cevaplar için teşekkürler.
Son düzenleme:
Bu kısma kaltılmıyorum. İşveren haklı siz iftira atmış duruma düşeceğinizden işveren isminizi öğrenebilir. İşvereni haksız yere kötülediğinizden sizden tazminat isteyebilir/dava açabilir...Bunun size bir cezası yaptırımı olmaz...
1. Şikayetim üzerine çalışma bakanlığı tarafından işverene ismim açıklanır mı?
2. Bordroları imzalamam durumunda çalışma bakanlığından şikayetimin asılsız olması gibi bir durum olup, tarafıma bir yaptırım uygulanır mı?
Merhaba;
.......Bunun size bir cezası yaptırımı olmaz.
Eğer işcinin şikayeti doğru,dolayısıyle şikayetindeki haklılığı ortaya çıkmış ise işverenin yapabileceği bir durum kalmaz,tersi olur ise bu defa tabi işcinin işveren hakkında gerçeğe uymayan suç isnat/şikayet ihbar da bulunması karşısında işveren bazı konularda harekete geçebilir.Bu kısma kaltılmıyorum. İşveren haklı siz iftira atmış duruma düşeceğinizden işveren isminizi öğrenebilir. İşvereni haksız yere kötülediğinizden sizden tazminat isteyebilir/dava açabilir.
a-Eğer işcinin şikayeti doğru,dolayısıyle şikayetindeki haklılığı ortaya çıkmış ise işverenin yapabileceği bir durum kalmaz,tersi olur ise bu defa tabi işcinin işveren hakkında gerçeğe uymayan suç isnat/şikayet ihbar da bulunması karşısında işveren bazı konularda harekete geçebilir.
b-Diğer yönden,bildiğim kadarıyle teftişe gelen yetkililerin,AÇIKLANMASI GEREKMEDİKÇE,işyeri ve işverene ait her türlü bilgi ve belgeyi saklamak,sırlarını açıklamamakla yükümlü oldukları,bu bağlamda şikayetci işcinin isminin de açıklanmaması gerektiği düşüncesindeyim.burada önemli olan nokta "açıklanması gerekmedikce"noktasıdır,"açıklanması" da ancak idari(idare-bakanlık) ve yargı yolu(mahkeme)sürecleri içinde mümkün olabilir.
evet.eğer şikayetin aslı astarı yoksa ve şikayet edilip hakkında gerçek dışı ithamlarda bulunulmuş kişi talep ederse,
ilgili kurum o yersiz şikayeti yapan kişiyi kendine bildirmek zorundadır.
Şikayet sonucu işveren haklı çıkar ise yasal haklarını kullanmak için ihbar edeni öğrenmek en doğal hakkıdır ve ilgili teftişi yapanında talep karşısında bu bilgiyi verme zorunluluğu vardır. Eğer böyle olmasa idi "çamur at izi kalsın" mantığı ile her ardniyetli kişi birilerini şikayet edip dururdu.