fonradar

Çek Ya da Senet İle Sermaye Ödemesi

Üyelik
5 Tem 2009
Mesajlar
5
Konum
Ankara
Öncelikle cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Limited şirketi için taahhüt edilen sermaye artışına karşılık olarak ortaklar tarafından düzenlenen çek ya da senet ile ödemesinin yapılması mümkün olur mu? Yapılan çek ya da senet ödemesi Alınan çekler/Alacak Senetleri hesabına alınarak karşılığınında ödenmemiş sermaye hesabından düşülmesi uygun mudur? Kısaca ortakların koyduğu senet ödenmiş sermaye sayılır mı? Mümkünse yasal dayanağını da belirterek yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.
 
sayın haliltunc,6102/344,345.maddelere göre sermaye ya ayni yada nakdi olarak koyulabilir,aynide detay vardır buna girmiyorum ama nakdi sermaye ise para ile ödenmelidir ve çek senet bu kapsamda olmaz ve ancak şirkete verilir bu kapsamda ve günü geldiğinde kıymetli evrak tahsil edildiğinde 501 hesapta ancak o zaman işlem görür ve kayıt edilir,kolay gelsin.
 
LTD.ler için 588.madde geçerlidir ve bu maddede aynen A.Ş.deki 344 ve 345.maddeye atıfta bulunur,kolay gelsin.
 
Hüseyin bey teşekkür ederim öncelikle cevabınız için.

342 madde de ayni sermaye tanımında özetle "nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen ... malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir." denmekte. Bir çek ya da senedin ayni sermaye olabileceğini düşünerek bilançoda ödenmemiş sermayeden çıkarak Alacak senetleri ya da Alınan çekler hesabına alınmasının yasal olarak uygun olabilir mi...

Bir de araştırma yaparken İSMMMO nın sitesinde ödemenin geçerli olacağı yönünde bir görüş dayanak belirtilmeden cevap olarak yazılmış.

ISMMMO
Soru : Merhabalar sorum içiçn ayırdığınınz zaman ve emeğiniz içiçn şimdiden teşekkür ederim. 19.10.2010 tarihinde kurduğumuz bir Limited Şirketimiz var. Sermayesi 1.000.000-TL dir. Sermayenin 1/4 ü 250.000-TL ödenmiş 3/4 ü 750.000-TL ödenmemiştir. Şirket ortakları nakit olarak geri kalan sermayeyi ödemekte sıkıntı çekmektedir. Kalan sermaye taahhüdü vadeli çekler veya senetler yapmak istiyor. Çek ve senetle sermaye ödemesi yapılabilir mi? Şirket bununla ilgili bir karar alabilir mi? Çek veya senet vadesinde ödenmez ise şirket açısından ne gibi sıkıntılar çıkabilir ve sermaye ödemesi hiç yapılmamış mı sayılır? Saygılarımla!

Cevap : Sayın Şen, Ortaklar taahhüt ettikleri sermayeleri nakit, çek, senet olarak ödeyebilirler. Ancak, ödenmeyen çek ve senetler için şirket icrayi takip yapıp tahsil etmek zorundadır. Ayrıca, Taahhüt edilen sermayenin tamamının ödenmemesinin tek zorlayıcı durumu yeni bir sermaye artırımına gidilememesidir. Danışma Birimi
 
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz ttk maddeleri ile sorunun ilgisi yok. Soru sermaye olarak çek veya senet konulabileceği hususunda değil. Soru NAKTEN artırılan sermayede ortakların taahhüt borçlarını çek veya senetle ödeyebilir mi dir. Artırılan sermayenin 3/4 ü 24 ay içerisinde ödenmelidir. Ortaklar bu süre içerisinde ödemelerini çek veya senetle yapabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus çek ve senetlerin bankacılık sistemi içerisinde tahsil edilmesidir. Ayrıca ödemeler tamamlanmadan sermaye artışına gidilmemesi ve hisse devrine muvafakat edilmemesi gerekir.
 
Son düzenleme:
Üst