Çek ile ilgili Sorular

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm kolay gelsin herkese
Çek ile ilgili bazı sorularım vardı umarım cevap bulabilirim
1-Takasa verilen çekimiz vardı müşteri çeki bu çek yazıldı ertesi gün müşteri çek karşılığının hesaba yattığı tahsilatı yapabilirsiniz dedi bende bankayı aradım tahsil edebilirsiniz diye fakat banka arkası yazılmış çekin tahsilini artık banka yapamaz siz çeki alıp elden bankadan tahsil edeceksiniz dendi bu doğrumudur yani yazılmış çeki artık banka tahsil edemezmi
2-Bir müşterimizin çeki vardı istanbul keşideli ve bankasıda istanbul/pendik şubali bir banka çeki bizi 10 gün bekletti çeki yazdırmadık ibraz süresi olan son 10.günde son ana kadar ödeyeceğim dedi fakat ödemedi ve bizde 10.gün ibraz edip arkasını yazdıramadık 11.gün bankaya tahsile gittiğimizde arkasını yazmadılar ibraz süresi geçti dendi bunun üzerine o zaman bu çeki kocaeli ne gidip orada tahsil etmek için ibraz edelim çünkü şehirler farklı olunca ibraz süresi 30 gün diye biliyorum ve böylece arkasını yazdırırız dedik fakat banka boşuna gitmeyin dedi çünkü 30 gün ibraz hakkından yararlanmak için çekin keşide yeri ile çekin bankasının şehri aynı olursa istersen git ankarada 10 gün geçtikten sonra tahsil etmeye kalk sonuç alamazsın dendi bizim çekte keşide ist.banka sıda ist/pendik şubeli olduğundan olmuyormuş bu konu doğrumudur şüpeye düştüm yani illaki keşide ile çekin ait olduğu banka şehri farklımı olmalı 30 günden yararlanmak için
3-Yazılan çekler hemen o gün içerisinde merkez bankasına bildiriliyormu yoksa herbankanın ayrı süreleri mi var ve yazılan çekin düzeltmesini yapmak için belli süre varmı
Herkese teşekkürler
 
Ynt: Çek ile ilgili Sorular

1- Doğru değildir. Ancak ilgili bankaya ibraz edilip provizyon alınrak tahsili gerekir. MB bildirminin yapılmaması için de doğru yol budur.
2-Bu da doğru değil . Banka kendi müşterisini kollamaya çalışıyor. ayrıca çekin icraya verilebilmesi yazılmasa da mümkündür.
3- Sanıyorum haftalık bilidirim yapılıyor.
 
Ynt: Çek ile ilgili Sorular

Teşekkürler peki 30 günlük ibraz süresinde keşide ve banka şehri aynı olsada biz ist yerine 12.gün kocaeline gitsek çeki yazdırabilirmiyiz ve banka bu konuda çok kesin konuşuyor
teşekkür ederim
 
Ynt: Çek ile ilgili Sorular

Şöyle bir yargı kararı buldum banka heralde haklı

T.C.

YARGITAY

11. HUKUK DAİRESİ

E. 1997/99

K. 1997/516

T. 3.2.1997

? ÇEK ( Keşide Yeri ile Muhatap Banka Yeri Aynı Olduğundan On Günlük Süre İçinde İbraz Edilmesinin Gerekmesi )

? ZAMANAŞIMI ( Çek Borçlularına Karşı Müracaat Hakkının 6 Ay Geçmekle Zamanaşımına Uğraması )

? ÇEK BORÇLULARINA KARŞI MÜRACAAT HAKKI ( Müracaat Hakkının 6 Ay Geçmekle Zamanaşımına Uğraması )

? ÇEKİN İBRAZI ( Keşide Yeri ile Muhatap Banka Aynı Yerde Olduğundan On Gün İçinde İbraz Edilmesinin Gerekmesi )

6762/m.726

ÖZET : Çek 10.10.1991 keşide tarihli olup, keşide yeri ile muhatap banka yeri aynı olduğundan on günlük süre içinde ibrazı gerekir. Bu çekin ibraz süresi 19.10.1991 tarihinde dolduğuna göre, TTK.nun 726/1 maddesi uyarınca, çek borçlularına karşı müracaat hakkı 6 ay geçmekle zamanaşımına uğramıştır. Sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre, dava açma süresi bu sürenin dolmasından itibaren 1 yıl olup, bu süre de geçmiştir.
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Uzunköprü Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 8.3.1995 tarih ve 409-70 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin hamili, keşidecisinin davalı olduğu 5.700.000 lira değerindeki 10.10.991 keşide tarihli çekin Uzunköprü İcra Müdürlüğünce icraya konulduğunu, davalının takibe itirazı ile takibin durduğunu, açmış oldukları itirazın kaldırılması davasının çekin zamanaşımına uğradığı gerekçesi ile reddedildiğini ileri sürerek, 5.700.000 lira çek bedelinin 10.10.1991 den itibaren %98 faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, çekin zamanışımına uğradığını reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki yazılara göre, dava konusu olan çekin borçlusunun davalı, alacaklısının davacı olduğu davalının çek altındaki imzaya ve borç miktarına itirazının olmadığı, itirazının sadece çekin kambiyo senedi vasfında bulunmadığı ve zamanaşımına uğradığına ilişkin olduğu, bu itirazın yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın kabulü ile, 5.700.000 liranın 10.10.1991 tarihinden itibaren %92 faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, çekten kaynaklanan alacağın tahsiline ilişkindir. Davalı vekili, çekin zamanaşımına uğradığını ve bu niteliğini kaybettiğini savunmuştur.
Dava konusu çek, 10.10.1991 keşide tarihli olup, keşide yeri ile muhatap banka yeri aynı olduğundan, on günlük süre içinde ibrazı gerekir. Bu çekin ibraz süresi 19.10.1991 tarihinde dolduğuna göre, TTK.nun 726/1 maddesi uyarınca, çek borçlularına karşı müracaat hakkı 6 ay geçmekle zamanaşımına uğramıştır. Sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre, dava açma süresi bu sürenin dolmasından itibaren 1 yıl olup, bu süre de geçmiştir. Davacı, dava dilekçesinde ayrıca temel ilişkiye dayanmamıştır. Bu nedenle, davanın reddi gerekirken , kabulü doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 3.2.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
Üst