Çıkış Giriş İşleminde Gelir Vergisi Matrahı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Meralll
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Meralll

Katkı Sunan Üye
Personelimizin emeklilik dolayısıyla 23.05.2007 çıkışı yapıldı. 24.05.2007 tarihinde SGDP olarak tekrar girişi yapıldı.
Çıkış yapılmadan önceki gelir vergisi matrahı % 20'lik dilim içerisinde. İşe tekrar girişini yaptığımızda % 15'den mi başlangıç yapılacak, yoksa önceki matrahları personelin kartoteks bilgilerine işlenenip o tutarlar üzerinden mi devam edilecek ? Bununla ilgili bir mevzuat var ise yardımcı olursanız sevinirim.
tşkler...

Ynt: çıkış giriş işleminde gelir vergisi matrahı

Sadece emeklilik dolayısıyla çıkış giriş olarak düşünmeyelim. Belki emeklilikte böyle bir uygulama olmayabilir. Şirketler arası nakil işlemlerinde vs. bu tür çıkış girişler de uygulama nasıl olacak ?

emekli olmayıpta mayısa kadar a firmasında çalışsaydı ve 3000 g.v. matrahı olsaydı haziranda b firmasında işe başlasaydı yeni işyerindeki g.v. matrahını nasıl hesaplamamız gerekirdi

farklı firmalarda işe başladığı zaman tabiki de gelirvergisi matrahı 0 dan başlayacak. Ama benim bahsettiğim aynı firmada çıkış giriş yapılması. Siz bana mı cevap vermek istediniz, yoksa ayrı bir soru mu sordunuz ? Eğer soru ise, başka işyerinde 0 dan başlar.

tüzel kişilik aynı olduğu sürece gv matrahı sıfırlanmaz. aksi halde en alt limiti dolduran için çıkış-giriş yapılır ve vergi kaçırmaya yönelik açık kapı oluşturulmuş olurdu.

tşk ederim.
Emeklilik dolayısıyla da olsa kaldığı yerden devam etmeli diyorsunuz. Bununla ilgili var mıdır acaba mevzuat ? Üstlerimize gösterebileceğimiz

Ynt: Çıkış Giriş İşleminde Gelir Vergisi Matrahı

terettüt ediyorsanız ilinizdeki vergi dairesi başkanlığı/defterdarlık'tan özelge isteyin.

yanıtınızdan tabiki de tereddütüm yok , doğruluğunu da inkar etmiyorum. Bilirsiniz bu işlerde yazılı dayanak isterler o yüzden sordum. Vergi dairesi başkanlığı/defterdarlık'tan özelge isteyelim. tşkler

Meralll ' Alıntı:
yanıtınızdan tabiki de tereddütüm yok , doğruluğunu da inkar etmiyorum. Bilirsiniz bu işlerde yazılı dayanak isterler o yüzden sordum. Vergi dairesi başkanlığı/defterdarlık'tan özelge isteyelim. tşkler
Merhaba,
Sayın "nane" nin söylediği doğrudur. Kanunlarda her aradığımızı birebir bulamayız. Bazı konular yorumlar ve tecrübeler ışığında değerlendirilir. Bu da aynen öyle bir konu.

Bence de sn. Nane nin söylediği gibi olucaktır. Gelir vergisi bir sorumluluk üzerine kesilir.
Bu da bordroda kümülatif matrah olarak gösterilir. Emeklilik önemli değil. Bir eleman bir iş yerine girip 2 ay çalıştı . Sonra ayrıldı 4 ay sonra yeniden girdi aynı yıl içinde. Bu durumda gv matrahı kümülatif olmayacakmı?.
Başka işyerine girerse sorun yok kanun onu aramıyor artık. Eskiden yazı veriliyordu. Gelir vergisi yıllık bazda alınan bir vergidir. Aylık değildir. o yüzden birikimli matrah vardır.

iki ve daha fazla işyerinde aramamasının nedeni; tek işyerinden alınan ücretin tamamı yıllık vergiden muaftır. 2 ve fazla işyerinde ise tarifenin 2. dilimi geçiliyor ise zaten yıllık beyan verilmek zorunda.

bu konunun aynı tüzel kişilik veya başka tüzel kişilikle ne alakası var

yeni işe giren personelden eski çalıştığı şirketinden kümülatif vergi matrahını dikkate alıp gv oranını o tutar üzerinden değerlendirmiyorumuyuz. tabikide burdada bırakın aynı işvereni farklı durumda bile yıllık kazançları toplamı üzerinden vergilendirilir.

yeni işe giren personelden eski çalıştığı şirketinden kümülatif vergi matrahını dikkate alıp gv oranını o tutar üzerinden değerlendirmiyorumuyuz
hayır. her yeni işverende sıfırdan başlıyor. eski işverendeki bilgileri sadece hak ettiği v.indirimini hesaplarken kullanıyorduk.

Çok ilginç benim gördüğüm uygulamalarda, sene içindeki iş değiştirmelerde işyeri deiğse bile gv.matrahının üzerine eklenerek yeni dönem kesintileri yapılıyor, bende bu şekilde uyguluyorum. Gelir sonuçta kişinin geliri ve yıl içinde ücret olarak aldığı toplam rakam yıllık geliri oluşturur mantığıyla. Bildiğim birçok meslektaş ta bu şekilde uyguluyor.

bu konu hakkında tam bilgi verebilecek birisi varmı acaba biz yıl içindeki girişlerde o yıl çalışılan diğer işyerlerinde ödenen g.v. matrahınında bizim matrahımıza dahil ederek g.v dilimlerini dikkaate alıyoruz. bu yanlış bir uygulamamı ?

Bu uygulama yanlış değildir. Özü itibarıyla gelir vergisi yıllık bir vergidir. Matrahın yükselmesi doğal olarak ödenecek verginin de artmasına neden olduğu için, bu durum çalışanın aleyhine olmaktadır.
Ancak artık bu birikimli matrah yazısını uygulaması zor olduğu için maliye artık yeni işvereni bundan sorumlu tutmuyor. Bu da uygulamanın yapılmamasına neden oluyor.
Durum budur. Mevzutaı araştırısanız bununla ilgili kaynakları rahatlıkla bulursunuz.