Çalışma Sürelerinin Düzenlenmemesi

Üyelik
3 Ocak 2015
Mesajlar
19
Konum
malatya
İyi Akşamlar..
işyeri çalışma süresini sözleşmede haftalık olarak 45 saat olduğunu belirtmiş ve çalışma saatleri veya vardiyalı çalışmayı ayrıca düzenleyip ilan edeceğini belirtmiş olsa da 3 aydır herhangi bir düzenli çalışma saati belirlenmemiş olduğundan ne zaman işe çağıracakları ne zaman gececi ne zaman gündüzcü olacağımız an itibari ile belli olmamakta ve bundan dolayı (özellikle aile,çocuk bağlamında ) mağduriyet yaşamaktayım.
haftalık çalışma (her hafta değişebiliyor) örnek:p.tesi:08,00-08,00 salı boş çarşamba :08,00-08,00 perşembe boş cuma :08,00-18,00 c.tesi :08,00-08,00 pazar boş.
Durumu işyeri ile defaten görüşmeme rağmen halen belli bir çalışma düzenine geçemedik ve geçeceğimizide pek düşünmüyorum.

Sorum şu ;

1. Çalışma süreleri aylık olarak mı hesap yapılması gerekir yoksa haftalık mı .örnek haftalık çalışma süresi 45 saatten aylık çalışma 180-190 saat yapıyorsa ve ben gece çalışmalar dahil aylık 190 saat çalışıyorsam fazla ücret hesaplamasının ( geceden dolayı) yapılması gerekir mi?

2.İşyeri ile uzun süreli bir sözleşme imzalamış olduğumdan işyerinin dediklerini aynen yerine getirmek durumunda kalıyorum.İşyerinin çalışma saatlerini düzenlemek gibi bir sorumluluğu varmıdır.Bununla ilgili yaptırım olarak ne yapılabilir,veya bu işyerinden tazminat ödemeden nasıl ayrılabilirim.
 
Haftada 3 veya 4 gün boş olunan bir çalışma haftasında günlük 08:00-20:00 veya 20:00-08:00 işyerinde bulunma süreleri ile ( 1 saat ara dinlenme olsa en az) 4 gün 11 er saat çalışıyorsunuz ,
çalışma süresi haftalık olarak belirlenmiştir, fazla çalışma doğmamakla birlikte gece çalışmasında 7,5 saati aşan süre fazla çalışma ücreti ile hesaplanmalıdır şeklinde yargı kararları mevcut. Ancak haftalık yasal çalışma süresinden eksik kalan kısmın ücret kesintisi ile birlikte düşünüldüğünde, gece çalışması ücreti farkı hesaplandığında, hak kazanılan ücret olarak başa baş gelebilecektir.

Henuz yayınlanmamış çalışma saatleri programı haklı fesih hakkı kazandırır mı bilemiyorum ama sözleşmenizi incelemek gerek diye düşünüyorum.
 
Günlük ve haftalık çalışma saatlerinin bildirilmesi/duyurulması gerekirdi,ancak olaydan anladığım günlük çalışma süresi ve haftalık iş günleri belli,yayınlanmamış olmasının işciye haklı fesih hakkını kazandırmayacağı düşüncesindeyim.
 
Öncelikle vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim.
Sözleşmenin çalışma süreleri ile ilgili maddesini yazayım buraya;
a) Haftalık çalışma süresi genel olarak 45 saattir.Çalışma saatleri veya vardiyalı çalışmayı ayrıca düzenlenip ilan edilecektir.İşin gereği fazla çalışma yapmayı ve bu doğrultuda hafta tatili,ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışmayı çalışan peşinen kabul eder işçiler fazla çalışma karşılığında ücretli izin(serbest zaman) kullanabilir ya da mesai ücreti alabilir.
ÜCRET:
Çalışanın aylık ücreti (maaş+a.g.i.dahil) ............. tl dir.


Burdaki sözleşmeden yola çıkarak tarafıma çalışma saatleri veya vardiyalı çalışma saatleri bildirilmediğinden düzensizlik yaşamaktayım.Haklı olduğumu düşündüğüm konu ise belli bir çalışma saati olmadığından aile düzeninin bozuluyor olmasıdır.Yani aynı işyerinde sadece gündüz çalışan personel bulunmaktadır.Şu an benim durumum normal çalışma da değil vardiyalı çalışmada değil çünkü alternatifim yok sadece 2 kişi çalışmaktayız aynı bölümde ve diğer arkadaş sürekli gündüzcü ama bana işe girerken sürekli geceye geleceksin diye bişey söylenmedi veya çalışma saatleri daha sonradan da tarafıma bildirilmedi.
Bu kapsamda bu şekilde ne zaman işe gideceğimin belli olmadığı bir sistemde çalışmanın aile düzenimi bozduğundan dolayı böyle bir çalışmayı kabul edemiyorum ve bundan dolayı tekrar sorumu yineliyorum,Sadece gece çalışması yaptıracakları zaman benim onayım alınması gerekir mi.?çalışma saatlerinin tarafıma iletilmediğinden dolayı haklı fesih hakkı doğar mı?
Bu arada sabah 08,00 dan diğer diğer sabah 08,00 e kadar olan çalışma saati işyeri tarafından 20 saat olarak kabul ediliyor.dolayısıyla ben 1 hafta içerisinde (7 günde) ortalama işyerinin söylemine göre 68,5 saat çalışmaktayım.
Diğer bir sorum ücret konusunda ücret hanesinde belirtilen miktar aylık maaşımdır.
geçen ay örnek olarak işyeri beni 5 gün boyunca işe gelmemi istemedi ihtiyaç yok biz seni çağırdığımız zaman gelirsin dediler ve ben ısrar etmeme rağmen işe gelmek için çağırmadılar.ay sonunda ise eksik günün var tamamlaman gerek dediler.Benim maaşım belli olduğuna göre ben eksik çalışsamda aynı maaşı almam gerekmez mi.?(eksik çalışma tamamen işyerinden kaynaklıdır.)
 
