Damga Vergisi Hesaplama Ve Muhasebe Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eraskag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba sayın meslek mensupları,

şirketimiz aylık 1.000 tl araç kiralaması yapmıştır.3 yıllık.kefil yok.
bunun damga vergisi hesaplaması ve muhasebe kaydı konusunda yardımlarınızı rica ederiz.
syg.

1.000,00*12*3*0,00165:59,40 TL (Kira sözleşmesi olduğunu varsayıyorum!)
Direkt 770 hesabında giderleştirebilirsiniz.

Üstadım cevabınız için çok tşk.ederim.
son olarak 2 tarafta 59,4 tl tutarında vergi ödemek durumunda mıdır.yada vegiyi sadece biz ödesek bu tutarın 2 katı mı
ödenecek.syg.

Ben bu konuda yeni bir tartışma açmak istiyorum, birden fazla yılı kapsayan kira sözleşmelerinde ödenen damga vergisi bir seferde gider yazılabilir mi, yoksa dönemsellik ilkesi gereği aktif geçici hesapları da kullanmamız gerekir mi?

Soruya cevap verirken tutar çok küçük olduğu için önemsemedim açıkçası, ama kiralamanın konusu aylık kirası 2.000.000.-TL olan 10 katlı bir plaza olsaydı mesela? Ne dersiniz?

iki nüsha düzenlendi.buradaki nüshdan kasıt sanırım taraflar anlamındadır.yoksa sözleşmede sayfa sayısı fazla.
(siz değerli üstadlar sayesinde bizde birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.)
syg.

Ben bu konuda yeni bir tartışma açmak istiyorum, birden fazla yılı kapsayan kira sözleşmelerinde ödenen damga vergisi bir seferde gider yazılabilir mi, yoksa dönemsellik ilkesi gereği aktif geçici hesapları da kullanmamız gerekir mi?

Soruya cevap verirken tutar çok küçük olduğu için önemsemedim açıkçası, ama kiralamanın konusu aylık kirası 2.000.000.-TL olan 10 katlı bir plaza olsaydı mesela? Ne dersiniz?

Üstad sorunuza cevap verecek olursam, "dönemsellik" ilkesi gereği ait olduğu yılın kayıtlarına o yıla ait damga vergisinin kayıt edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

iki nüsha düzenlendi.buradaki nüshdan kasıt sanırım taraflar anlamındadır.yoksa sözleşmede sayfa sayısı fazla.
(siz değerli üstadlar sayesinde bizde birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.)
syg.

Nüsha sayısı kadar 59,40 TL ödemeniz gerekiyor.
Taraflardan kimin ödediği önemli değil.Yeterki birisi ödesin, ödeyen taraf diğerine rücu edebilir.
Sözleşmeye konacak madde ile tek tarafada yüklenebilir.
Özel bir madde yoksa, taraflarca birer nüshanın kendilerine ait olanın ödenmesi uygundur.
Yada bir tarafın ödeyip, diğerine yansıtma faturası düzenlemesi de uygundur.

Nüsha sayısı kadar 59,40 TL ödemeniz gerekiyor.
Taraflardan kimin ödediği önemli değil.Yeterki birisi ödesin, ödeyen taraf diğerine rücu edebilir.
Sözleşmeye konacak madde ile tek tarafada yüklenebilir.
Özel bir madde yoksa, taraflarca birer nüshanın kendilerine ait olanın ödenmesi uygundur.
Yada bir tarafın ödeyip, diğerine yansıtma faturası düzenlemesi de uygundur.

saygılarımı sunuyorum.

Sayın Zindan ben de aynı fikirdeyim, zira damga vergisini GVK md.40/6'ya göre gider yazıyoruz, GVK md.40 ticari kazancın tespitinde giderlerin sayıldığı bir madde olduğuna ve ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerli olduğuna göre, bu gibi durumlarda da dönemsellik ilkesine dikkat etmek gerekir.

Sık yapılan bir hata olduğu için yerin gelmişken hatırlatmak istedim.