fonradar

Dar Mükellef Ve Ücret İstisnası

Üyelik
16 Ara 2015
Mesajlar
2
Konum
İzmir
Merhabalar,

Öncelikle herkese merhaba diyeyim ve soruma geçeyim.

Ben merkezi amerikada olan bir şirkette çalışmaya başlayacağım, şirketin türkiyede ofisi, sgk kaydı vs yok ve görevim avrupadaki müşterilere teknik olarak destek vermek olacak.(telekomünikasyon sektöründeyim)Şirketim Türkiyeden bir kazanç sağlamıyor yani. Maaşım euro üzerinden olacak.

Bir kaç yerde okudum, Vgk 23/14 maddesinden yararlanabiliyorum sanırım. Sorum ise şu şekilde:

-Eğer amerikadaki şirket, maaş karşılığı aylık bir fatura isterse benden hangi yolu izlemem gerekir? Şahıs şirketi mi kurmalıyım mutlaka yoksa serbest meslek şeklinde de fatura kesebilir miyim?

- Eğer şirket kurmam gerekirse, yine de 23/14 istisnasından yararlanabilecek miyim? Bununla bir alakası var mı?

- Serbest meslek olarak sayılabilirsem fatura kesmek için ne yapmam gerekiyor?

- Serbest meslek sayılabiliyorum değil mi?

Bu arada mühendisim ve şirketin batı avrupa bölgesinden sorumlu olacağım(türkiye hariç)

Şimdiden teşekkürler.

İyi günler dilerim.
 
Abd li şirkette maaşlı olarak çalışmaya başlıyacağım dediğinize göre. Siz ÜCRETLİ siniz. Ana şirket bordro düzenleyip vergilerinizi ve diğer kesintileri yapacak. Başka herhangi bir şey yapmanız gerekmez.
Eğer bu bilgi doğru değilse o zaman FREELANCE çalışacaksınız demektir. Sizden karşılığında fatura veya benzewri bir belge isterler. Bunu da yaşadığınız ülke kurallarına göre yapacaksınız. T.C yasalarına göre değil.
 
Öncelikle cevap için teşekkür ederim.

Ancak benim lokasyonum zaten Türkiye olacak. Yani Türkiyede yaşayacağım, home ofis çalışacağım.

Bu durumda fatura kesmek işlemini T.C. yasalarına göre yapmam gerekiyor sanırım. Aslında bu konuda kafamda soru işareti var.

1)Freelance olarak, yani şirket kurmadan bir fatura kesebilir miyim?

2)Eğer şahıs şirketi kurmam gerekiyorsa ve faturayı şirket adına kesmem gerekirse, yine de bu vergi istisnasından faydalanabiliyor muyum? Bu vergi istisnasından faydalanabilmek için illa serbest meslek(freelance) mi olmak gerekiyor? Şahıs şirketi kurunca da freelance statüsünde olabiliyor muyum?

Çok sordum, cahilliğimden dolayı yanlış soruyor terminoloji hatası yapıyor olabilirim, kusura bakmayın. Yardımlarınız çok değerli, teşekkür ederim.
 
Öncelikle çalışacağınız firmanın sizden fatura (invioce) veya benzeri belge talep edip etmediğini. Kesin olarak öğrenin.
Eğer mutlaka fatura isteniyorsa o zaman;
1-Şirket veya firmanız olmadan fatura kesemezsiniz.
2-Evet vergi istisnasından yararlanmak için şahış şirketi kurmanız gerekecektir. Sizin anladığınız freelance ile bizim kanunların tarif ettiği serbeset meslek kavramları farklıdır.
 
Üst