cezaevinde iken vergi kaydı açılırmı

Üyelik
24 Haz 2005
Mesajlar
29
iyi çalışmalar; cezaevinde bulunan bir kişi sıfır ticari araç alıyor vekalet vasıtasıyla; evraklar hazırlanıp vergi dairesine veriliyor. vergi dairesine kişinin imza sirkilei cezaevinde alınarak veiliyor. ve bu kişi geniş yetkili bir vekalet ile başkasını vekil tayın ediyor. vergi dairesi işe başlamayı işe başlamada mükellefin kendisi olması gerekir gerekçisi ile yoklama tutmuyor. mücbir sebeb hali olduğunu ileri sürüyor. bu kişi aldığı ticari araçta sigortalı şöför çalıştıracaktır. böyle bir durumla karşılaşr ise vergi kaydını başlarmak için ne yapmamız lazımdır.
bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum,
iyi günler
 
Sayın ahmet_azi,



22 SERİ NO'LU SM, SMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 23005
Resmi Gazete Tarihi 31/05/1997
Kapsam

...........
Serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından imzalanan İşe Başlama/Bırakma Bildirimlerine istinaden, vergi dairelerince yapılacak yoklamanın sonucu beklenilmeksizin mükellefiyet tesis edilerek vergi numarası verilecek veya terk ettirilecektir. İşe başlama veya bırakmalara ilişkin yoklama işlemleri ise vergi daireleri tarafından, mükellefiyet tesis veya terk tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde yaptırılacaktır.
..............

Taşıt alım vergisi ile ilgili olarak verilen bir yazıda ise;

KONU : Vekil tayin edenin notere gelemeyecek şekilde haklı
bir engelinin bulunması halinde, Noterlerin, vekaletnamede
düzenleme yerini ve engelleri belirtmeleri gerekeceği hk.

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ : 18/12/1998 gün ve Hukuk - 2575-20726 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ve eki incelendi.

İlgi yazınızda, 9 Seri No.lu Taşıt Alım Vergisi Genel Tebliğinin A/2 maddesindeki “Vekil tayin edenin ağır hastalığı, yurtdışında veya askerlik hizmetinde bulunması, tutukluluk hali gibi” haklı bir engeli bulunanların taşıt satışına ilişkin olarak verdikleri vekaletnameler taşıt alım vergisine tabi tutulmamaktadır. Şu kadar ki vekalet verenlerin söz konusu durumlarının ilgili merciler tarafından belgelendirilmesi gerekmektedir.” denildiğinden bahisle bu engellerin ne şekilde belgelendirileceği hususunda tereddütler bulunduğu belirtilerek konu hakkında bilgi talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 1512 sayılı Noterlik Kanununun Görevin daire dışında yapılması başlıklı 83 üncü maddesinde, “Noterler, noterlik işlemlerini dairelerinde yaparlar. Şu kadar ki, işlemin dairede yapılması gecikmeye
sebep olur veya başka bir zorluk arz ederse, sebebi iş kağıtlarında gösterilmek suretiyle daire dışında da işlem yapılabilir.” denilmektedir.

Bu nedenle, vekil tayin edenin notere gelemeyecek şekilde, ağır hastalık, yurtdışında veya askerlik hizmetinde bulunması, tutukluluk hali gibi haklı bir engelinin bulunması durumunda, Noterlerin, bu zorunluluklar nedeniyle vekil tayin edenin bulunduğu mahalde vekaletname düzenlemeleri halinde gidilen mahaldeki ilgili merciden de engelli durumu
belgelendirmeleri,
bunun mümkün olmaması halinde ise düzenledikleri vekaletnamede de (iş kağıdı) düzenleme
yerini ve engelleri açıkça belirtmeleri gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkanı


Selamlar...
 
sayın akca;

cevabınız için teşekkür ederim. sorunumuz şu aşamada yoklama fişini kimin imzalayacağı vergi dairesi mükellef imzalayacak diyor biz ise vekalti alan kişi imzalayacak diyoruz.. şu anda mükellefin yoklaması tutulamadı.
 
Bu mükellefin Avukatı vardır sanırım. Bağkur'da vekaleti kabul etmiyor. Kişiyi temsil etme yetkisi sadece avukata verilebilirmiş diye. Sizde o zaman Avukatı vasıtasıyla halledin işinizi bence.
 
Üst