Çek Bölme

Çek bölme
Merhaba
Şirket aldigi yuklu miktarda bir çeki, bölerek başka firmalara verebilirmi? Örneğin, 50 binlik bir çeki, 10 bir firmaya 5 bir firmaya istediği miktarda bölerek dağıtabiliyormu?
Yapılıyorsa böyle bir işlem, bilgisi olan lütfen paylaşabilirmi.

alacaklı olan firmaların birbirleri ile ilişkisi var ise çeki bir firmaya verip diğerine virman talimatı yazarak karşılıklı virman yapabilirsiniz,
tabi birbirleri ile alakaları yok ise mümkün olmaz.

alacaklı olan firmaların birbirleri ile ilişkisi var ise çeki bir firmaya verip diğerine virman talimatı yazarak karşılıklı virman yapabilirsiniz,
tabi birbirleri ile alakaları yok ise mümkün olmaz.

Böyle şey olmaz. Çekin ne olduğunu bilmeden de muhasebeci olunmaz. anamızın karnında öğrenmedik elbette. sonradan çalışarak okuyarak araştırarak öğrendik

Çek bir kambiyo senedidir. Yasal durumu tamamen farklıdır. Çek karşılığı virman yapmak mantıklı değildir.
Belki yapılabilecek şey çeki verene rica edip daha küçük parçalar halinde hazırlatmaktır.
Bu mümkün olmuyorsa çekin vadesine uygun kendi çeklerinizi yazıp vermektir.

+ nurbanu'nun teklifine ilave olarak;

1. Banka hesabınıza takasa koyacaksınız, karşılığında çek karnesi alıp 10 firmaya keseceksiniz, vadesi geldiğinde de kesmiş olduğunuz çekleri ödeyeceksiniz.
2. Bankalarda Blokeli çek uygulaması vardır, genelde gayrimenkul satışlarında uygulanan bir yöntemdir. 100.000,00 TL'lik bir ev aldığınızı düşünün satıcıya güvenemediğiniz için noterde/tapuda imza atma aşamasında da parayı alamıyorsunuz, sahte olabilir veya çalınabilir, sayma problemlerinden dolayı. Burada alıcı olarak parayı bir bankaya gidiyor ve onlara veriyorsunuz onlarda size ücret/komisyon karşılığında Bankanın kendi çekini veriyorlar, siz tapuda bütün işlemleri tamamladığınızda çeki satıcıya veriyorsunuz, o da gidip bir banka şubesinden parasını çekiyor. Uygulama bu şekilde, eğer çalıştığınız bankayı ikna edebilirseniz belki bu şekilde bir uygulama yapabilirler, mesela 50.000,00 TL'lik çek karşılığında size yine aynı vadeye 10 ayrı çek verirler.
3. Yukarda anlattığım uygulamayı kendi çeki olan bir tanıdığınız vasıtası ile yapacaksınız.

Çok teşekkür ederim.bilgiler için.
Demek ki bir yolu varmış Nizam bey.
Ben muhasebeci degilim:) olmaya da hiç niyetlenmedim.
Herkesi tersleme yerine, lütfen bilgileriniz ve tecrübeleriniz ile bizleri aydinlatin:)
Esen kaliniz. .

Çok teşekkür ederim.bilgiler için.
Demek ki bir yolu varmış Nizam bey.
Ben muhasebeci degilim:) olmaya da hiç niyetlenmedim.
Herkesi tersleme yerine, lütfen bilgileriniz ve tecrübeleriniz ile bizleri aydinlatin:)
Esen kaliniz. .

Muhasebecei değilseniz özrünüz kabahatinizden büyük. Ticaret hayatının içindesiniz demektir. Muhasebecinize sorunuz.

Ben bu forumda nıcın bulundugunuzu anlamadım.Ticaret hayatında sizin gibiler oldukca biz birşey öğrenemeyiz.bir özrüm var veya yok. burası bılgı platformu sizde bılgılendırmek isterseniz( şayet bılgınız var ise) cevap verirsiniz.yok ise, cevap vermemeyi tercih edin lütfen.

Ben bu forumda nıcın bulundugunuzu anlamadım.Ticaret hayatında sizin gibiler oldukca biz birşey öğrenemeyiz.bir özrüm var veya yok. burası bılgı platformu sizde bılgılendırmek isterseniz( şayet bılgınız var ise) cevap verirsiniz.yok ise, cevap vermemeyi tercih edin lütfen.

Peki tavsiyeniz için teşekkürler. :)

Böyle şey olmaz. Çekin ne olduğunu bilmeden de muhasebeci olunmaz. anamızın karnında öğrenmedik elbette. sonradan çalışarak okuyarak araştırarak öğrendik

Çek bir kambiyo senedidir. Yasal durumu tamamen farklıdır. Çek karşılığı virman yapmak mantıklı değildir.
Belki yapılabilecek şey çeki verene rica edip daha küçük parçalar halinde hazırlatmaktır.
Bu mümkün olmuyorsa çekin vadesine uygun kendi çeklerinizi yazıp vermektir.

Nizam Bey ,
çek akrşılığı virman değil orada ki maksatım, CH virmanı , borçlu ve alacaklı hesapların birbrine virmanı , hatta çoğunlukla grup şirketleri içinde olan bir hareket bu,ki eminim sizde karşılaşmışsınızdır bu tarz hesap virman taliamatları ile,
ayrıca çekin ne olduğunu biliyor ve kullanıyorum,
çeki bölmek gibi bir şey olmadığını olamayacağını ,18 yıldır biliyorum.
finansal açıdan takasa verilen çeke güvenerek çekler yazıyorum, ödemeler yapıyorum, tabi elimde bankamın bana verdiği çek karnesi var ise :)
ancak , öğrenmeye ve araştırmaya her zaman açık bir insanımdır,
tavsiyeleriniz için teşekkürler