fonradar

Ciro primleri

nguroy

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
12,415
Konum
istanbul
Gelir İdaresi, fatura veya benzeri belgelerde gösterilmeyip yıl sonlarında, belli bir ciro aşıldığında yapılan ciro primi veya benzeri isimdeki ödemelerin KDV'ye tabi olduğunu belirtmiş iken yargı organları verdiği kararlarda belli bir ciro aşıldığında alıcıya yapılan ödemelerin mal satışı veya hizmet ifası karşılığı olmadığını, dolayısıyla bu tarzdaki ödemelerin Katma Değer Vergisi Kanununda yer alan teslim ve teslim sayılan haller ile hizmet ve hizmet sayılan hallerle bir ilgisi bulunmadığından KDV'ye tabi tutulamayacağı görüşündedir.

Benim kişisel görüşüme göre de fatura veya benzeri belgelerde gösterilmeyip yıl sonlarında, belli bir ciro aşıldığında yapılan ciro primi veya benzeri isimdeki ödemeler KDV'ye tabi tutulmalıdır.

Bu nedenle bundan sonraki süreçte yargının ciro primlerinin KDV'ye tabi olduğu şeklinde karar vermesi ancak kanun düzeyinde yapılacak bir değişiklik ile mümkün olacaktır. Aksi takdirde söz konusu husus sürüncemede kalacak, bir kısım işletmeler ciro primleri için KDV hesaplarken bir kısım işletmeler KDV hesaplamayacak, bu durumda haksızlık yaratacaktır.
 
Ynt: Ciro primleri

evet teslim olmasa bile hizmet olarak kdv ye tabi olması gerekiyor.
 
Ynt: Ciro primleri

Sayın nguroy,
Dayanağı buraya eklemeniz mümkünmü?
Teşekkürler.
 
Ynt: Ciro primleri

ciro primlerinin kdv ye tabi olması benim fikrime göre gerksiz ve kdv kanunun özüne de ters. zaten yapılan hizmet yada teslimden kdv hesaplanıyor. burada katma değer yaratan cironun oluşmasıdır. ama uygulamada hiç kdvsiz ciro primi faturası görmedim açıkcası.
syg...
 
Ynt: Ciro primleri

burda mb görüşü bağlayıcıdır. kaldı ki kdv mad.10 göre hizmetin devamı niteliği taşıdığından kdv ye tabi olması gerektiği şüphesiz. danıştayın kararınada tabi saygı duymak lazım . bu karara istinaden sanmıyorum yürütmenin durdurulması için herhangi bir davanın açıldığını .
 

Benzer konular

Üst