Çekle İlgili Bir Soru

Üyelik
10 Mar 2010
Mesajlar
66
Konum
Kayseri
Merhaba arkadaşlar,
Ticaretle uğraşan ve batmış bir yakınımın bir çek sorunu var. Bulunduğ uyerde avukat olmayınca bana sordu, benimde avukat tanıdığım yok açıkçası, bildiklerim var telefon açıp sorayım dedim 100 TL danışma ücreti talep ettiler. Haklılar ama durduk yere 100 TL de veremem :( ...

Belki bileniniz yada içimizde avukat olan yada tanıdığı olan varsa yardımcı olabilir mi?
[h=1][/h]30.10.2011 tarihli 8000 TL
15.11.2011 tarihli 14500 TL
30.11.2011 tarihli 7500 TL

Keşide tarihleri bulunan çeklerin arkaları yazdırılmış, bankanın yükümlü olduğu bedeller bankadan tahsil edilmiş, yakınımız bu 3 çek için bankaya yaklaşık 3000 TL değerli evrak bedelini ödemiştir. 15.11 tarihli ve 30.10 keşide tarihli çekler için alacaklı 2013 Eylül ayının 9 unda değerli evrak bedelini bankadan tahsil etmiştir.
Lakin, alacaklı kişi keşide tarihinden beri borçluya hiçbir şekilde icra takibi veya ödeme davası açmamıştır.
İşin ilginç yanıda şudurki, çek karşılığında alınması gereken malları yakınım zaten almamıştır...

Bunda zamandır alacaklı tarafından hiçbir hukuki işlem başlatılmadığından dolayı çek zaman aşımına uğramışmıdır. Şubat 2012 de Çıkan yeni çek kanunundan önce ibraz olduğu için sanki zaman aşımına uğramış gibi gözüküyor, lakin başka bir kriter varmıdır ki burada oda 2012 Şubatta çıkan yeni çek kanunuyla 3 Yıllık zaman aşımı süresi içerisinde olsun bu çek.

Arkadaşlar diyelimki çek zaman aşımına yeni kanuna göre uğramadı diyelim, Alacaklıda şu önümüzdeki günlerde dava açsa, bu durumda Mal karışılığı verilen çekler için yakınım malını alamadığını beyan etse sizde sonuç ne olabilir?

Bu konuda bilgisi olan veya yardım edebilecek arkadaşların görüşlerini yazmalarını rica ederim.

Saygılarımla
 
Sayın mehmetgül,

Bir çekin arkasının yazıldığı tarihten itibaren icra takip süresi 6 aydır. Bu süre geçtikten sonra kambiyo senetlerine ait takip imkanı biter. Ancak çeke istinaden kambiyo takibi yapılabilir ki buna da 5 gün içinde itiraz edilebilir. Mesele mahkemeye giderse genellikle takip reddedilir. Ancak borç takibi olarak sürdürülürse mahkemenin ne karar verebileceğini bilemiyorum. Ancak Merkez Bankası kayıtlarında bu lekenin sonuna kadar kalacağını bilmenizde yarar var.
 
Sayın nguroy,
Anladığım şu ki, artık icraya veremezler ve sadece dava açabilirler, Bu davanında ne kadar süre devam edeceği muallakta. O halde çeki ödemeden men kararı çıkartmak için derhal mahkemeye başvurmak lazım.
Malın alınmadığı ve üstüne üstelik değerli evrak bedelide bankaya ödenediğinden ve çekin arkası yazdırıldığından ek olarak maddi ve manevide tazminat davası açmak daha mantıklı olacak görüşündeyim. Sizcede böyle olması dana doğru değilmi?
Saygılarımla
 
Üst