,