fonradar

Cep Tel. Kampanyalarında Böyle Kandırmışlar!

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Reklam Kurulu, Vodafone'a ''Yükle Kazan'' kampanyasıyla ilgili 67 bin 200 lira idari para ve reklam durdurma, ''Ayırım Yapmayan Tarife'' kampanyasıyla ilgili de 134 bin 400 lira olmak üzere toplam 201 bin 600 lira idari para cezası verdi.

Reklam Kurulu, 11 Ağustos 2009 tarihli 167. toplantısında aldığı kararları açıkladı. Buna göre, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye ait ''Yükle Kazan'' başlıklı kampanyaya ilişkin olarak 2008 yılının Aralık ve 2009 yılının Ocak aylarında, muhtelif radyo kanallarında yayınlanan reklamlarda, ''29 Aralık'a kadar 100 kontör yükleyene 100, 150 kontör yükleyene 150, 250 kontör yükleyene 250 Vodafone içi kontör hediye'' ifadesi kullanılmasına rağmen, hediye kontörlerin farklı bir ücretlendirme sistemine (dakikası 2 kontör-30 saniyesi 1 kontör) tabi olduğu şeklindeki ana vaadin istisnası niteliğindeki bilgiye yer verilmediğini tespit etti. Söz konusu reklamların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna hükmeden Kurul, Vodafone hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verdi.

Kurul, yine Vodafone'a ait 3 Aralık 2007 ile 31 Ocak 2008 tarihleri arasında yayınlanan ''Ayrım Yapmayan Tarife'' başlıklı reklamların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerini ihlal ettiği ve tüketicileri yanıltığına hükmetti. Kurul, 13 Mayıs 2008 tarih ve 152 sayılı toplantısında yine firmaya ait olup, 20 Haziran 2008 ile 27 Temmuz 2008 tarihleri arasında yayımlanan ''Konuşkan Paket'' ve ''Cep 1 Tarifesi'' başlıklı reklamların da Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'in ilgili hükümlerini ihlal ettiğini ve bu fiilin ikinci kez tekrar etmiş olması nedeniyle iki misli idari para cezası uygulayarak 134 bin 400 lira daha idari para cezası kesti. Böylece kurul Vodafone'a toplam 201 bin 600 lira idari para cezası vermiş oldu.

-TURKCELL'E REKLAM DURDURMA-

Reklam Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'ye ait ''BizBize Kamu Her Yöne 1200'' isimli tarifeye ilişkin reklam ve ilanlarla ilgili olarak, reklamlarda ''35 liraya her yöne 1200 dakika! Tüm vergiler dahil 35 TL ile alınan 1200 dakika, yurtiçi her yöne yapılan konuşmaları içerir'' ifadeleri yer almasına rağmen, abonelerden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na ödenmek üzere alınan ''Telsiz Ücreti''nin söz konusu 35 liraya dahil olmadığı, oysa mevzuat gereği, tanıtılan mal ya da hizmetle ilgili fiyat bilgilerinde ''mal veya hizmet için ödenecek gerçek toplam fiyata'' yer verilmesinin esas olduğuna dikkati çekti. Kurul, diğer taraftan, kısa numaralar üzerinden sunulmakta olan ücretli ve geri aramasız özel servis numaralarının (155 - Polis İmdat, 110 - Yangın İhbar, 175 - Alo Tüketici, vb.) tarife kapsamında yer almadığı ve bu bilgilendirmelere hiçbir mecrada yayınlanan tanıtımlarda yer verilmediğini belirledi. Kurul ayrıca 444'lü hatların, önüne alan kodu yazılması halinde tarife kapsamında yer alacağı bilgisinin ise sadece internet sitesinde yer aldığını belirlerken reklamların, bu haliyle tüketicilerin, tarife ile ilgili bazı esaslı noktaların farkında olmamasına neden olduğunu, söz konusu reklamların tüketicileri yanıltıcı ve ekonomik çıkarlarını olumsuz yönde etkileyici nitelikte olduğuna hükmederek Turkcell hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesini kararlaştırdı.

Kurul, Timwe İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti'ye ait ''250 Kontör Kampanyası'' başlıklı televizyon reklamlarında ''abone kontör yazıp 3033'e gönderen her tüketiciye çekilişsiz kurasız 250 kontör verileceği'' vaad edilmesine ve ''Çekilişsiz kurasız 250 kontör kazanmak için hemen abone kontör yaz 3033'e gönder'' ifadesi kullanıldığı belirtildi. Bu ifaye rağmen, tanıtılan abonelik sisteminin haftalık 24 sms/48 kontör olarak ücretlendirileceğine ilişkin ana vaadin istisnası niteliğindeki önemli bilgiye, ''okunabilirlikten uzak bir şekilde yer verilerek tüketicilerin abonelik ücreti konusunda yanıltıldığına ve yine ana vaadin istisnası niteliğindeki ''250'nci aboneye 250 kontör hediye edilmesi'' konusuna yeterli vurgu yapılmayarak her katılımcıya 250 kontör hediye edileceği'' yönünde bir izlenim yaratılarak tüketicilerin yanıltıldığına, dolayısıyla söz konusu reklamların Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e uygun olmadığına hükmederek, firma hakkında ulusal düzeyde 60 bin lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verdi.
 
Ynt: Cep Tel. Kampanyalarında Böyle Kandırmışlar!

Bu şirketlerin tarifelerini takip etmek mali mevzuatın takibinden daha zor. Aslında buradan "Tarife Müşavirliği" gibi bir meslek doğabilir.
 
Ynt: Cep Tel. Kampanyalarında Böyle Kandırmışlar!

Ogün Güneş ' Alıntı:
Bu şirketlerin tarifelerini takip etmek mali mevzuatın takibinden daha zor. Aslında buradan "Tarife Müşavirliği" gibi bir meslek doğabilir.

Doğabilir değil, doğmuş bile Ogün bey;

Geçen gün bir işyerindeydim, tanımadığım biri vardı.Bu kim dedim.?
Avea bayinden geldiler, tarifeleri anlatıyor dediler. :eek:

Çok şaşırdım ve gülmüştüm. ;D
 
Ynt: Cep Tel. Kampanyalarında Böyle Kandırmışlar!

Sadece Gsm şirketleri değilki, reklamların %90 ı yanıltma.
Siz hiç pas lekesine bir sıvı döküp sonra hiç bastırmadan peçete ile üzerinden geçince tertemiz olduğunu gördünüzmü? Yada x marka bir şampuanı kullandıktan sonra saçlarınızın ahenkle dans ettiğini?
Hiç peşinatsız 12 taksit denilir, mağaza gittiğinizde ilk taksit peşin olur genelde.
Çikolota yiyince temel reis gibi oldunuzmu hiç? bi anda şiştimi kaslarınız falan?
Reklam Denetleme Kurulunun daha dikkatli ve denetimleri daha ağır olması gerekiyor.
Saçma sapan ve gerçek dışı yanıltıcı reklamlar izliyoruz.
 
Ynt: Cep Tel. Kampanyalarında Böyle Kandırmışlar!

Ben part time calışırken turkcell'in calışmalarına katılmıştım aslında hani övmek gibi olmasın bazı tarifeleri cok uygun hani ne kadar dakikanız kaldığını online işlemlerden öğrenebiliyorsunuz
 
Üst