-Sürekli olarak gece çalışması yapmak işcinin fiziken ve psikolojik yönden vede aile ve sosyal hayatın etkilenmesine sebebiyet verebilecek bir durum arzeder.Gündüz çalışanlara oranla,çalışma koşullarının daha ağır olduğu ileri sürülebilir.özellikle sürekli gece çalışması yapan/yapacak işcinin bu duruma uygun raporunun da olması gerekir ki,işcinin gece çalışmasına uygunluğu anlaşılabilsin.Bu noktada işcinin uygunsuz yani gece çalışmasında sakınca olacağı/sağlığının bozulduğu vs.şeklinde rapor alması(aslında bu yükümlülük işverenin) ve bunu işverene iletmesi/bildirmesi halinde, işverenin de bu işciye gündüz uygun bir iş veya gündüz vardiyasına gecirmesi gerekir,vermezse diğer ifadeyle böyle bir imkan/yani iş yok ise işcinin artık bu süreçten sonra fesih yoluna gidebileceği düşüncesindeyim.
-son konuya gelince,siz izin talep etmediniz,işveren bu duruma sebebiyet verdi,kaldı ki vardiya esaslı çalışmalarda "....günlük çalışma süresinin 7.5 saatin altına saptanması sonucunda,çalışma sürelerindeki azalma nedeniyle,işcilerin ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz."M.62 de bu yöndedir. işverenin bu tutumu karşısında telafi çalışması da yaptırılamaz
 
Hocam cevap için teşekkürler.
Müsaadenizle bir sorumda ücret pusulası ve dilekçe hakkı ile ilgili;
işyeri halen tarafıma bir ücret pusulası vermedi ücret ise bankaya yatırılmakta.
Ücret pusulasını sözlü olarak istediğimde işyerinin başka bir şubesine bizzat kendim giderek oraya imza atmam gerektiği ve oradan almam gerektiği söylendi.
Bende çalışmış olduğum işyerinin insan kaynaklarına ücret pusulamın her ay düzenli olarak tarafıma teslim edilmesi gerektiğine dair bir dilekçe yazdım.Fakat insan kaynakları benim dilekçemi almadı bunun üzerine dilekçemin alınmadığına dair tutanak tutmak istediğimi söylediğimde ise imzalamayacağını söyledi.
Dolayısıyla elim boş dönmek zorunda kaldım.Bir önceki yazımdada belirttiğim gibi sözleşmede çalışanın fazla mesaisi serbest zaman veya ücret olarak kullanabilir diye bir madde var bununla ilgili fazla mesaimin ücret olarak ödenmesini istiyorum fakat işyeri yinede hayır biz serbest zaman olarak kullandıracağız deme hakkına sahip mi.
Bu sorunları nasıl aşabilirim.
 
Son düzenleme:
Aslında aynı yoldan devam ederseniz işverenin sizi işten çıkarması an meselesi gibi görünüyor :)

Fazla çalışma ücretlerinizi ödememesi, ücretinizi eksik ödemesi sebebleriyle sözleşmenizi noter kanalıyla feshedebilirsiniz. ( eğer ödenmemiş ücret-fazla çalışma ücreti alacağınız varsa)
 
İşte sorun burada ben haklı olup olmadığımı bilmiyorum ki işyerine noter kanalıyla fesih sebebini yazılı olarak gönderdiğimde kardeşim senin sözleşmende fazla çalışmayı serbest zaman olarak kullandığımızı belirttik ve kullandırdık diyebilirler.Ama benim hayır sayın işveren ben fazla çalışmamın karşılığı olarak serbest zaman değil ücret istiyordum sen her ne kadar sözleşmede bu şekilde belirtsende ben istemiyordum o yüzden de haklıyım diyebilirmiyim sizin fikrinize göre:)

Sayın keremcem :) ramak kaldı sanırım :)
 
Valla, ben işveren olsaydım,
daha henuz 3 aylıkken bu kadar çok ters düşen biriyle çoktan yollarımı ayırmıştım :) ( ama beni de çıkarmadılar , hala yıllardır katlanıyorlar bana da )

