ahmet faruk' Alıntı:"Damga vergisinde tahakkukun tahsile bağlı olması" konusunu biraz açabilir miyiz?
umut' Alıntı:merhaba,
1048 damga vergisi beyanname verilmesi ile ilgilidir. gelir vergisi veya kiralamalardan v.s. dolayı hesaplanan bir damga vergisi değildir. bu yüzden tahakkuk etmesine gerek yoktur.
Tahakkuku tahsile bağlı vergiler:
Madde 24- Mahiyetleri itibariyle tahakkuku tahsile bağlı vergilerde, verginin tahsili tahakkuku da içine alır.
OSMAN EROL' Alıntı:.......
Damga Vergisi, ticari ve medeni işlemlerden alınan bir hukuki muamele vergisi olması yanında vergi, bizatihi bu işlemlerden değil, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan alınır. Vergi makbuzu da bu tür bir kağıttır. Çünkü makbuz ispat edici bir vesikadır. Yapılan bir muameleyi hukuken tespit eder. Yani bir ihtilaf halinde, mesela vergi borcunun ödenmediğinin ileri sürülmesi halinde, makbuz beyan edilerek ödemenin yapıldığı ispatlanmış olur. Kanun koyucu ispat edici bir hüviyet taşıyan bu kabil kağıtların da vergiye tabi olmasını lüzumlu görmüş ve vergilendirmiştir. Eğer asıl vergi borcu zamanında ödenmez de mükellefe tebligat çıkarılırsa, bu tebligat içinde damga vergisi bulunmaz (Veya bulunmamalıdır). Ne zaman ki vergi aslı ödenir , bunun için kesilen makbuzda da damga vergisi tahakkuk ve tahsil edilir.
.........................................................................
Tahakkuk Fişi Esası
VUK-Madde No 25
Kapsam
Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler "Tahakkuk fişi" ile tarh ve tahakkuk ettirilir.
Bu esasa göre, vergi dairesince beyannamenin alınması üzerine bir tahakkuk fişi tanzim olunur ve bunun bir nüshası mükellefe veyahut beyannameyi mükellef namına vergi dairesine tevdi edene verilir. Bu suretle vergi tahakkuk etmiş olur. Tahakkuk fişinin mükellefe verilen nüshası aynı zamanda beyannamenin makbuzu yerine geçer