Fazla çalışmada esas olan karşılığında ücretinin ödenmesidir, çalışan dilerse bu fazla çalışmalarının karşılığını serbest zaman (izin) olarak kullanabilme hakkına sahip. Sözleşmede fazla çalışmaların karşılığında izin kullandırılır şeklindeki bir madde geçersiz kabul edilir, çünkü szden gelen bir talep değil, işverenin diretmesi ile bu şekilde olmakta.
Dolayısıyla bence fzla çalışmalarınızın karşılığında ücretinizin ödenmesini talep ettiğinizi noter kanalıyla bildirmek daha iyi elbette ama , ödenmiyorsa sözleşmeyi feshetme hakkınız var bahsettiğiniz şekildeki uygulamada.( bir eğitime bağlı c tazminat şartı varsa sözleşmenizde sebebiniz haklı da olsa o tazminatı ödemekten kurtulamayabilirsiniz)
 
Ek;
M.41 de "Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yapan işci isterse" derken, Kanun "serbest zaman"izni kullanma isteğini, işcinin iradesine bırakmıştır.Bu nedenle işciye tanınan/verilen bu hakkın,iş sözleşmesi kapsamında işverene verilmesi/bırakılması/devredilmesi ya da ücret yerine bu iznin kullanılacağının,işci tarafından işverene önceden taahhüd edilmesi sözkonusu olamaz,velevki bu şekil veya sözleşme ile hüküm altına alınsın farketmez,böylesi bir durum kabül görmez.
Borçlar Kanunu yönünden ise "...işcinin rızasıyla"denilmek suretiyle, bu durum işcinin istek ve iradesine bırakılmıştır.
 
Gerçekten verdiginiz cevaplar için minnettarım Şeref bey ve Keremcem bey..
Keremcem bey amacım işverenimle ters düşmek elbette değil ama sizde takdir edersiniz ki ,koyun gibi güdülmek istemedigimden dolayı
haklarımıda ögrenerek isverene karşı dik durmak isterim.Yani işin özü herkes hakkını da bilecek haddini de(işçide işverende).İşçi haklarıyla ilgili vermiş oldugunuz degerli bilgiler için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Bu arada işler yoluna giriyor sizin sayenizde yol ayrımı yasanmayacak bu gidişle ama karşılıklı restleşmelere devam
 
Haftada 3 veya 4 gün boş olunan bir çalışma haftasında günlük 08:00-20:00 veya 20:00-08:00 işyerinde bulunma süreleri ile ( 1 saat ara dinlenme olsa en az) 4 gün 11 er saat çalışıyorsunuz ,
çalışma süresi haftalık olarak belirlenmiştir, fazla çalışma doğmamakla birlikte gece çalışmasında 7,5 saati aşan süre fazla çalışma ücreti ile hesaplanmalıdır şeklinde yargı kararları mevcut. Ancak haftalık yasal çalışma süresinden eksik kalan kısmın ücret kesintisi ile birlikte düşünüldüğünde, gece çalışması ücreti farkı hesaplandığında, hak kazanılan ücret olarak başa baş gelebilecektir.

Henuz yayınlanmamış çalışma saatleri programı haklı fesih hakkı kazandırır mı bilemiyorum ama sözleşmenizi incelemek gerek diye düşünüyorum.
Sevgili keremcem gece çalışmaları için fazla mesai yasak değil midir? sizin yukarıda yazdığınız yazıdan anladığım kadarı ile 7.5 saatten fazla çalışılabilir diyorsunuz daha önce sanki gece çalışmaları 7.5 saati geçemez diye bir yargı kararından söz ediliyordu gece çalışmaları mesaili olarak maksimum kaç saat olabilir?
 
-"Yasak"noktasının işciyi korumaya yönelik olduğu,
gece çalışmasının sınırının 7.5 saat olduğu ve bu sınırı gecemeyeceği,gecmesi halinde ipc uygulanabileceği,bu durum karşısında kanunda yok ama yargı gece 7.5 saati aşan sürelerin fazla çalışma niteliğinde olduğuna karar veriyor.
-"kaç saat"olabilir noktasında ise(f.çalışma yapılamayacak işler ve f.çalışma yaptırılamayacak işciler ile sağlık kuralları bakımından muayyen süreli işler dışında) önce günlük çalışma süresinin sınırı olan 11 saatin dikkate alınmasının uygun olacağı,buna göre de 11-7.5=3.5 saat şeklinde, hesaplama yapılması gerektiği düşüncesindeyim.
 
İş yasasında konulan azami sürelere uymamanın cezalarının yanında iş sağlığı kanunu da göz ardı edilmemeli. Azami çalışma süresi göz ardı edilerek çalıştırılan işçinin örn. bir iş kazası geçirmesi gibi durumunda işveren çok daha ağır yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir.
 
..........ve iş güvenliği konusunda yapılan tüm çalışmalara rağmen, iş kazaları ve meslek hastalıklarının istenilen düzeye indirgenemediği tespit edilmiştir.

Not : Link vermek yasaktır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst